новини


 

ЧЕСТИТ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК!!!
Скъпи ученици, уважаеми колеги, родители, приятели,
11 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий е специален празник за нашето училище - денят, в който отбелязваме своя патронен празник!
203. Профилирана езикова гимназия носи името на един от създателите на българската азбука - Свети Методий. Закриляно от своя патрон, училището ни е средище на българската духовност и писменост и вече над 20 години утолява жаждата за знания и духовно извисяване на много достойни млади българи, като създава мостове между миналото, настоящето и бъдещето. Горди сме да честваме патронния си празник в Деня на Светите братя Кирил и Методий!
Скъпи ученици,
Благодаря ви за това, че избрахте да бъдете част от нашето училище и със своите успехи продължихте да издигате неговия авторитет! Бъдете все така амбициозни, вдъхновени, уверени в себе си и с труд, постоянство и упоритост постигайте нови победи! И бъдете спокойни – до вас са вашите всеотдайни учители. Пазете традициите на нашето училище, умножавайте успехите му и продължавайте да пишете нови, светли страници в неговата история!
Скъпи колеги,
Благодаря ви за неуморния труд, любовта и всеотдайните грижи към нашите прекрасни ученици! Благодаря ви за ентусиазма и вдъхновението, за професионализма и отдадеността ви на каузата за иновативно и качествено образование! Вие сте пример и доказателство,че професията УЧИТЕЛ е истинско призвание! Гордея се с вас! Желая ви здраве, духовни сили и упоритост, за да се преборим заедно с трудностите и да получим заслуженото удовлетворение от добре свършената работа! Нека любовта на нашите ученици бъде най-ценният дар за труда ни!
На вас, уважаеми родители,
пожелавам да бъдете все така близо до децата си, за да ги подкрепяте и подготвяте заедно с техните учители за предизвикателствата на живота! Благодаря Ви за отзивчивостта, подкрепата, за избора на нашето училище и за доверието към нас - учителите и служителите в 203 ПЕГ "Свети Методий"!
Скъпи ученици, уважаеми колеги и родители,
Нека е честит патронния празник на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий"!
Бъдете винаги така лъчезарни и усмихнати, заредени и вдъхновени, за да можем заедно, с общи усилия да продължаваме да издигаме авторитета на училището ни! Вярвам, че с ентусиазъм и отдаденост ще покорим нови върхове! Запазете усмивките си, вярвайте в себе си и в нашата заедност!
Сърдечни благодарности на първия директор г-жа Марийка Попова, която с неуморния си труд е положила стабилни основи през годините, за да просъществува училището ни и да се утвърди като една от предпочитаните езикови гимназии! Безценен е приноса и на г-жа Тоня Томова, която като директор на училището ни продължава да издига неговия авторитет!
Поклон пред всички учители и ученици, настоящи и бивши, които са оставили и оставят трайна, светла диря в историята на нашето училище!
НАШИЯТ ПОЗДРАВ ЗА ПРАЗНИКА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ НА СЛЕДНИЯ ЛИНК:
Сърдечно благодаря на всички ученици, учители, родители, които с много желание, ентусиазъм и вдъхновение, направиха възможна реализацията на този клип!!!
Директор: Таня Трапова

 

Виж още...

 

Да учиш английски е забавно.
Днес, 10 май 2021 г., учениците от IXв клас на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" проведоха интересен и забавен час по английски език.
Под ръководството на своя вдъхновяващ учител - г-жа Весела Маркова Желязкова, те попълниха под формата на състезателна игра, липсващите думи в текста от песента "We are the champions" и подредиха частите на песента.
С много ентусиазъм те правиха упражнения за асоциации, участваха в състезание за най-много думи, свързани със зададена тема.


 

Виж още...

 

Ден на отворените врати

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ
на настоящи и бъдещи ученици
на 203. ПЕГ "Свети Методий",


Ръководството и целият педагогически екип на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" има удоволствието да Ви покани в деня на своя патронен празник - 11 май, в сградата на училището ни, за да присъствате на Деня на отворените врати, в който учениците ще бъдат в ролята на учители!

Ще бъде спазено седмичното учебно разписание и графика на учебните часове, обявени и в сайта ни. Вие може да изберете часове, в които искате да присъствате, в интервала между: 8.00 - 13.50.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

ОЧАКВАМЕ ВИ! 🙂

 

Виж още...

 

ВНИМАНИЕ!!! КОНКУРС!
Скъпи ученици,
по повод патронния празник на нашето училище,
203. Профилирана езикова гимназия "Св. Методий" обявява конкурс за ученическо творчество в следните категории: есе, стихотворение, разказ, приказка, рисунка.
ТЕМИ за ЕСЕ, РАЗКАЗ, ПРИКАЗКА:
1.„Границите на моя език са и граници на моя свят“.
2.„Книжовността - щит на вярата“.
3.„Азбучните знаци - ключ към (разбирането на) езика“.
4.Приносът на Свети Методий за българската история.
5.Свети Методий - един истински славянски просветител.
ТЕМА за СТИХОТВОРЕНИЕ и РИСУНКА:
„Моето училище“
условието е да се направи в свободен (или с рима) акростих, който да бъде: СВЕТИ МЕТОДИЙ
В конкурса могат да участват всички ученици от VIII до XII клас!
За повече информация и насоки, може да разчитате на своите всеотдайни учители по български език и литература, философия и изобразително изкуство.
Краен срок за участие: 11.05. 2021г.
Очакват Ви НАГРАДИ!!!
УЧАСТВАЙТЕ! 🙂 🙂 🙂

 

Виж още...

 

Състезание по патешко ходене с яйце
Забавно състезание по патешко ходене с яйце допринесе за празничното настроение на учениците от 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий".
С много усмивки те приеха предизвикателството да се състезават и искрено се забавляваха в навечерието на най-светлия празник - Великден.

 

Виж още...

 

УТВЪРДЕНИ 5 ПАРАЛЕЛКИ В VIII КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2021/2022 г.
Чудесна новина за 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий", гр. София.
Излезе заповедта за утвърждаване на държавен план-прием в VIII клас за учебната 2021 /2022 година, според която са ни утвърдени и петте предложени паралелки!
Повече от 10 години не бе осъществяван план-прием за VIII клас с 4 паралелки в нашето училище до тази учебна 2020/2021 година, в която не само ги реализирахме, но и всяка от 4-те паралелки, бе заета с максималния допустим брой ученици - по 26!
От 15 години в нашето училище не е реализиран план-прием за VIII клас с 5 паралелки!
Фактът, че за предстоящата учебна 2021/2022 година, РУО София - град и МОН ни гласуват огромно доверие, утвърждавайки ни и 5-те предложени паралелки е огромно признание за целия ни екип и е повод за гордост за всеки от нас!
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ ЗА ГЛАСУВАНОТО ДОВЕРИЕ!
Ще направим всичко възможно да го оправдаем и да реализираме план-приема!

 

Виж още...

 

Великденски базар в 203. ПЕГ
С много ентусиазъм и празнично настроение ученици и учители от 203. ПЕГ "Свети Методий" взеха активно участие във Великденски базар.
С творческо вдъхновение бяха изработени красиви великденски картички и символи в Работилничката за идеи.
Всеки дарител получи сладко лакомство в знак на благодарност за участието.
Благодарим на всички ученици, учители и родители, които подкрепиха прекрасната инициатива!

 

Виж още...

 

Синхронно обучение в час по история
Когато учителят е в карантина и няма възможност да присъства реално в училище, но има огромното желание да преподава на своите ученици, съчетава успешно дистанционно с присъствено обучение.
С благодарност към младия и амбициозен учител по история и цивилизации - г-жа Борислава Ставрева, която с вдъхновение преподава днес, 26.04.2021 г., дистанционно на своите ученици, които са в сградата на 203. ПЕГ "Свети Методий"!

 

Виж още...

 

Ролеви игри в час по испански език
Часът по испански език е истинско приключение за учениците от VIIIв клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи испански интензивно през тази учебна година.
С изключително актьорско майсторство, сценарий и режисура, те влизат в роли, разигравайки интересни, съставени от тях диалози между доктор и пациенти, продавач и клиенти, сервитьор и посетители в ресторант.
С въодушевление те импровизират посещение в клиника, заведение за хранене, пазар, прилагайки практически императив и фразеология, упражняват подходящи глаголи и фрази. С голям ентусиазъм, те се включват и в играта "Познай своя съученик" по дадено описание: отличителни белези, характеристики, навици.
Поздравление за нашите талантливи актьори, които демонстрираха отлично ниво на владеене на испански език и създадоха прекрасна, дружелюбна атмосфера с позитивното си излъчване!
Адмирации и за вдъхновяащия ги, всеотдаен учител по испански език – г-н Рафаел Георгиев!

 

Виж още...

 

 

Състезателната игра Kahoot в час по литература
Електронната платформа Kahoot е един изключително ефективен и забавен иновативен метод за обобщение и систематизиране на знанията по литература.
Учениците от VIIIа клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ чрез състезателната игра, под ръководството на своя мотивиращ ги учител г-н Илиян Войнов, , правят преговор на изученото вече учебно съдържание и затвърждават знанията си от раздел „Средновековие“ и старобългарска литература с цел подготовка за предстояща контролна работа.
Под формата на игра, осмокласниците ни ентусиазирано и въодушевено отговарят на въпроси от областта на литературната история, периодика, старобългарската агиографска проза, както и върху вида и състава на свещените за християните книги.
Използването на електронната платформа Kahoot разнообразява учебния процес и съдейства за засилване на интереса и мотивацията на учениците да обогатяват своите знания по български език, превръщайки ги в активни участници в обучението.

Виж още...

КАК ДА ЧЕТЕМ?
Важно е да четем, но още по-важно е КАК четем. Един често подценяван проблем, който води до разочаровани ученици, учители и родители. Четивната грамотност е алгоритъм от стъпки и при постоянство се развиват полезни ученически навици, които ще изградят нужните умения ученикът да бъде успешен и удовлетворен от положените усилия.
Представяме ви една лесна собственоръчно направена бланка, в случая за четене по история, но вярваме, че би могла да е от ползва и по други учебни моменти.
Чрез нея ученикът ще:
📍 чете с разбиране текста
📍 развива устойчиви знания и умения
📍 прави причинно-следствени връзки
📍 мисли творчески и създава свои собствени продукти
📍 повиши успеха и възможностите си
📍 учи по-лесно и забавно

 

Виж още...