новини


 

 

 

 

 

       
 
   
 
Гордост за 203. ПЕГ „Свети Методий“ е завоюваното ТРЕТО място и бронзов медал в Държавно лично първенство по борба за кадетки от нашата ученичка в Xв клас - Ивет Борисова. В националното състезание взеха участие 52 момичета.

БРАВО, ИВЕ!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
 

 

 

 

       
 
   
 
Мил и стоплящ жест, усмихващо начало на деня, с аромат на пролет, свежест и детска обич!
Благодаря ти, скъпа Вики!
Много приятно ме изненада и стопли! 🙂 ❤
 

 

 

 

   
 
 
 
Интересен и различен час по английски език проведоха учениците от VIIIд клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи интензивно през тази учебна година английския език.
Под ръководството на своя мотивиращ ги учител - г-жа Даниела Йонева, те изготвиха свои оригинални проектни предложения на английски език за подобряване на живота в градска среда. Чрез работа по двойки, те обсъждаха зададен проблем, анализираха текстове, работиха със снимков материал, изразяваха лично мнение, откриваха асоциации, намираха решения и прогнозираха очакваните резултати.
Отлично ниво на знания по английски език на нашите осмокласници!
 

 

 

 

       
     
 
Уважаеми родители на ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий",
На 29.03.2022 г. от 18.30 ч. ще се проведе родителска среща за всички класове.
Ще имате възможност за разговор с всички учители, преподаващи на Вашите деца.
Заповядайте! 🙂
 

 

 

КОГА ЩЕ ПОЧИВАТ УЧЕНИЦИТЕ ЗА ВТОРИЯ СРОК НА УЧЕБНАТА 2021/2022 ГОДИНА:
       
     
 
- от 1 до 10 април (вкл.) - ПРОЛЕТНА ВАКАНЦИЯ за учениците от I до XI клас,
- от 7 до 10 април (вкл.) - ПРОЛЕТНА ВАКАНЦИЯ за учениците от XII клас.
от 22 до 25 април (вкл.) – Великденски празници;
• 2 май – (1 май - Ден на труда е в неделя, поради което се дава неучебен ден 2 май);
• 6 май – Национален празник (Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия);
• 18 май и 20 май – ДЗИ (държавен зрелостен изпит XII клас);
• 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност;
- 25 май - неучебен ден
14 юни и 16 юни - НВО (национално външно оценяване VII клас).
 

 

 

       
   
 
Изключителна гордост за 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий” са четиримата ученици, класирани за национален кръг на международното състезание по английски език към Асоциацията на Кеймбридж училищата в България – KGL 2022 г.:
Кристиян Иванов, Юлиан Асенов, Атеф Ел Куса, Будимира Куйович!
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Пожелаваме Ви отлично представяне и на националния кръг, който ще се проведе утре – 19.03.2022 г.!
Поздравления и за техните всеотдайни учители по английски език: г-н Жулиен Абрашев, г-жа Адриана Полежанска и г-н Илиян Войнов!
 

 

 

 
 
 
 
 
Когато славните ни страници от българската история оживяват на екрана, съпреживяваш и се чувстваш особено горд от патриотизма на смелите българи, дали живота си за свободата на България. Стоплящо е, когато усетиш патриотичното чувство на младото поколение. Тогава се чувстваш горд от това, че уроците по история са дали добра основа и са провокирали учениците ни към обогатяване на знанията им по интригуващ и запомнящ се начин!
Благодаря на всички ентусиазирани ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий", които посветиха днес – 17.03.2022 г. от времето си, за да се потопим заедно в славната епоха на Априлското въстание и подвига на Ботев!
 

 

 
 
 
 
 
Иновативният метод „Обърната класна стая”, който се използва активно в час по технологии и предприемачество от учениците в VIIIг клас на 203. ПЕГ „Свети Методий”, с профил „Предпиемачески” е интригуващ начин за обучение и предпоставка за качествен учебен процес, в който учениците ни са активни участници.
При този съвременен педагогически метод, учениците учат уроците си вкъщи, а в клас ги разглеждат и осмислят, сътрудничат си в дискусии и групови задания, работят върху упражненията с подкрепата и насоките на учителя.
Състезателната игра „Минута е много” е интересен метод за преговор на изучен учебен материал, чрез който техният всеотдаен учител - г-жа Христина Минкова, провокира осмокласниците да вземат активно участие в процеса на обучение. Разделени на два отбора, те ентусиазирано измислят въпроси върху изучения материал, които имат за цел да проверят знанията и уменията на другия отбор. Те си задават въпроси на ротационен принцип, като времето за отговор е една минута. Проличават отлични знания и умения по технологии и предприемачество.
 

 

 
 
 
 
 
Сърдечно благодарим на кмета на Район „Красно село” – г-жа Росина Станиславова, за изключително ценното за нас признание и отличие – ГРАМОТА ЗА НАЙ-ВДЪХНОВЯВАЩ БЛАГОТВОРИТЕЛ на екипа на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий” за проявена щедрост, благородство и доброта на Зимния празник на Район „Красно село”!
Благодарим за прекрасния подарък за възпитаниците и учителите на 203. ПЕГ – „Хроники на Вазовия род”!
 

 

.

   
   
 
Изключително сме горди с удостоената ЗЛАТНА КУПА и сертификат за STEM училище НАЦИОНАЛЕН ПОБЕДИТЕЛ Категория „STEM знания” в Пети Национален конкурс SUPER STEM България!
Сертификатът се връчва за разработване на STEM проект и принос в развитието на STEM науката в училищата в България.
ГОРДОСТ за нас е и златният медал на Антоан Палчев- ученик от IXа клас на 203. ПЕГ „Свети Методий” , който е Национален победител в категория STEM EUROPE НАУКА!
Ръководството на 203. ПЕГ „Свети Методий” благодари на всички ученици от 203. ПЕГ, които разработиха с голям ентусиазъм свои проекти и участваха в националния конкурс! Те успяха да впечатлят журито с иновативните си идеи. Гордеем се с високите постижения на нашите амбициозни ученици!
Сърдечна благодарност и за техните учители: г-жа Анна Бучкова и г-жа Радина Романова, които ги вдъхновиха за участие и им оказаха безрезервна помощ като техни научни ръководители!
Таня Трапова
Директор на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий"
 

 

 

   
   
 
Използването на електронните платформи IZZI и WORDWALL в час по английски език дава възможност за интерактивно взаимодействие с учениците от IХв клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий”, изучаващи испански като първи чужд и английски като втори чужд език. Чрез прилагането на иновативни подходи и включвайки ги в оспорвано състезание, учителят им по английски език – г-н Илиян Войнов, успява да ги мотивира по интригуващ начин да работят върху задачи, свързани с лексиката за храни и напитки: свързване на части на изречение, поставяне на думи в категории, свързани с храни и напитки, разпознаване на думи по показани изображения. С голям интерес деветокласниците отговарят на въпроси, свързани с изучавания материал, подбрани на случаен принцип чрез избор на "кутии" и викторина с въпроси с избираем отговор.
Интерактивното учебно съдържание дава възможност на учениците да развият умения, свързани с изразяване на лично мнение и на отношение на чужд език, свързани с конкретна комуникативно-речева ситуация. С ентусиазъм те затвърждават и надграждат своите знания относно поставената тема и лексика.
 

 

Проекти по философия за ролята на жените в човешката история.

 
 
 
 

В седмицата, в която отбелязваме Международния ден на жената, учениците от IXб клас на 203. ПЕГ „Свети Методий” посветиха специален час, в който представиха изготвени с много ентусиазъм проекти и проучвания за мястото и ролята на жените в човешката история, за техните борби за равни права с тези на мъжете. В своите проучвания, те разгледаха как се променя мястото на жената в обществото хронологично, акцентирайки на интересни факти за жените през различните епохи. Голям интерес предизвика информацията за това кога, къде и как възниква идеята за създаването на празника, неговите исторически предпоставки. Като заключение те отбелязаха как се празнува събитието по света и в България, правейки извод за значимостта на жените в съвременния свят.

Поздравления за изследователския подход на всеотдайния им учител по философия - г-н Матей Манчев, който успя по интригуващ начин да стимулира желанието на учениците да обогатят своите знания за ролята и мястото на жената в човешката история!