новини


 

 

 

Рисунки с мартенички в 203. ПЕГ.

 

 Забавни игри в час по английски език.

Увлекателни и занимателни, провокиращи внимание и интерес са игрите в час по английски език при младия, ентусиазиран учител – г-жа Адриана Полежанска / Adriana Polejanska. С много всеотдайност тя търси разнообразни ефективни методи, с които да заинтригува прекрасните ученици от VIIIa клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий”, изучаващи английски език интензивно през тази учебна година.
Под формата на игри, те преговарят и упражняват граматиката, представят любопитни факти.
В играта Q & A, те отговарят на въпроси свързани с граматиката, показват знания свързани с правилната употреба на граматическите времена в английския език, познаване частите на речта.
Играта "Think Fast" дава възможност на осмокласниците да покажат абстрактно мислене, комбинирано с възможност за свободен изказ. На учениците се задават увлекателни, забавни въпроси по теми от тяхното ежедневие. Целта е да се покаже нивото на умения за свободен изказ. Играта с рисуване цели по забавен начин да се интерпретира заучаването на нова лексика.

 

 

 

С благодарност и респект към учителите от 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий", които с ентусиазъм се включват в обучения, повишаващи тяхната квалификация!
Като езикова гимназия, за нас е изключително важно да имаме добре обучени учители, запознати с най-новите изисквания за обучение по чужд език, профилирана подготовка.
Г-жа Анелия Делчева взе участие в обучение на тема: "Профилирана подготовка по немски език в XII клас", а г-жа Стела Бояджиева в обучение на тема: ".Профилирана подготовка по английски език в XII клас".

 

СТОПЛЯЩА ПРИЗНАТЕЛНОСТ

Сърдечна, мила и стопляща е признателността на прекрасните ни ученици от VIIIа клас!
Милият спонтанен жест, прекрасната картичка, топлите думи и грейнали от усмивки личица са най-ценното признание за труда на един директор, даващ ми сили, мотивация и увереност, че си струват всички усилия, които с много обич полага целият ни мотивиран педагогически екип!
БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ, СКЪПИ ДЕЦА!!! ❤ ❤ ❤
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ

 

Когато учителят е световен шампион

Когато учителят ти е световен шампион по Кикбокс, възпитаник на училището, в което учиш, се чувстваш особено мотивиран да даваш максимума от себе си в часовете по физическо възпитание и спорт. Под ръководството на своя млад и амбициозен учител – г-н Борислав Радулов / Borislav Radulov, който е вдъхновяващ пример за своите ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий”, учениците от VIIIв клас правят различни по вид и степен на сложност упражнения за раздвижване, координация и издръжливост, тренировка за правилно подаване с две ръце над глава във волейбола, щафетни игри.
Изключително горди сме, че г-н Борислав Радулов, който завърши 203. ПЕГ „Свети Методий”, е отново в нашето училище и има възможност да бъде учител и пример за нашите ученици! Гордеем се със завоюваните от него титли: два пъти Световен шампион, Европейски шампион, многократен шампион на Италия, Англия, Гърция, Белгия, Германия; 4 поредни години шампион на турнира “Best Fighter” в Италия; над 200 първи места от Световни, Европейски купи и Международни турнири. Непобеждаван в България от 2006 г. !

 

Лабораторни упражнения в профил „Природни науки”

Учениците от VIIIд клас, с профил „Природни науки” (химия и ООС и биология и ЗО), с голям интерес правят лабораторни упражнения. Под ръководството на вдъхновяващия учител по химия и опазване на околната среда – г-жа Анна Бучкова, те нагряват на спиртна лампа кристалохидрата CuSO4•5H2O, който има син цвят, до побеляването му.
Любознателните осмокласници от 203. ПЕГ „Свети Методий” проследиха промяната на цвета, като отчетоха, че тя се дължи на изпарението на водните молекули от кристалната решетка. Те установиха, че при добавянето на няколко капки вода към получения безводен CuSO4 с бял цвят, отново се вграждат молекулите вода в кристалната решетка и цветът става син. БЗаинтригуваните бъдещи химици потърсиха информация за причините за промяната на цвета на минералите, за причините да изпускат светлина и радиоактивни лъчи.

 

Ученик и учител. А днес сме колеги в 203. Профилирана езикова гимназия "Св. Методий" - гр. София. Боби Радулов - учител по физическо възпитание и спорт, и класната - Цветелина Терзиева, учител по български език и литература. Гордея се с теб, Боби! ❤️❤️❤️

 

Учим руски език с интерес

Учениците от Xб клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий”, изучаващи руски език като втори чужд език, с голям ентусиазъм усвояват граматическите правила. Те с интерес извеждат правила от дадени примери и определят значенията на падежите. Методите, които са практически ориентирани и позволяват по-голяма активност на учениците, са предпоставка за качествено обучение - когато те сами достигат до правилото, те по-лесно го възприемет и го прилагат. С лекота се справят с различни по вид граматически упражнения.
Под ръководството на своя всеотдаен и мотивиращ ги учител – г-жа Тоня Томова / Tonia Tomova , те работят с различни по степен на сложност текстове на руски език. Поздравления за отличното ниво на знания по руски език на нашите амбициозни десетокласници!

 

 

Патриотично възпитание в час на класа.

Съчетаването на полезното с интересното, на знанията с играта, на образованието с възпитанието, дава възможност на нашите ученици, в час на класа, по забавен и занимателен начин, чрез игрови методи, да затвърдят и обогатят своите знания за видни исторически личности, оставили светла диря в българската история.
Чрез играта „Горда България” класният ръководител на учениците от Xб клас на 203. ПЕГ „Свети Методий” – г-жа Борислава Ставрева-Юдже / Borislava Stavreva - Yüce възпитава учениците си в родолюбие!

 

Театрални скечове в час по английски език.

Артистични и отлични в знанията си по английски език са учениците от VIIIб клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий”, изучаващи английски език интензивно през тази учебна година. Под майсторското ръководство на своя вдъхновяващ учител – г-н Жулиен Абрашев, осмокласниците развиват своите комуникативни и артистични заложби, изграждайки умения за самостоятелна работа с жанрово непознат текст на английски език.
Всяка от четирите групи, избира свой режисьор, с когото работи „на маса” драматургично върху различен кратък непознат текст. Когато са готови, групите разиграват на сцена кратките театрални сценки, като се оценяват от жури по определени показатели:
артистично представяне; интерпретация на драматургичен текст; произношение; свобода на изказа- умение за импровизация; работа с гласа (интонация, превъплащение, тембър, модулация); работа с реквизит.
БРАВО, ДЕЦА!
Отлично ниво на знания по английски език и много добри артистични заложби!
Поздравления за оригиналния замисъл на г-н Жулиен Абрашев, който по интригуващ за осмокласниците начин, ги провокира да повишават своето ниво на знания и умения, на самооценка и мотивация на база реално справяне с поставената задача и успешен, проактивен компонент, изискващ дейното им участие в процеса!

 

 

Състезание „Лъвски скок”

Днес, 18.02.2022 г. учениците от 203. ПЕГ „Свети Методий” с голям ентусиазъм участваха в оспорвано състезание „Лъвски скок”, посветено на Васил Левски. Победителите в състезанието ще получат специални грамоти и награди за отличните си постижения.
БРАВО, ДЕЦА!
Представихте се отлично!

 

 

Урок за Левски

В специален час, посветен на Васил Левски, учениците от XIа и XIб клас на 203. ПЕГ „Свети Методий” , под ръководството на своя учител по история и цивилизации – г-н Бранислав Петров, участваха в оспорвано състезание. Двата отбора демонстрираха отлични знания за Апостола, с голям интерес работеха с изображения - картини свързани с неговия жизнен път. Стиховете, картините и цитатите за Левски, провокираха единадесетокласниците към размисли за ценностите и морала, които ни завещава Левски.

 

Подготовка за областен кръг на олимпиадата по английски език.

Учениците от 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" се подготвят усилено за областния кръг на олимпиадата по английски език.
Един от петте ученици, класирани за престижното областно ниво е Иванко Тюфекчиев от Xа клас, който изучава английски език като първи профилиращ предмет. След отличното си представяне на общинския кръг на олимпиадата по английски език, той е мотивиран да се пребори с конкуренцията и на областния кръг. Под ръководството на своя всеотдаен учител - г-жа Милена Джурова, ден преди провеждане на областния кръг, той използва всяка възможност за допълнителни упражнения.
БРАВО!
Пожелаваме на Иванко и на всички наши ученици, които ще се явят утре - 19.02.2022 г. на областния кръг на олимпиадата по английски език, отлично представяне!

 

 

 

Физика на испански език

Учениците от IXв клас на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий", с профил Чужди езици, изучаващи испански език като профилиращ предмет, усвояват с интерес знанията по физика и астрономия на испански език.
Под ръководството на своя учител по физика и астрономия - г-н Иван Иванов, те усвояват нова лексика на испански, обогатяват своите знания и умения да говорят на испански език.
В Деня на любовта, те правят паралел между физиката и любовта.

 

 

Сърчица за учителите и в класните стаи

Сърдечно благодарим за прекрасната инициатива на Габриела и Александра от XIБ клас на 203. ПЕГ "Свети Методий", които зарадваха своите учители със стоплящи сърчица, израз на благодарност и обич за всеотдайния им труд и топлота!
Прекрасни сърчица украсиха класните стаи, създавайки празнично настроение.

 

 

Участваме активно в час по литература

Учениците са активни участници в учебния процес, когато учителят успява да провокира интереса им и да ги мотивира!
Поздравления за прекрасните ученици от VIIIв клас на 203. ПЕГ „Свети Методий“, за тяхната активност и отлични знания по литература и за техния вдъхновяващ учител – г-жа Цветелина Терзиева, която по забавен и атрактивен начин ги включва в учебния час!

 

 

Румба, викторина, песни, стихове за любовта на различни езици

С много празнично настроение, на различни езици, ученици от 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ отбелязаха празника на любовта и виното. Те организираха и подготвиха интересна викторина, потопиха се в невероятното лично творчество на Габриела Иванова от VIIIд клас, която възпява в стихове на английски език магията на любовта, насладиха се на прекрасния танц на любовта – Румба, изпълнен от Моника Светославова от VIIIа клас . Невероятна песен на испански език, изпълнена от Адриана Йединак - от VIIIв клас пресъздаде красотата на любовта.
С голям интерес учениците участваха във викторина на руски език (подготвена от ученици от X клас), със сладки награди за всички правилно отговорили на въпросите, свързани с отбелязването на Деня на любовта по цял свят.
Сърчица с любовни послания получиха всички участници в празника.
Прекрасни водещи – Теодора и Антон от Xб клас!
СКЪПИ ДЕЦА, БЛАГОДАРИМ ВИ за удоволствието и празничните усмивки, с които ни стоплихте в празничния ден!
Много сте талантливи! Гордеем се с вас!

 

 

Подготовка за празника на любовта в 203. ПЕГ

 

 

Подготовка за областен кръг на олимпиадата по химия и ООС

Интензивна подготовка за областния кръг на олимпиадата по химия и ООС, на Антоан Палчев – ученик от IXа клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий”. След отличното си представяне на общинския кръг на олимпиадата по химия, нашият амбициозен и невероятен с постиженията си ученик Антоан, продължава трескаво да се подготвя за следващия кръг. Под ръководството на своя всеотдаен учител – г-жа Анна Бучкова, той решава задачи, съставя химични уравнения, припомня си важни формули и акценти от учебния материал, надграждайки го с много допълнителни знания.
БРАВО, АНТОАН!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТВОИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ!
Пожелаваме ти УСПЕХ утре - 12.02.2022 г.! Вярваме, че ще се представиш отлично!
Поздравления и за неговия прекрасен учител и вдъхновител – г-жа Анна Бучкова!

 

 

Класирани за областен кръг на олимпиадата по английски език

203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий” се гордее с отличните резултати от общинския кръг на олимпиадата по английски език на учениците: Габриела Иванова – VIIIд клас, Стела Стоянова – VIIIа клас, Антоан Палчев – IXа клас, Будимира Куйович – IXа клас, Иванко Тюфекчиев- Xа клас.
БРАВО, ДЕЦА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Убедени сме, че ще постигнете отлични резултати и на областния кръг!
Поздравления и за техните мотивириащи ги учители по английски език, които допринасят с всеотдайния си труд за тези високи резултати: - г-жа Даниела Йонева Daniela Yoneva, г-жа Адриана Полежанска / Adriana Polejanska и г-н Илиян Войнов!

 

 

Да влезеш в роля в час по литература

Обучението в час по литература е вълнуващо приключение за учениците от VIIIг клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий” , които с интерес пътешестват в света на Античността и Средновековието. С много ентусиазъм те влизат в роли: морската богиня Тетида и Пелей, богинята на раздора - Ерида, Парис, Афродита, Хубавата Елена, цар Менелай. Ролевата игра дава възможност на осмокласниците да съпреживеят Троянската война и да я осмислят по-задълбочено, да потърсят и отговори, свързани със символиката на ябълката. Защо я свързваме с Първородния грях, щом в Библията никъде не е казано, че забраненият плод е ябълка? Защо я свързваме с Исак Нютон и гравитацията, след като никъде не е посочено, че ябълка пада на главата му? Защо ябълката на Apple е отхапана?
Поздравления за иновативния замисъл на г-жа Цветелина Терзиева, която успява по изключително увлекателен начин да мотивира учениците си за участие в учебния процес!

 

 

История на английски чрез пъзели, ребуси, игрословици, лабиринти

По иновативен и атрактивен начин учениците от VIIIа клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий”, с профил чужди езици, изучаващи английски език интензивно през тази учебна година, обогатяват своите знания с важни исторически термини, понятия. Под ръководството на своя млад, амбициозен и всеотдаен учител г-жа Борислава Ставрева-Юдже / Borislava Stavreva - Yüce , те провеждат интересни състезателни игри, използвайки средствата на новите технологии: подреждат пъзели, ребуси, лабиринти, откриват исторически понятия на английски език в игрословици.
Работейки в екипи, те демонстрират умения да използват правилно исторически понятия на английски език в дадени текстове, да съставят изречения от посочени им исторически термини. Голям ентусиазъм предизвика решаването на игрословицата – откриването на ключови, изучавани исторически понятия, свързани с Римската империя. С голям интерес учениците работят с изображения, разпознават важни исторически обекти от цял свят и ги съотнасят към конкретния период: Древен Египет, Древен Рим, Древен Китай, Османската империя, Византия и други.
Поздравления за отличното ниво на знания за исторически термини на английски език на учениците от VIIIа клас и за иновативния замисъл на г-жа Ставрева-Юдже, която успява да вдъхнови своите ученици за обогатяване на знанията им по история и английски език!

 

 

Ученици допуснати до вътрешноучилищния кръг

на състезанието по английски език KANGOROO GLOBAL LINGUISTICS 2022

Виж

 

 

STEM центъра на 203. ПЕГ.

 

Вдъхновяващи и интригуващи са заниманията в STEM кабинета на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий". С много ентусиазъм нашите прекрасни ученици, развиват своя потенциал и творчески заложби, имат прекрасна възможност за развитие на индивидуалните си качества и удовлетворение на личните си потребности от качествено обучение и надграждане с извънкласни дейности.
Под ръководството на своите мотивиращи учители: г-жа Анна Бучкова (учител по химия и ООС) и г-жа Радина Романова (учител по биология и ЗО), те създават впечатляващи проекти.

 

 

 Национален победител в категория SUPER STEM УЧЕНИК.

 

ПЪРВОТО МЯСТО в Национален конкурс за STEM науки в България, в категория SUPER STEM УЧЕНИК е за Виктория Иванова – ученичка от XВ клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий”. В проекта си " Къна", тя представя растението Lawsonia inermis, от което се прави боя при стриване на изсушените му листа. С така приготвената боя, Виктория рисува и демонстрира таланта си.
В Националния конкурс отлично се представиха и нашите прекрасни, амбициозни ученици: Виктория Пенева, Стела Дудулова и Симона Паланова от IXА клас; Никол Киричева, Николай Георгиев, Атеф Куса и Рая Свиленова от IXБ клас и Димитрия Василева от IXВ клас.
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Поздравления за техните научни ръководители: г-жа Анна Бучкова (учител по химия и опазване на околната среда) и г-жа Радина Романова / Radina Romanova (учител по биология и здравно образование), които с много ентусиазъм мотивираха и насърчиха нашите ученици да участват в националния конкурс и да спечелят призови места!

 

Национален победител в категория SUPER STEM EUROPE НАУКА.

Изключително постижение за 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий” е завоюваното ПЪРВО МЯСТО в Национален конкурс за STEM науки в България от нашият амбициозен и талантлив ученик от IXА клас - Антоан Палчев.
Посланието на неговият проект на тема: "Нека бъдем по- отговорни за околната среда" е свързан с популяризирането на възобновяеми източници на енергия, с цел намаляване на вредните емисии от двигателите с вътрешно горене чрез използване на безвредни за околната среда технологии.
Оригинална е идеята му и за използване на дигиталните технологии при разделното събиране на отпадъци.
БРАВО, АНТОАН!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
Поздравления и за неговия всеотдаен и мотивиращ учител по химия и опазване на околната среда – г-жа Анна Бучкова!

 

ПРИЗНАНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО ЗА 203. ПЕГ

Бихме искали да изкажем искрената си благодарност към всички учители от Профилирана езикова гимназия "Св. Методий" No203, София, България и специално към директора на училището - г-жа Таня Трапова за присъединяването към нашите фокус групи интервю! Наистина сме удивени от големия ви професионализъм и отдаденост към учениците ви!
#ЗАЕДНО е проект, съфинансиран от #ErasmusPlus. Научете повече за нашите резултати и предстоящи инициативи на: https://together-erasmus.eu
Berlin Cosmopolitan School @Jose Estevao School Group, LINKgroup Budakov Films Ltd @[100026737434000:2048Emphasys Centre] Euro-Geo @[362480192530:274:ПОЛИТЕК ХНИК НА ИКАСТЕГИЯ Eurocrea Merchant