новини


 

 

 

 

ПРОЕКТИ ЗА ГЕОМЕТРИЧНИ ФИГУРИ

 

 
 
 
 
 
Математиката може да бъде не само интересна, но и да провокира по иновативен и практически начин, учениците от VIIIг клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ да изпълняват индивидуални и екипни задачи. Под вдъхновяващото ръководство на своя мотивиращ ги учител – г- жа Маргаритка Карпачева, осмокласниците решават задачи, демонстрирайки отлично ниво на знания и умения да създават, откриват и решават ситуации, свързани с делене на отсечки в дадено отношение, средна отсечка и медицентър в триъгълник, средна основа в трапец и средна отсечка в четириъгълник.
Те визуализират чрез презентация разширени знания за геометричните фигури. Чрез представените проекти и нагледната работа в часа, осмокласниците демонстрират отлични знания и умения да анализират условията на задачите, да избират подходящи и рационални средства за решаването им.
.
 

 

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА КОМИКС НА ТЕМА „КОЛЕДНА ИСТОРИЯ“

 

 
 
 
   
 
Да си нарисуваш Коледа в комикси, представяйки свой сюжет – една вдъхновяваща идея, която с творчески ентусиазъм приеха нашите прекрасни момичета – Биляна Стефанова от VIIIд и Габриела Иванова от IXд клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“. Под ръководството на своя учител – г-жа Мая Голова, те създадоха интригуващи комикси, с които се представиха отлично в Национален конкурс за комикс на тема „Коледна история“.
БРАВО, МОМИЧЕТА!
.
 

 


ИЗПОЛЗВАНЕ НА GOOGLE MAPS В ЧАС ПО ИТ

 

 
 
 
 
 
С помощта на облачните технологии, чрез работа в екип в час по информационни технологии, учениците от IXб клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, добавят в списък свои предложения за посещение на интересни за тях забележителности в България. Под ръководството на своя учител – г-жа Десислава Чолакова, те добавят , в споделен документ, към всяко от предложенията си връзка към документ с описание - кратка информация за обекта и подробен маршрут като използват възможностите на Google Maps.
.
 

 

ФИЗИКА НА ИСПАНСКИ ЕЗИК

 

 
 
 
 
 
Когато испанският език ти е първи профилиращ предмет, всеки учебен предмет, който ти дава възможност да надграждаш знания, да се обогатяваш с нови понятия на испански, е предизвикателство, което води до повишаване нивото на знания и умения. Учениците от IXв клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, с профил Чужди езици, изучаващи испански език като първи чужд език, се запознават с интерес с физичните явления и процеси на испански език. Под ръководството на г-н Иван Иванов, те прилагат закона на Паскал за обяснение на хидравличните машини, решават и обясняват на испански език задачи, свързани с налягане. Те извеждат всички нови думи на испански език, което обогатява лексикалния им запас и повишава самочувствието им на знаещи и можещи.
.
 

 

 

 

ВТОРО МЯСТО И СРЕБЪРЕН МЕДАЛ В МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР

 

 
 
 
   
 
Изключителна гордост за 203. ПЕГ "Свети Методий" е завоюваното престижно ВТОРО място и сребърен медал от нашия ученик Божидар Каменов от VIIIг клас!
Божидар се открои с отличната си подготовка сред над 600 участници в международен турнир по олимпийско таекуондо "Пловдив Оупън" .
БРАВО, БОЖИДАР!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
.
 

 

 

 

 

 

ДА РАЗКОДИРАМЕ ШИФЪРА В ЧАС ПО ИТ

 

   
 
 
 
Да влезеш в ролята на изследовател и откривател, разкриващ тайни кодове и послания е истинско приключение за учениците от VIIIг клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, които в час по информационни технологии с голям ентусиазъм кодираха и разкодираха скрита информация.
Под ръководството на своя учител – г-жа Ани Дойчинова, те проследиха основните етапи в развитието на изчислителната техника, с интерес разгледаха изчислителните схеми на Леонардо да Винчи - механичния етап на развитие и машината Паскалин носеща името на своя създател Блез Паскал.
• Най-голям интерес за учениците предизвика Шифърът на Цезар, който е общувал със своите пълководци чрез шифър, разменяйки поредността на буквите. По подобие на този шифър, осмокласниците упражниха цифрово кодиране, като ентусиазирано и развълнувано разкодираха изречения и създаваха свои кодирани послания.
.
 

 

 

 

Тренировъчно занятие - учебна евакуация от сградата на 203. ПЕГ "Свети Методий" - симулация на пожар.

 
 
 
 
 
С благодарност към всички ученици и колеги за отговорното и сериозно отношение при провеждане на тренировъчното занятие днес, 25.11.2022 г. !
.
 

 

Занимателни комбинирани спортни игри за учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий"

 
 
 
 
 
Часовете по физическо възпитание и спорт, под ръководството на своя учител г-жа Светла Димитрова спортуват активно под мотото "Спортът е здраве!"
.
 

 

 

ИЗНЕНАДА ЗА 18-ТИ РОЖДЕН ДЕН

 
 
 
   
 
Един различен час на класа, в който с много обич дванадесетокласници от XIIБ клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ поднасят прекрасна, стопляща и незабравима изненада на своята съученичка Габриела, поздравявайки я с настъпилото пълнолетие.
БРАВО!
ЧУДЕСНА ИЗНЕНАДА!
.
 

 

 

ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ

 
 
 
 
 
Интригуващ начин за обогатяване на знанията и уменията по английски език е представянето на проекти от дванадесетокласници пред десетокласници. Учениците от XIIб клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи английски език като първи чужд език, под ръководството на своя учител – г-жа Стела Бояджиева, представиха днес, 22.11.2022 г. пред ученици от Xв клас свои проекти, свързани с културното и междукултурното общуване. Голям интерес предизвика проекта "Членове на британското кралско семейство" , в който бяха включени редки интервюта на Лейди Даяна Спенсър и нейния съпруг Принц Чарлз. Автентичният език на Даяна, както и разказът за посветения й на хората в неравностойно положение живот, видимо развълнуваха десетокласниците.
Методът „връстници обучават връстници“ мотивира учениците от 203. ПЕГ по увлекателен начин да повишават своето ниво на знания и умения.
.
 

 

 

ВТОРО МЯСТО В НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ

 
 
 
   
 
Блестящо представяне на Марат Акопян, ученик от XIв клас на 203. ПЕГ „Свети Методий“ в Национално състезание по граплинг ISFA Bulgaria, което се проведе на 19.11.2022 г. Марат успя да пребори конкуренцията от 250 състезатели от цяла България и да извоюва призовото ВТОРО МЯСТО. Марат стана вицешампион след 2 тежки битки.
БРАВО, МАРАТ!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
.
 

 

Отлично представяне в Национално състезание по химия

 

 
 
 
 
 
С много ентусиазъм нашата амбициозна, знаеща и можеща ученичка от XIв клас на 203. ПЕГ „Свети Методий“, Аделина Александрова изготви свой оригинален проект на тема: "Дар от природата“, който защити по блестящ начин в XX Юбилейно Национално състезание по природни науки и екология, което се проведе в гр. Копривщица, 19-20.11.2022 г.
Под научното ръководство на своя всеотдаен учител по химия и ООС – г-жа Анна Бучкова, тя успя по убедителен начин да покаже високо ниво на знания и умения и получи заслужена грамота ЗА ОТЛИЧНО участие в националното състезание.
Нейният научен ръководител – г-жа Анна Бучкова получи Сертификат за научно ръководство.
БРАВО, АДИ!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
.
 

 

ПЪРВИ МЕСТА В НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ КОНУРС

 

 
 
 
   
 
Изключителна гордост за 203. ПЕГ „Свети Методий“ са завоюваните призови места в Шести Национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“ и национална ученическа конференция на тема: „Ода за свободата“, посветен на „260 години от написването на „История славянобългарска“.
Наградени ученици от 203. ПЕГ:
Салим Хакимзада – ВТОРО място в категория Доклад
Будимира-Ния Куйович – ТРЕТО място категория Презентация
Георги Митков – ТРЕТО място категория Презентация
Денис Кръстев – поощрителна награда, категория Доклад
Нашите амбициозни и талантливи ученици работиха под научното ръководство на своите учители по история и цивилизации: г-жа Таня Трапова и г-н Руслан Иванов, които получиха грамоти за отлично представяне на своите ученици.
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
.
 

 

Описание на личности на английски език

 

 
 
 
 
 
Когато си избрал паралелка с профил Чужди езици, в която изучаваш английски език приоритетно и интензивно, си силно мотивиран и с интерес усвояваш знания и умения, усъвършенстваш и надграждаш.
Учениците от VIIIб клас на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий", показват отлично ниво на знания и умения при описание на личности. Под ръководството на своя учител по английски език - г-н Жулиен Абрашев, осмокласниците, изучаващи интензивно английски език през тази учебна година, описват по снимки известни личности, правят описание отгатвайки описваната личност, подреждат правилно прилагателни при описания. Те ентусиазирано работят по двойки, сравняват, откриват разлики в описания на личности
.
 

 

Учител от 203. ПЕГ - първият българин с титла "Европейски шампион по Кикбокс"

 

 
 
 
   
 
Уникален - нашият непобедим в състезанията учител по физическо възпитание и спорт и бивш възпитаник на 203. ПЕГ "Свети Методий", двукратен световен шампион - г-н Борислав Радулов, който успя по убедителен начин да пребори конкуренцията от цяла Европа и да стане Първият българин, спечелил титлата "Европейски шампион по Кикбокс".
БРАВО, Г-Н БОРИСЛАВ РАДУЛОВ!
203. ПЕГ СЕ ГОРДЕЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО С ВАШИЯ УСПЕХ!!!
.