новини


 

 

 

 

ДА СИ НАПРАВИМ КОЛЕДНИ КАРТИЧКИ

 

 
 
 
 
 
Пъстро, шарено, красиво и коледно е настроението в навечерието на Коледните празници. Учениците от VIIIв клас, изработват прекрасни коледни картички за традиционния благотворителен коледен базар на 203. ПЕГ "Свети Методий". Под ръководството на своя учител по изобразително изкуство - г-жа Мая Голова, те творят малки чудеса, с които да зарадват много сърчица.
БРАВО, ДЕЦА!
.
 

 

НА РЕСТОРАНТ В ЧАС ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

 

 
 
 
 
 
В час по английски език, учениците от VIIIа клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи английски език интензивно през тази учебна година, пресъздадоха в класната си стая атмосферата на собствения си ресторант Eat and Think /with 8a/, в който те поеха различни позиции - управител, главен готвач, сервитьор, бармани /host, executive chef, waiter, bartenders/.
С помощта на дигиталните технологии те презентираха пред гостите ястията от авторското си меню, както и групите храни - зеленчуци, плодове, видове месо, сладки храни, от които са приготвени те.
В края на занятието, под формата на ролева игра, осмокласниците разиграха модел на диалог между клиенти и сервитьор при поръчване на храна, в езиковия стил и с характерната лексика, подходящи при общуването в конкретната речева ситуация - посещение на ресторант. Интерактивните подходи, които успешно прилага техният вдъхновяващ учител – г- жа Маргарита Димитрова ги мотивират по интересен и забавен начин да обогатяват знанията си по английски език.
.
 

 

БРОНЗОВ МЕДАЛ НА ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО

 

 
 
 
   
 
Отлично представяне и бронзов медал в международно състезание за Европейската купа на нашия ученик Тони Дончев, от IXг клас в 203. ПЕГ "Свети Методий".
В състезанието за Европейската купа в Клуж Напока, Румъния, взеха участие 14 държави, 20 федерации, 83 клуба, 916 състезатели.
БРАВО, ТОНИ!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
.
 

 

КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ КАРТИЧКИ И ФЕНЕРИ В АТЕЛИЕ ПО РУСКИ ЕЗИК В 203. ПЕГ

 

 
 
 
 
 
Учениците от XIб клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи руски език за трета поредна година, с голям ентусиазъм и творческо вдъхновение изработват коледни и новогодишни фенери в ателие по руски език. Под ръководството на своя вдъхновяващ учител – г-жа Мария Абаджиева, те обогатяват своите знания с интересни идеи за изработване на картички от видео на руски език. С изготвените коледни и новогодишни картички и фенери, надписани с послания и пожелания на руски език, единадесетокласниците ще се включат в традиционния благотворителен базар на 203. ПЕГ..
 

 

 

 

ИНТЕРАКТИВНИ ИГРИ В ЧАС ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

 

 
 
 
 
 
Интеракивните игри: ОТВОРИ КУТИЯТА (Open the Box). MATCH UP, GROUP SORT и FIND THE MATCH в час по английски език в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, превръщат учениците в активни участници в учебния процес и по интересен и забавен начин мотивират учениците да повишават нивото на знания и умения.
Под ръководството на всеотдайния си учител - г-н Илиян Войнов, учениците от Xа клас работят по групи, участват в ролеви и ситуитивни игри, изпълняват задачи за слушане на видеотекст и отговори на въпроси по него под формата на викторина ; задачи за проверка на знанията върху темата за музика и музикални жанрове; задачи за свързване на думи със снимки за надграждане на лексиката; сортиране на елементи на писмено съчинение в конкретни групи, съобразно тяхната последователност в хода на текста ; избор на подходящ израз в ситуация на комуникативна обстановка - разговор по телефона, изваждане на думи от текст на песен в реално време, докато слушат песента и попълват липсващи думи в текста на песента за време.
.
 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
 
 
В час по английски език, учениците от VIIIг клас в 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий", под вдъхновяващото ръководство на своя учител - г-жа Адриана Полежанска, изработват картички на английски език за предстоящите коледни и новогодишни картички, отправяйки своите стоплящи послания до най-близките си.
.
 

 

 

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ В НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

 

 
 
 
   
 
.
Отлично представяне в Национален литературен конкурс за стихотворение "И ти си в мене - ти родино моя!" на двама ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий": Габриела Ивановa от IXд клас, с научен ръководител - г-жа Цветелина Терзиева и
Захари Първанов от XIв клас с научен ръководител г-жа Деница Юлиева.
БРАВО!
 

 

ОБУЧЕНИЕ ПО БИОЛОГИЯ И ЗО

 

 
   
 
   
 
.
203. ПЕГ "Свети Методий" се гордее със своите амбициозни учители, които са мотивирани да повишават непрекъснато своята квалификация.
Нашият вдъхновяващ учител по биология и здравно образование - г-жа Анна Бучкова, взе участие в обучение на тема: "Профилирана подготовка по биология и здравно образование в XI и XII клас", което ще даде възможност за обогатяване методиката на работа и учебния процес, в съответствие с новите изисквания за профилираната подготовка при паралелките с профил Природни науки, които изучават като профилиращи предмети биология и химия.
 

 

 

ЗАБАВНА МАТЕМАТИКА

 
 
 
 
 
Под формата на игра, учениците от Xа клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ решават с голям интерес забавни логически задачи от математически състезания, популярни задачи (т.нар. математически фолклор), както и задачи на автори като американския професор по логика Raymond Smullyan, които стимулират изобретателността и остроумието в търсене на решения на различни ситуации. Под вдъхновяващото ръководство на г-жа Анастасия Накева, десетокласниците, като опитни детективи, "разплетоха случаите" в занимателната надпревара "Забавно е да се досетиш" и спечелиха весели и вкусни награди.🙂
.
 

 

 

СРЕЩА С ПИСАТЕЛКАТА ИВЕЛИНА РАДИОНОВА

 
 
 
 
 
.
Вълнуваща среща на ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“, гр. София, с талантливата българска писателка Ивелина Радионова. Чрез „Пътуване във времето“ по изключително увлекателен начин, авторката представи под формата на приказка своите книги, в които с много любов ни върна към българското минало, бит, традиции, фолклор.
Заинтригувани от личностите, представени в интересните разкази, нашите ученици си взеха книжки с автограф от невероятната писателка, възпитаваща в любов към българския фолклор и бит.
БЛАГОДАРИМ на г-жа Радионова за вълнуващите емоции, които предизвика в нашите ученици, въвеждайки ги в приказния свят на своите герои, носители на българския дух!
 

 

 

БЕСЕДА ЗА АГРЕСИЯТА И ТОРМОЗА

 
 
 
 
 
Представители на Българския младежки червен кръст проведоха в часа на класа, с ученици от Xв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий”, интересна беседа за агресията и тормоза. Десетокласниците влизаха в роли (защитник на жертвата, жертвата, страничен наблюдател, помощник на агресора, агресор, подкрепящ агресора) и обсъждаха идеи за предотвратяване на агресията и тормоза в и извън училище и мерки за справяне с тях в конкретни ситуации.
Благодарим на момичетата от БМЧК и на г-жа Долли Петрова за полезната и интересна беседа!
.
 

 

ВИРТУАЛНО ПЪТЕШЕСТВИЕ И Kahoot В ЧАС ПО ИСПАНСКИ ЕЗИК

 

 
 
 
 
 
Интригуващо виртуално пътешествие за учениците от IXд клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ в час по испански език. Под ръководството на своя млад, амбициозен и мотивиращ ги учител – г-жа Стела Крето, те с ентусиазъм поемат на виртуална разходка из Латинска Америка на фона на приятна латиноамериканска музика. Чрез работа с географски карти, представяне на проекти на испански език, състезателната игра Kahoot, те обогатяват по забавен и интересен начин своите знания за културата и традициите на Мексико, Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Колумбия, Еквадор, Перу, Чили, Аржентина.
.
 

 

ИЗНЕНАДА ЗА РОЖДЕН ДЕН

 
 
 
   
 
Изключително приятна и стопляща изненада поднесоха днес, 06.12.2022 г. десетокласниците от Xб клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ на своята съученичка Никол Киричева, която днес празнува своя рожден и имен ден.
БРАВО! ЧУДЕСНА ИНИЦИАТИВА!
.
 

 

С ОБИЧ КЪМ 203. ПЕГ

 
 
 
 
 
Бившият ученик на 203. ПЕГ „Свети Методий“ Илия Герасимов, днес, 06.12.2022 г. , ни изненада изключително приятно с посещението си. С думи на благодарност и гордост, той изрази стоплящи думи на признание към ръководството и своите учители, които са допринесли изключително много за неговото израстване и оформяне като личност.
Илия сподели пред най-малките ни ученици – осмокласниците своите впечатления от любимото училище, изиграло решаваща роля за избора му да поеме по пътя на благородната учителска професия.
.
 

 

„СТАНИ БОГАТ“ В ЧАС ПО ИСТОРИЯ

 

 
 
 
 
 
Интерактивна игра „Стани богат“ разнообразява часовете по история и цивилизации за учениците от IXв клас в 203. ПЕГ “Свети Методий“. По интригуващ начин те затвърждават и обогатяват знанията си за основните политически теории на философите в периода на Просвещението. Под ръководството на своя млад и ентусиазиран учител – г-жа Виктория Клинчарова, те пресъздават собствените си политически виждания за модерния тип държава, като влизат в ролята на философски мислители и предлагат свои идеи за ,,обществения договор", между управляващи и управлявани.
.
 

 

 

СЕРТИФИКАТ ЗА 203. ПЕГ

 
   
 
   
 
203. ПЕГ "Свети Методий" получи Сертификат за активно участие и отлично представяне в инициативата "Европейски ден на спорта в училище". Всички ученици от нашето училище, заедно със своите учители, се включиха активно в спортния маратон и организираните спортни игри и състезания.
.