новини


 

 

 

 

 

5 ГОДИНИ ДИРЕКТОР - РАВНОСМЕТКАТА
ОБЕЩАНО-ИЗПЪЛНЕНО
203.ПЕГ - най-бързо развиващото се училище

 

 

 
   
 
   
 
.
Преди 5 години, на този ден встъпих в длъжност "директор" на нашето училище, тогава с името ПГИЧЕ "Свети Методий", гр. София, днес 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий".
НОВО ИМЕ, НОВ ОБЛИК на нашето прекрасно училище!
Равносметката днес - обещанието, дадено в първия ден от стъпването ми в длъжност "директор" е изпълнено убедително с над 200%.
Училището ни преди 5 години бе със 180 ученици, днес е вече с над 500, което е най-доброто доказателство за постигнатите цели. С общите всеотдайни и неуморни усилия на целия педагогически колектив, родители и ученици, ние успяхме да издигнем авторитета на нашето училище и да го превърнем в наистина желана и предпочитана територия на учениците.
Докато преди 5 години, имахме по 1-2 паралелки на випуск (някои от тях близо до минимума като брой - 18-20 ученици в паралелка), вече втора поредна година реализираме изключително успешен план-прием по 5 паралелки с максимална пълняемост, по 26 ученици в паралелка (а през тази година вече и по 28-29 ученици в паралелка). За първа година, през настоящата учебна 2022/2023 година, прага на училището ни прекрачиха над 140 осмокласници (почти колкото е бил общия брой ученици в цялото училище преди 5 години)!
Днес с ГОРДОСТ се отличаваме като НАЙ-БЪРЗО РАЗВИВАЩОТО СЕ УЧИЛИЩЕ!
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ
на всички ученици, колеги и родители за общите ни всеотдайни усилия, благодарение на които тези блестящи успехи са факт!
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ
на прекрасния екип експерти от РУО София-град, за гласуваното доверие и всеотдайна, професионална подкрепа!
ЗАЕДНО СЪТВОРИХМЕ ЧУДЕСА!
 

 

 

 

Участие в общински кръг на олимпиадата по английски език.

 

 
 
 
 
 
.
С огромен интерес в общинския кръг на олимпиадата по английски език се включиха над 80 ученици от всички възрастови групи в 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий".
Нашите ученици показаха отлично ниво на знания и умения.
 

 

 

 

 

Класирани за ВТОРИ кръг в Национално състезание по български език и литература.

 

 
   
 
   
 
.
203. ПЕГ "Свети Методий" се гордее изключително много с резултатите от първи кръг на Националното състезание по български език и литература "Стъпала на знанието". Нашите участнички: Валентина Петрова от VIII."а" клас; Яна Първанова - VIII."б" клас; Пресияна Панева, Александра Василева, Валентина Тодорова и Биляна Стефанова - от VIII."д" клас се класират за втори кръг с отлични резултати, много близки до максималния брой точки - 50. Нашите момичета са мотивирани се представят отлично и на финалния кръг и да спечелят грамоти!
Момичетата вече се подготвят усилено за втори кръг, под ръководството на своя млад и всеотдаен учител по български език и литература - г-жа Светла Кънчева!
БРАВО, МОМИЧЕТА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
 

 

 

 

Театър по романа „Под игото“

 

 
 
 
 
 
.Десетокласници от 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ станаха актьори в час по български език и литература. Изучавайки главата „Новата молитва на Марка“ от романа на Иван Вазов „Под игото“, те влязоха в ролите на героите. По инициатива на вдъхновяващия учител по български език и литература – г-жа Цветелина Терзиева.и под вещото ръководство на студентите от Департамент „Театър“ на Нов български университет, по изключително интригуващ начин бе приложен игровият метод на преподаване. Интерактивният метод позволи създаването на игрова среда, в която учениците да обогатяват знания и да развиват умения чрез ролеви и ситуационни игри, а учителят да насочва мисленето и активността им. В основата си този метод води до обвързване на възприемането на новите знания през емоциите. Игровият метод отключва активността и инициативността на ученика и поставя на друго равнище общуването ученик-учител и учител-ученик.
 

 

 

 

СЛЕДВАЩАТА ВАКАНЦИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ЗАПОЧВА НА 1-ВИ ФЕВРУАРИ

 

 
   
 
   
 
✅За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни – от 1-ви до 5-ти февруари включително.
📝Всички - от I до XI клас, ще имат пролетна ваканция от 8 до 17 април, а зрелостниците ще почиват по-малко - от 12-ти до 17-ти април (сред тях са и дните, когато празнуваме Великден).
💼На 6 февруари започва вторият учебен срок, който за дванадесетокласниците завършва на 16-ти май. За най-малките (от I до III клас) учебната година приключва на 31-ви май. Учениците от IV до VI клас ще учат до 15-ти юни, а връстниците им в спортните училища ⚽️ – до 30-ти юни. Учениците от VII до XI клас завършват годината също на 30-ти юни, като в периода от 1-ви юли до 30-ти август обучаваните в професионални или дуални паралелки имат допълнителни две или четири седмици за производствена практика.
📖Държавният зрелостен изпит по български език и литература за завършилите дванадесети клас ще бъде на 19-ти май, а на 23-ти май ще се проведат вторият задължителен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация.
✏️Националното външно оценяване по български език и литература за четвъртокласниците е на 29-ти май, а по математика – на 30-ти май. На 13-ти юни е националното външно оценяване по български език и литература в края на VII и X клас, а на 16-ти юни е оценяването по 🧮 математика. На 14-ти юни е оценяването по чужд език, а на 19-ти е измерването на дигиталните компетентности.
📌Дните за матурите (19-ти и 23-ти май) са неучебни, както и тези, в които ще има НВО – 13-ти и 16-ти юни. 25-ти май също е определен за неучебен, но е присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.
.
 

 

Равносметката за 2022 г. – най- успешната за 203. ПЕГ

 

 
 
 
   
 
С изключителна гордост 203. ПЕГ „Свети Методий“ изпраща най-успешната си година – 2022 г.
ГОРДЕЕМ се с нашите успехи:
1. БРОЙ УЧЕНИЦИ
За първи път прага на училището ни прекрачиха толкова голям брой ученици в VIII клас (над 140), което е огромен успех за нашето училище и признание за всеотдайния труд на целия педагогически екип професионалисти! Общият брой на учениците в училище вече е над 508 (само за 5 години нараства повече от два пъти и половина, от 180 през 2017 - на 508 през 2022 година);
2. НАГРАДИ НА НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ СЪСТЕЗАНИЯ, КОНКУРСИ
За първа година 203. ПЕГ постига толкова голям брой грамоти, награди, отличия за наши ученици и учители в национални, международни и световни състезания и конкурси
3. СПЕЧЕЛЕН МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ
203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" бе отличена с Национален ЗНАК ЗА КАЧЕСТВО за отличното си представяне в международния проект "Digital web-dwellers".
E-Twinning платформата оцени високо представянето на нашите ученици в международния проект.
4. ОБНОВЕНА МАТЕРИАЛНА БАЗА
За първа година, с помощта и подкрепата на нашите всеотдайни родители, успяхме да реализираме толкова важни и значими ремонтни дейности на класните ни стаи, коридори, физкултурен салон. Осигурихме нова техника, създадохме иновативна библиотека, стимулираща интереса към четенето.
5. РАЗНООБРАЗИЕ НА ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ
Интригуващи срещи и беседи в 203. ПЕГ на наши ученици с известни личности, тв водещи, писатели, поети. Занимателни часове на класа в музеи с национална значимост, вълнуващи пътувания с учебна цел, посещение на интересни исторически, етнографски и природни забележителности. Участвахме в благотворителни базари, организирахме благотворителни акции.
6. ВИСОКА ОЦЕНКА ПРИ ИНСПЕКТИРАНЕ
Изключително сме горди, че при извършена проверка от Национален инспекторат по образованието са отчетени всички постигнати високи резултати от 203. ПЕГ „Свети Методий“ през отиващата си 2022 г. По всеки от показателите в трите категории за качество получихме високи оценки, като всички са над 60%. С най-висок процент, 203. ПЕГ бе отличено "Управление на институцията".
ГОРДИ СМЕ!
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на всички прекрасни наши ученици, всеотдайни учители и родители!
УСПЯВАМЕ, защото сме ЕДИН ЕКИП!
203. ПЕГ - НАЙ-БЪРЗО РАЗВИВАЩОТО СЕ УЧИЛИЩЕ!
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ „Свети Методий“
.
 

 

 

Празнична атмосфера в 203. ПЕГ

 

 
 
 
 
 
.
Незабравими стоплящи емоции предизвика празничната атмосфера в 203. ПЕГ „Свети Методий“: Дядо Коледа се появи и вълшебства той ни подари, усмивки и игри, много грамоти, томбола с награди и сладки изненади.
Ученици и учители са наши победители в конкурсите за красота на Коледа.
 

 

 

 

БЛАГОТВОРИТЕЛНА АКЦИЯ НА 203. ПЕГ

 

 
 
 
 
 
.
Добрите дела са тези, които правят животът ни смислен. 203. ПЕГ „Свети Методий“ се гордее изключително много със своите възпитаници с добри сърца, които в празничните дни подаряват добрина и топла храна и стоплят много нуждаещи се сърца!
Щастливи сме да споделим с вас кадри от един емоционален и вълнуващ ден за всички нас. Неговата подготовка започна преди месец от коледните работилници в 203. ПЕГ, в които нашите ученици твориха дни наред в името на една благородна кауза. Коледният базар в гимназията ни постигна впечатляващи резултати, благодарение на щедростта на всички ученици, учители и родители. Така днес с гордост можем да заявим, че успяхме да направим Коледа поне малко по-хубава за хората без дом и в тежко материално положение. Наши възпитаници днес съвместно с доброволците в обществена кухня при храм "Св. Пророк Илия", раздадоха храна на близо 400 човека, като осигуриха и десерт за празничния ден. Учениците от 203. ПЕГ получиха безброй благодарности и много благословии за доброто си дело.
 

 

 

УЧАСТИЕ В КОЛЕДНОТО ТЪРЖЕСТВО НА РАЙОН

"КРАСНО СЕЛО"

 

 
 
 
 
 
.
Вдъхновяващи изпълнения на талантливи ученички и прекрасният им учител по музика - г-жа Атанаска Христоскова от 203. ПЕГ "Свети Методий" в Коледното тържество на район "Красно село".
БРАВО, МОМИЧЕТА!
Прекрасни изпълнения! Много сте талантливи!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
 

 

 

 

ПРАЗНИЧНА ТРАПЕЗА В ЧАС ПО ИСПАНСКИ

 

 
 
 
 
 
.Вълнуващ начин за затвърждаване на знания и усвояване на нови понятия на испански език, е да си приготвиш сам традиционно испанско или българско ястие и да го представиш на испански език. Учениците от VIIIв клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи испански език интензивно през тази учебна година, под ръководството на своя млад и вдъхновяващ учител – г-жа Милена Русинова, с голям ентусиазъм представят на испански език особеностите на българската и испанската кухня, сравнявайки ги и откривайки спецификите. Голям интерес предизвика представянето на три испански традиционни ястия : паеля ,тортиля и пандишпанов десерт (брасо де хитано), на съставките и начина на приготвянето и сервирането им.
 

 

 

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ЗА КОЛЕДА

 

 
 
 
 
 
.
Коледа е най-светлият празник, отварящ сърцата и даряващ топлина!
Учениците от VIIIд клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ взеха най-активно участие в коледния благотворителен базар, организиран в училището ни.
Събраната от осмокласниците сума, те дариха с благотворителна цел за деца в неравностойно положение.
БРАВО, ДЕЦА!
БЛАГОДАРИМ ВИ за добротата и инициативността!
Поздравления и за техния всеотдаен класен ръководител – г-н Мирослав Александров, който ги възпитава в ценности и човеколюбие!
 

 

 

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОЛЕДЕН БАЗАР В 203. ПЕГ

 

 
 
 
 
 
.
С голям ентусиазъм и творческо въображение, учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" ръчно изработиха празнични картички за предстоящите коледни и новогодишни празници, с които се включиха в прекрасната инициатива на Ученическия съвет към 203. ПЕГ.
БРАВО, ДЕЦА!
 

 

 

 

ВКУСНА ПИЦА ОТ РОДИТЕЛИ

 

 
 
 
 
 
.
Вкусна изненада в навечерието на Коледните празници, поднесоха всеотдайните родители на учениците от VIIIг клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“. Те зарадваха искрено своите деца, допринасяйки за празничното им настроение!
БРАВО!
БЛАГОДАРИМ ВИ, СКЪПИ РОДИТЕЛИ!
Чудесна инициатива, която предизвика много стоплящи, празнични емоции!
 

 

КОЛЕДА В ЧАС ПО НЕМСКИ ЕЗИК

 

 
 
 
 
 
.Посветен на Коледа бе последният час по немски език преди началото на Коледните празници за учениците от IXа клас в 203. Профилирана езикова гимназия, изучаващи немски като втори чужд език. Деветокласниците усвояват с голям интерес и по атрактивен начин лексика, свързана с Коледа. Под ръководството на своя млад и всеотдаен учител – г-жа Милена Стоянова, те прилагат новите думи, свързани с Коледните празници, решавайки кръстословици, надписвайки картички с празнични пожелания, описвайки картинки, свързани с Рождество Христово.
 

 

С ОГРОМНА БЛАГОДАРНОСТ

 

 
 
 
   
 
С ОГРОМНА БЛАГОДАРНОСТ
към целия прекрасен екип на 203. ПЕГ "Свети Методий" за обичта, топлината, уважението, всеотдайността и професионализма!
БЛАГОДАРЯ ВИ за прекрасното тържество тази вечер, скъпи колеги! ❤
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ
.
 

 

НАГРАЖДАВАНЕ НА УЧИТЕЛИ В 203. ПЕГ

 

 
 
 
 
 
Ръководството на 203. ПЕГ "Свети Методий" награди заслужили учители, с постигнати високи резултати в национални състезания, конкурси и олимпиади и за принос в издигане авторитета на училището.
На ПЪРВО място за Учител на годината, бе отличен г-н Руслан Иванов, учител по география и икономика и история и цивилизации в 203. ПЕГ
На ВТОРО място за Учител на годината, бе отличена г-жа Маргарита Димитрова, учител по английски език в 203. ПЕГ
На ТРЕТО място за Учител на годината, бе отличена г-жа Анна Бучкова, учител по химия и ООС и по биология и ЗО.
ЧЕСТИТО НА НАГРАДЕНИТЕ УЧИТЕЛИ ОТ 203. ПЕГ!
БЛАГОДАРЯ ВИ за всеотдайността и професионализма, скъпи колеги!
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ "Свети Методий"
.
 

 

 

 

НА КУКЛЕН ТЕАТЪР В ЧАС ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

 

 
 
 
 
 
Куклите могат да служат като ефективен педагогически инструмент при изучаването на английски език. Чрез тях езиковата бариера се преодолява по един естествен и забавен начин, учениците се чувстват по-свободно и спокойно да изразяват себе си чрез куклите, под формата на "игра".
Осмокласниците от VIIIг клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи английски език интензивно през тази учебна година, чрез ролева игра, по интересен и забавен начин, упражняват комуникативни умения по английски език. Под ръководството на своя всеотдаен учител – г-жа Адриана Полежанска/ Adriana Polezhanska осмокласниците участваха активно като актьори, сценаристи и сценографи.
БРАВО, ДЕЦА! Чудесно представление!
.
 

 

РАЗМЯНА НА ПОДАРЪЦИ И КАРТИЧКИ С ПОСЛАНИЯ

 

 
 
 
 
 
Вълнуващ последен за тази учебна година час на класа, проведоха днес, 21.12.2022 г. учениците от XIIа клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“. Ентусиазирани и развълнувани, те с трепетно очакване си размениха коледни подаръци и получиха красива коледна картичка с послание от своя обичан класен ръководител – г-жа Виктория Клинчарова.
Чудесна инициатива, наситена с много настроение, празнични усмивки и стоплящи емоции!
 

 

КРЪСТОСЛОВИЦИ И ПРОЕКТИ В ЧАС ПО ГЕОГРАФИЯ

 

 
 
 
 
 
В час по география и икономика учениците от IXа клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ затвърждават учебния материал чрез занимателни кръстословици и игрословици. Чрез работа по групи, те затвърждават ключови понятия на български и на английски език по темите: Тектоника на литосферните плочи, Вътрешен строеж на Земята и Състав на земната кора. По този начин трудният материал от раздел "Литосфера" става лесен и разбираем за учениците. Голям интерес предизвика допълнителната информация, представена от двама ученици, със специален интерес към географията на теми: "Литосферни плочи, земетресения и вулкани" и "Най-дълбоките места в света".
Под ръководството на своя млад и ентусиазиран учител - г-жа Петя Василева, деветокласниците представят информацията и на английски език, работят с лекота и с текстовете по дискутираните теми и на английски език.
.
 

 

ГЛАСУВАНЕ ЗА МИС И МИСТЪР КОЛЕДА В 203. ПЕГ

 

 
 
 
 
 
Понинициатива на Ученическия съвет към 203. ПЕГ "Свети Методий", учениците от всички класове гласуват за Мис и Мистър Коледа. Резултатите ще бъдат обявени на Коледното тържество на 23.12.2022 г.
Очакваме с интерес имената на победителите в конкурсите за Мис и Мистър, както сред учениците, така и сред учителите.
 

 

 

 

КОГАТО УЧЕНИКЪТ Е УЧИТЕЛЯТ

 

 
 
 
 
 
Интересна провокация в час по химия и ООС е размяната на ролите между учителя и ученика. Докато Моника Светославова, ученичка от IXа клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ влиза перфектно в ролята на учител, представяйки по интересен и атрактивен начин новата информация за металите от III А група на Периодичната система, акцентирайки на Алуминия, младият и вдъхновяващ учител – г-жа Вера Патева, влезе в ролята на ученичка, която седи на чин, пише план и задава въпроси за доизясняване на учебния материал.
Интересен замисъл, който провокира личностната изява на учениците.
БРАВО, Моника! Справи се чудесно! 😊
.
 

 

 

 

 

 

РЕМОНТИРАНА ОТ РОДИТЕЛИ КЛАСНА СТАЯ

 

   
 
 
 
Родителите на учениците от VIIIг клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, с подкрепата на родители от Xг клас, инициираха цялостен ремонт на класната стая: нови ергономични чинове, столове и бюро за учителя от най-висок клас, пребоядисване на стени, поставяне на нов ламинат, фототапет, картини и сувенири, създаващи уют в класната стая.
Ръководството на 203. ПЕГ БЛАГОДАРИ ОТ СЪРЦЕ за чудесната инициатива – вълнуващ коледен подарък за осмокласници и десетокласници!
Скъпи родители, ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС! Вие стоплихте сърцата на вашите деца – нашите прекрасни ученици и създадохте уют и топлина!
Щастлива съм, че имаме най-добрите, всеотдайни и подкрепящи родители!
С искрено уважение и възхищение, с огромна признателност и благодарност,
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ „Свети Методий“
.
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
.
Когато учителят по физическо възпитание и спорт се включва в спортните игри заедно с учениците си, те се чувстват особено мотивирани да участват активно. Ентусиазирани десетокласници от Xг клас в 203. ПЕГ "Свети Методий" спортуват активно със своя учител - г-н Иван Василев под мотото "Спортът е здраве".