новини


 

 

 

 

 

ПОБЕДИТЕЛИ в ученическите игри по баскетбол 10-12 клас
   
   
 
Изключително сме горди с отличното представяне на двата ни отбора по баскетбол: за 10 клас и за 11-12 клас. И двата ни отбора извоюваха финални победи в оспорвани мачове с достойни отбори от други софийски училища.
Отлична подготовка на двата отбора!
Отборът по баскетбол на 203. ПЕГ „Свети Методий“ - 10 клас успя да победи 19 СУ „Елин Пелин“ с 36:6. На финала победихме 36 СУ „Максим Горки“.
Отборът по баскетбол на 203. ПЕГ „Свети Методий“ – 11-12 клас успя да победи 19 СУ „Елин Пелин“ с 44:31. На финала победихме 132 СУ „Ваня Войнова“.
БРАВО, МОМЧЕТА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
ПОЗДРАВЛЕНИЯ и за техния всеотдаен ръководител: г-жа Светла Димитрова!

 

 

Психолози в час по литература
   
   
 
Да влезеш в роля в час по литература е вълнуващо изживяване за учениците от XIв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“. Те ентусиазирано се потопиха в атмосферата на първата част от романа "Железният светилник" - "Хаджи Серафимовата внука".
Единадесетокласниците влязоха в роли - момичетата в събирателен образ на Султана, а момчетата в събирателен образ на Стоян Глаушев. Учениците с изявен интерес към психологията влязоха в ролята на психолози. Часът протече под формата на експеримент: ако по времето на Султана и Стоян Глаушев е имало психолози, с които да се посъветват, биха ли постъпили по начина, по който го правят в романа. Учениците се потопиха в епохата на развитието на действието в романа и обясниха действията на героите от гледна точка на патриархалния свят, в който живеят.
На урока присъстваха психологът на училището - г-жа Маргарита Соколова, и педагогическият съветник – г-жа Зорница Трайкова, които оцениха умението на учениците да тълкуват художествени образи с оглед реални житейски ситуации, обвързани историческото време и съвременния живот.
Поздравления за оригиналния методически замисъл на всеотдайния им учител – г-жа Цветелина Терзиева!

 

 

Изненада за рожден ден
   
 
Когато класният ти ръководител е учител по история, изборът на подарък за рождения ден на ученичка от класа е очаквано с историческа насоченост
Учениците от Xа клас в 203. Профилирана езикова гимназия ,,Свети Методий" изненадаха и стоплиха своята съученичка Михаела. Под ръководството на своя всеотдаен класен ръководител - г-жа Виктория Клинчарова, всеки ученик от класа написа своето пожелание към Михаела, върху специалния подарък на историческата тема: „Зодиакът на старите българи“.

 

 

3D-проекти по химия
   
   
 
Учениците от деветите класове в 203. ПЕГ „Свети Методий“ активно се включиха в надпреварата за най-добър 3D-проект по химия и опазване на околната среда, изработвайки от клечки и топки („stick and balls model") молекулите на ромбична сяра, въглероден диоксид, вода, озон, амоняк, метан, сероводород, етилов алкохол и йонна кристална решетка на цезиев хлорид. Занятието изискваше учениците да "сложат ръцете си в действие", т. нар. учителска техника "hands on learning" , при която учениците учат чрез изработване и майсторене на модели на молекули, които изучават. Топките символизират отделните атоми или йони, а клечките - връзките, чрез които атомите се свързват в молекули. Всяка топка е оцветена в различен цвят и надписана със знака на съответния химичен елемент.
Поздравления за оригиналните проекти на нашите талантливи деветокласници и за интересната идея на техния вдъхновяващ ги учител - г-жа Десислава Маринова, която успява да ги мотивира за изява на творческите заложби и отлични знания по химия и ООС!

 

 

Спортуваме, увличайки последователи
   
   
 
Ентусиазирани ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ демонстрират за трети път младежката ни фитнес програма от нашия проект „FitHirous“ по Програмата на Столична община " София - град на младите и активните". Учениците ни увлякоха много посетители на Южния парк да участват, а най-ентусиазирани бяха децата. За тях направихме специално състезание и те се съревноваваха под зоркото око на нашия учител по физическо възпитание и спорт - г-н Иван Василев и нашите възпитаници. Щастливи сме, че имаме толкова последователи
Може да видите пълната ни фитнес програма тук: https://www.youtube.com/watch?v=m6EfuxDawf0

 

 

Наградени в общински конкурс „Моите будители“
   
 
Двама ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" са отличени в общински конкурс, посветен на Деня на народните будители, с индивидуални грамоти и предметни награди:
Андреа Ташкова – IX клас и
Григорий Дмитренко – X клас
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
 
Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 ноември 2023 г.

 

 

На театър, посветен на народните будители
   
   
 
Вълнуващо неделно изживяване за ученици от 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, със засилен интерес към театъра. Съвместно със свои любими учители, те посетиха днес, 05.11.2023 г. незабравимия спектакъл ,,Нека се помни, нека се знай", посветен на народните будители, по специалната покана към 203. ПЕГ на директора на Музикалния театър - г-жа Еделина Кънева. Учениците се потопиха в невероятната атмосфера на българския дух, традиции, ценности. Една прекрасна инициатива, възпитаваща в родолюбие и любов към театъра и изкуството!

 

 

Един ден в телевизията в час по испански език
   
   
 
Отлично ниво на испански език демонстрираха учениците от IXв клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи испански като първи чужд език. Те ентусиазирано ни въвеждат в един ден в телевизията. След емисия „Новини“, те представят прогнозата за времето, хороскоп и готварско предаване, в което рок банда гостува и приготвя сметанова торта с шоколад, докато разказва за новите си музикални проекти.
Под ръководството на своя вдъхновяващ учител – г-жа Милена Русинова, деветокласниците упражняват диалогичната си реч, слушане с разбиране и усвояват нови понятия, свързани с астрологията, придобиват нови знания по темите за кулинарията и за протичането на един работен ден в телевизията.

 

 

РАВНОСМЕТКА В ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ
   
 
203.ПЕГ - най-бързо развиващото се училище
(БРОЯТ НА УЧЕНИЦИТЕ НИ НАРАСТВА НАД ТРИ ПЪТИ: от 180 на 608 за 5 години)
 
В Деня на народните будители, се прекланяме пред делото на великите личности в българската история, оставили светла диря за поддържане на българския дух, съзнание, просвета, култура.
Денят на народните будители е ден, в който се прекланяме пред труда и делото на Учителите, които с много обич към професията, децата и знанието, обучават и възпитават младото поколение.
В Деня на народните будители, искам да благодаря на всички мои прекрасни колеги от 203. ПЕГ „Свети Методий“, които само за 5 години превърнаха нашето училище в най-бързо развиващото се училище!
Училището ни преди 5 години бе със 180 ученици, днес е вече с 608, което е най-доброто доказателство за професионализъм и отдаденост на каузата на будителите. С общите всеотдайни и неуморни усилия на целия педагогически колектив, родители и ученици, ние успяхме да издигнем авторитета на нашето училище и да го превърнем в наистина желана и предпочитана територия на учениците.
Докато преди 5 години, имахме по 1-2 паралелки на випуск (някои от тях близо до минимума като брой - 18-20 ученици в паралелка), вече трета поредна година реализираме изключително успешен план-прием по 5 паралелки с максимална пълняемост, по 26 ученици в паралелка (а през тази година вече и по 29-30 ученици в паралелка). За втора година, през настоящата учебна 2023/2024 година, прага на училището ни прекрачиха над 140 осмокласници (почти колкото е бил общия брой ученици в цялото училище преди 5 години)!
Днес с ГОРДОСТ се отличаваме като НАЙ-БЪРЗО РАЗВИВАЩОТО СЕ УЧИЛИЩЕ!
 
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ
на всички ученици, колеги и родители за общите ни всеотдайни усилия, благодарение на които тези блестящи успехи са факт!
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ
на прекрасния екип експерти от РУО София-град, за гласуваното доверие и всеотдайна, професионална подкрепа!
ЗАЕДНО СЪТВОРИХМЕ ЧУДЕСА!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ КОЛЕГИ - СЪВРЕМЕННИ БУДИТЕЛИ!

 

 

ОБРАЗОВАТЕЛНА ИГРА С МЕЖДУНАРОДНИ ПАРТНЬОРИ ПО ЕРАЗЪМ+
   
   
 
Ученици от 203. ПЕГ ‚Свети Методий“, от различни възрастови групи, с интерес се включиха в разиграването на прототипа на играта „Град на сенките“, образователен продукт, който 203. ПЕГ разработва съвместно с партньори от пет европейски държави, в рамките на проекта LARPIC по програма Еразъм +.
В тестването на играта учениците трябваше да изградят своята гражданска позиция и да предприемат действия за разрешаването на наболели проблеми като: замърсяване, права на жените, корупция. В ролите на граждани на въображаемия Град на сенките, те трябваше да спечелят общественото мнение, и да открият Господаря на сенките, под чието скрито влияние се случват всички проблеми в града им.
Целта на играта е насърчаване на гражданското включване на подрастващите чрез преживяване, което доказва, че участието в обществения живот има значение, и с действията си всеки човек може да постигне промяна.

 

 

СПОРТУВАМЕ И ПРЕЗ ВАКАНЦИЯТА
   
   
 
Есенната ваканция и прекрасното слънце позволиха на ентусиазирани ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ да представят в Южния парк за втори път фитнес програмата ни за тийнейджъри в рамките на проекта на 203. ПЕГ “FitHirous" по програмата на Столична община "София -град на младите и активните". Събрахме много ентусиасти столичани, които спортуваха заедно с нас. Нашите ученици имат свои последователи и сред най-малките

 

 

ПОБЕДИТЕЛИ в ученическите игри по футбол 10-12 клас
   
   
 
Изключително сме горди с отличното представяне на двата ни отбора по футбол: за 8-10 клас и за 10-12 клас. И двата ни отбора извоюваха финални победи в оспорвани мачове с достойни отбори от други софийски училища.
Отлична подготовка на двата отбора!
Отборът по футбол на 203. ПЕГ „Свети Методий“ 10-12 клас успя да победи четири софийски училища в ученически игри по футбол. Нашето училище победи 51 СУ „Елисавета Багряна“ с 5:1; 36 СУ „Максим Горки“, с 8:1; 19 СУ „Елин Пелин“ с 3:2. На финала победихме 132 СУ „Ваня Войнова“ с 3-1.
БРАВО, МОМЧЕТА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
ПОЗДРАВЛЕНИЯ и за техните всеотдайни ръководители: г-жа Светла Димитрова и г-н Константин Николов, учители по физическо възпитание и спорт в 203. ПЕГ!

 

 

ПЪРВИ МЕСТА В НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ
   
 
Изключителна гордост за 203. ПЕГ "Свети Методий" са завоюваните две първи места в национално конно състезание за купата на България!
През първия ден от състезанието, нашата прекрасна, талантлива ученичка Терезие Камбурова (от Xд клас) се открои на ПЪРВО място сред 44 състезатели от цяла България, в категория "Скок 85 см", а Селин Павлова на ПЪРВО място в категория "Скок 105 см", сред 40 състезатели.
Уникални постижения - две първи места още в първия ден от състезанието и заслужено завоювана купа на България!
БРАВО, МОМИЧЕТА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!!!

 

 

ПОБЕДИТЕЛИ В УЧИЛИЩНИЯ КОНКУРС НА 203. ПЕГ ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
   
 
Категория "Ръчно изработена книга":
1-во място за Даная Стоева от 10 В клас
2-ро място за Мария-Клара Борисова от 10 В клас
3-то място за Стела Стоянова и Ивона Йосифович от 10 А клас
 
Категория "Рисунка":
1-во място за Боян Атанасов от 10 А клас
2-ро място за Никола Костов от 10 А клас
3-то място за Виктория Данаилова от 10 В клас
 
атегория "Постер":
1-во място за Девора Георгиева от 10 Б клас
2-ро място за Йоана Карабаротева от 10 В клас
3-то място за Александра Запрянова от 10 Б клас
 
БРАВО!
ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ!

 

 

Отбелязваме Деня на народните будители в час на класа
   
   
 
В навечерието на Деня на народните будители, учениците от IXб клас в 203. ПЕГ „Свети Методий” отбелязват Деня на народните будители в часа на класа. С много настроение, вдъхновени от силата на празничния дух, деветокласниците, показаха уважение към паметта и делото на българските просветни дейци и революционери. Под вдъхнояваващото ръководство на своите учители по български език и литература: г-жа Светла Кънчева и учителя по музика – г-жа Атанаска Христоскова, деветокласниците разказаха за живота и за огромния принос на едни от най-светлите личности на българското духовно минало, оставили трайни следи в паметта на нашата история. Представиха своите проекти, изработени с много старание За патриотичния патос на честването допринесе г-жа Христоскова, учител по музика с която учениците запяха познати и стоплящи сърцата песни, посветени на празника.

 

 

Проекти за будителите
   
   
 
Ученци от клуб „Млади възрожденци” към 203. ПЕГ „Свети Методий”, с ръководител младия и вдъхновяващ учител г-жа Атанаска Христоскова, с много ентусиазъм и патриотичен патос изработиха свои оригинални проекти, посветени на 1 ноември – Деня на народните будители: ръчноизработени книжки за един или няколко български будители, постери, рисунки.

 

 

ПОБЕДИТЕЛИ в ученически игри по футбол 8-10 клас
   
   
 
Отборът по футбол на 203. ПЕГ „Свети Методий“ успя да победи три софийски училища в ученическите игри по футбол за 8-10 клас. Нашето училище победи 19 СУ „Елин Пелин“ с 5-1 и 36 СУ „Максим Горки“ с 8-4. На финала се изправихме срещу 132 СУ „Ваня Войнова“. Възпитаниците на 203. ПЕГ Свети Методий показаха характер и в една много оспорвана битка успяха да победят с 4-2.
Адмирации за усилията и всеотдайността на отбора по футбол на 203. ПЕГ!
БРАВО, МОМЧЕТА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

 

 

География на английски език
   
   
 
Оригинални творчески проекти и макети от естествени материали на учениците от IXд клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ на тема: Земята, геосферен строеж, състав и строеж на атмосферата. Деветокласниците представиха своите проекти по интригуващ начин и участваха ентусиазирано в интерактивна игра, свързана със слоевете на атмосферата, поставяйки обекти на правилните места. Под ръководството на своя вдъхновяващ учител – г-жа Петя Василева, учениците демонстрираха отлично ниво на знания по география и икономика и по английски език, попълвайки липсващи данни за атмосферата, решавайки игрословици, откривайки ключови понятия по география на английски език в даден текст.

 

 

Първа демонстрация на фитнес програмата на 203. ПЕГ за тийнейджъри
   
   
 
С огромен интерес ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий” направиха своята първа демонстрация на фитнес програмата за тийнейджъри, създадена в рамките на проекта FitHirous, по Програмата "София- град на младите и активните". Под вдъхновяващото ръководство на световния шампион по лека атлетика и учител по физическо възпитание и спорт в 203. ПЕГ – г-жа Светла Димитрова, нашите ученици запознаха столичани с всички подходящи упражнения за открита паркова среда. Щастливи сме, че бяхме приети много радушно! За позитивната спортна среда изключително много допринесе и нашият училищен психолог – г-жа Маргарита Соколова. Спортните занимания бяха наситени с много усмивки, нови запознанства, дружелюбна атмосфера и положителни емоции.

 

 

Щампионат по лека атлетика
   
 
Отлично представяне на петима състезатели от 203. ПЕГ „Свети Методий“ в XIV Градски шампионат по Лека атлетика „Лекоатлетически звезди на София“ 2023. Нашите състезатели се представиха отлично в дисциплините:
1. 60 м гладко бягане.
2. Скок на дължина.
На скок дължина нашият ученик Деан Павлов от XIа клас, успя да скочи забележителните 5.21см и бе сред малцината състезатели / 6 от 28/, които успяха да направят скок над пет метра.
Отлични резултати постигнаха и Борис Делин от XIа и Петър -Делян Петров от Xа клас.
БРАВО, МОМЧЕТА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

 

 

ФИТНЕС ПРОГРАМАТА НА 203. ПЕГ
   
 
203. ПЕГ "Свети Методий" има удоволствието да покани всички, които обичат спорта и оценяват неговата изключително важна роля за здравето, да посетят, УТРЕ, 21.10.2023 г. Южния парк! Ще имате възможност да наблюдавате демонстрацията на фитнес програмата за тийнейджъри на 203.ПЕГ. Тя е разработена по проекта ни FitHirous към Програма "София - град на младите и активните".
 
Очакваме ви утре, 21.10.2023 г. в Южен парк (фитнес площадката до фонтана) от страната на бул. Витоша в 11.00ч.

 

 

НАГРАДИ В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "КУБА - ДАЛЕЧНА И БЛИЗКА"
   
   
 
На тържествена церемония в Националния дворец на децата, днес, 18.10.2023г бяха връчени наградите на победителите в Националния конкурс "КУБА - ДАЛЕЧНА И БЛИЗКА".
НАГРАДЕНИ УЧЕНИЦИ ОТ 203. ПЕГ:
- Димитрия Василева, XIв клас
- Биляна Стефанова, IXд клас
БРАВО, МОМИЧЕТА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
 
НАГРАДА ЗА НАУЧНО РЪКОВОДСТВО
за подготовка на ученици в Националния конкурс - г-жа Таня Трапова.
 
За 203. ПЕГ" Свети Методий" бе чест да се запознаем лично с посланика на Куба - Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан, която прие поканата ни да бъде специален гост на нашето училище!

 

 

ГРАМОТА ЗА НАУЧНО РЪКОВОДСТВО В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "КУБА - ДАЛЕЧНА И БЛИЗКА"
   
 
С огромна БЛАГОДАРНОСТ към организатора на конкурса: Асоциация за приятелство "България - Куба" и лично към посланика на Куба - Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан, която прие поканата на директора на 203. ПЕГ "Свети Методий" да бъде специален гост в нашето училище!

 

 

17 октомври - Световен ден за изкореняване на бедността
   
   
 
Десетокласници от 203. ПЕГ „Свети Методий“ се включиха в workshop по журналистика и създадоха свои репортажи на тема "Достойна работа". Имаха възможност да интервюират и да заснемат своите събеседници. Учениците ни участваха и в дискусия по проблемите на бедността. Заедно изписаха своето послание за достоен труд и социална закрила

 

 

История на английски език
   
 
В часовете по история и цивилизации в IXг клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, учениците имат възможност не само да усвояват знания за събития и процеси от Новото време, но и да упражняват и надграждат английския си език, обогатявайки лексиката си със специални исторически термини. Под ръководството на своя всеотдаен учител – г-жа Борислава Юдже, деветокласниците с лекота превеждат от английски език исторически текстове.

 

 

Отлична защита на професионално-квалификационна степен
   
 
Амбициозни, знаещи и можещи са учителите от 203. ПЕГ "Свети Методий".
Всеотдайният и непрекъснато стремящ се към професионално усъвършенстване, в съответствие с новите образователни изисквания, учител по български език и литература -- г-жа Цветелина Терзиева защити своята дипломна работа за ВТОРА професионално-квалификационна степен с отличен успех.
Младият и амбициозен учител по биология и здравно образование- г-н Кирил Калафунски, се представи отлично на изпита за ПЕТА професионално-квалификационна степен.
БРАВО, КОЛЕГИ!
203. ПЕГ СЕ ГОРДЕЕ С ВАС!

 

 

Спортуваме активно
   
   
 
Разнообразни спортни игри в час по физическо възпитание и спорт за учениците от Xв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“. Под вдъхновяващото ръководство на своя учител – световния шампион по лека атлетика – г-жа Светла Димитрова, десетокласниците участват активно в щафетни игри: дрибъл с баскетболна топка между конуси и стрелба в коша и бягане между конусите, подскоци над препятствия, вдигане на гиричка с една ръка, баскетбол и тенис на маса.

 

 

Награди за конкурсна разработка и за научно ръководство в Национален ученически конкурс "Куба - далечна и близка"
   
 
Поредна награда за конкурсна разработка в раздел "Проза" за нашата талантлива ученичка Димитрия Василева, от XIв клас и за нейния научен ръководител и учител по история - Таня Трапова.
Гордост е за един директор, че в училището, което ръководи, се обучават амбициозни, знаещи и можещи ученици!
 
БРАВО, ДИМИТРИЯ!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!

 

 

Спечелен проект за фитнес програма "FitHirous"
   
   
 
203. ПЕГ „Свети Методий“ спечели проект за създаването на фитнес програма за тийнейджъри по програма на Столична община "София - град на младите и активните". Проектът на нашето училище "FitHirous" дава възможност на учениците ни да спортуват активно на открито с цел добро здраве, превенция на агресията и разширяване на социалния кръг. Първите занятия по програмата се проведоха в Южния парк и бяха наситени с много приятни емоции. Фитнес програмата ни е създадена от световната шампионка по лека атлетика – г-жа Светла Димитрова и световният шампион по кикбокс – г-н Борислав Радулов – учители по физическо възпитание и спорт в 203. ПЕГ.

 

 

Националният празник на Испания в час по испански език
   
   
 
С послания за доброта, търпение, разбирателство и приятелство, учениците от VIIIв клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий”, с профил „Чужди езици”, изучаващи испански език интензивно през тази учебна година, отбелязаха днес, 12.10.2023 г., националния празник на Испания и се почерпиха с приготвен от тях чурос ( churros е тесто, замесено с пшенично брашно, приготвено в зехтин). Под ръководството на своя всеотдаен учител и невероятен професиоанлист – г-жа Мария Януцева, те научиха интересни факти за мореплавателя Христофор Колумб, историята за откриването на Новия свят, първата среща между завоевателите и местните жители и последвалите събития от съжителството между индианци и испанци по време на завладяването на Америка. Изключително вълнуваща за осмокласниците бе виртуалната разходка и завладяващите кадри с красиви пейзажи и гледки от Испания. Учениците упражниха лексиката за типичните испански специалитети и обогатиха речника си с прилагателни имени, описващи природните обекти и забележителности на страната.

 

 

СРЕЩА С ПИСАТЕЛЯ СЕРХИО РАМИРЕС
   
   
 
Представителна група от 20 ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“, изучаващи испански език като първи чужд език, присъстваха днес, 10.10.2023 г., на среща с големия никарагуански писател г-н Серхио Рамирес - носител на най-престижната награда за испаноезична литература - наградата „Мигел де Сервантес“, за цялостно творчество.
Сърдечно благодарим за специалната покана към 203. ПЕГ от проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС.
 
За нашите ученици бе изключително интересно да обогатят своите знания за Никарагуанската революция, в която самият автор е участвал, да се запознаят с диктаторския режим и наболелите проблеми в латиноамериканската държава.
Срещата бе съвместно организирана от Катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ към УНСС и Института Сервантес. На нея присъстваха заместник-ректора на УНСС проф. д-р Матилда Александрова, доц. д-р Стефка Кожухарова преподавател в Катедрата, директорът на Института Сервантес Мария Луиса Сантос, както и други знаменити имена в испанистиката.
Благодарим за прекрасната възможност нашите ученици да присъстват на тази вълнуваща среща!
Поздравления за г-жа Симона Лазаркова, учител по испански език в 203. ПЕГ, която мотивира и органзиира нашите ученици да бъдат част от това вълнуващо събитие!

 

 

НАГРАДЕНИ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
   
 

 

 

 
 
Изключителна гордост за 203. ПЕГ „Свети Методий“ са наградените 5 ученици и 4 учители в Национален ученически конкурс „Зелена планета“, включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН.
 
НАГРАДЕНИ УЧЕНИЦИ ОТ 203. ПЕГ:
- Елиза Христова – второ място в раздел „Многообразие на вековните традиции – арт обекти и композиции‘
- Димитрия Василева – трето място в раздел „Проза“
- Тина Николова – трето място в раздел „Видеофилми и репортажи“
- Валери Димитров – трето място в раздел „Многообразие на вековните традиции – арт обекти и композиции‘
- Виктория Христова – трето място в раздел „Многообразие на вековните традиции – арт обекти и композиции“
 
Голямо БРАВО, скъпи ученици! 203. ПЕГ се гордее със завоюваните призови места на национално ниво!
 
НАГРАДЕНИ УЧИТЕЛИ ОТ 203. ПЕГ
Таня Трапова – директор и учител по история и цивилизации
Петя Василева – учител по география и икономика
Десислава Чолакова – учител по информационни технологии
Радина Романова – учител по биология и ЗО
 
Поздравления за високия професионализъм и благодарност за всеотдайния труд на прекрасните учители от 203. ПЕГ! Успехите на нашите ученици са плод на отличната мотивация и професионална подкрепа на нашите ентусиазирани и амбициозни учители!

 

 

ПЪРВО МЯСТО ЗА НАУЧНО РЪКОВОДСТВО
   
 

 

 

 
 
Когато един директор е удостоен с първо място сред 91 научни ръководители от цяла България, на ученици, отличени в Национален ученически конкурс "Зелената планета", се чувства особено горд и благодарен на организаторите на конкурса: Фондация "Устойчиво развитие за България" и нейния председател - г-жа Станка Шопова и Синдиката на българските учители и неговия председател - г-жа Янка Такева за високата оценка!

 

 

Денят на учителя в 203. ПЕГ
   
 

 

 
 
Детската обич и благодарност е най-стоплящата награда за един учител, за един директор в Международния ден на учителя!
Прекрасни, стоплящи, мили жестове на учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" към ръководството и към всички учители, цветя и мили думи на благодарност, които усмихнаха и стоплиха нашите сърца!
БЛАГОДАРИМ ВИ СКЪПИ, ДЕЦА, за обичта, топлината и усмивките!!!
МНОГО ВИ ОБИЧАМЕ! ВИЕ СТЕ НАШАТА МОТИВАЦИЯ ДА БЪДЕМ УЧИТЕЛИ!

 

 

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА
   
 
Уважаеми родители на ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий",
На 10 и 12.10.2023 г. от 18.30 ч. ще се проведат родителски срещи за всички класове:
- на 10.10.2023 г. (вторник) от 18.30 ч. ще се проведе родителската среща за учениците от VIII и IX класове, в класните им стаи.
- на 12.10.2023 г. (четвъртък) от 18.30 ч. ще се проведе родителската среща за учениците от X, XI и XII класове, в класните им стаи.
Ще имате възможност за разговор с всички учители, преподаващи на Вашите деца, ще получите информация за резултатите от входните им нива и първите впечатления от учебния процес и дисциплината през новата учебна година.
Заповядайте!

 

 

СВЕТОВЕН ШАМПИОН ОТ 203. ПЕГ
   
 
Изключителен успех и огромна гордост за 203. ПЕГ "Свети Методий", гр. София и за цяла България е завоюваните три купи и три златни медала в три различни категории по Кикбокс в надпреварата за Световната купа на Италия 2023 за нашия ученик от XIIб клас - Мартин Иванов!
БРАВО, Мартин!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
Поздравления и за неговия всеотдаен треньор - г-н Борислав Радулов, учител по физическо възпитание и спорт в 203. ПЕГ!

 

 

Спортен празник в 203. ПЕГ
   
 

 

 
 
С много настроение и усмивки се проведе спортния празник в 203. ПЕГ "Свети Методий", посветен на Европейския ден на спорта. Учители и ученици спортуваха заедно, искрено забавлявайки се, създавайки позитивна среда, чувствайки се част от един екип, от една общност.

 

 

"Европейска нощ на науките" в ХТМУ с участието на млади учени от 203. ПЕГ "Свети Методий"
   
 

 

 
 
"Европейска нощ на науките" посетиха учениците от IXд и Xд клас в 203. ПЕГ "Свети Методий“, с профил „Природни науки“ и профилиращи предмети: химия и биология. Под вдъхновяващото ръководство на своите учители: г-жа Десислава Маринова и г-жа Айсел Пидева, те посетиха Химикотехнологичния и металургичен университет в София. На изложението учениците ни имаха възможност да видят иновативни експерименти и технологии за изследване в съвременната химическа промишленост. Сред експериментите, представени от учените към катедра "Биотехнологии" бяха: измерване концентрацията на калциеви йони в млякото чрез процеса титруване с ЕДТА и използвайки индикатор Ериохром черно Т.
Дали високата концентрацията на сулфити във виното е вредна ни разясниха преподаватели, прилагайки експериментално измерване на концентрацията на сулфити във виното чрез титруване с йод и индикатор нишесте. Демонстриративното доказване и измерване на концентрацията на калциеви и магнезиеви йони в почва също беше много интересно за учениците. От катедра "Кожи и текстил" представители показаха как съвременните синтетични влакна с покритие от наночастици могат да служат за индикатори при наличие на алкална и кисела среда. Най-ентусиазирани учениците бяха, когато сами измериха нивата на Децибелите с помощта на звукомер, извиквайки задружно „203. ПЕГ“. С този експеримент нашите ученици показаха, че обичайният шум в училище по време на междучасие не е вреден за слуха. Учениците за пръв път видяха и лабораторни съдове като прав и обратен хладник, хладник с водно охлаждане, термостат и електрическа бъркалка в лабораторията за изследване на горива. Доброволен лаборант за доказването на наличие на вода в дизелово гориво беше Александър Георгиев от Xд клас. Като награди учениците получиха химикалки, тефтерчета, дъждобран, рекламни материали на ХТМУ - София, бонбони и много усмивки.

 

 

Участие в традиционния детски празник "Мама, татко и аз", посветен на Европейската седмица на спорта
   
 

 

 
 
Ентусиазирани ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ се включиха активно в отбелязването на традиционния детски празник "Мама, татко и аз", посветен на Европейската седмица на спорта, по покана на Асоциацията за развитие на българския спорт. Събитието е част от Националната информационна кампания "Заедно за по-добро белодробно здраве", която има за цел да повиши здравната култура на децата и техните семейства, възпитавайки ги в здравословен начин на живот и укрепвайки белодробното им здраве. В събитието се включиха 15 доброволци от 203. ПЕГ "Свети Методий", които участваха в предварителната подготовката на терена и по време на щафетните игри.
Благодарим за специална покана от Асоциацията за развитие на българския спорт да се включим в мероприятието, мотивирайки и помагайки на по-малките дечица да участват в организираните спортни игри.

 

 

Спечелен проект за осигуряване на „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“
     
   

 

 

 
 
203. ПЕГ "Свети Методий" се гордее с поредния одобрен проект на МОН - Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул 1 „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“.
БЛАГОДАРИМ ЗА ОЦЕНКАТА И ОДОБРЕНИЕТО!
Вярваме, че учениците от 203. ПЕГ ще имат прекрасна възможност да подобрят качеството на обучението си по хуманитарни науки и изкуства чрез оборудване на съвременни, иновативни кабинети!

 

 

 

ПЪРВО МЯСТО ЗА НАУЧНО РЪКОВОДСТВО В НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС
   
   

 

 

 
 
Когато един директор е отличен на първо място сред 91 научни ръководители от цяла България в Национален ученически конкурс "Зелената планета" се чувства особено горд с високите резултати на своите амбициозни, знаещи и можещи ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий", завоювали призови места в конкурса!
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ, за мотивацията и ентусиазма, с който подготвяхте своите конкурсни разработки!
ОТЛИЧИЕТО НА ДИРЕКТОРА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС!
БЛАГОДАРЯ ВИ!
ГОРДЕЯ СЕ С ВАС!
❤

 

 

 

 

Членство в Управителния съвет на Софийски ученически съвет
   
 

 

 
 
203. ПЕГ "Свети Методий" се гордее с успешно преминалото интервю и одобрена кандидатура за членство в Управителния съвет на Софийски ученически съвет на Чавдар Йорданов, ученик от IXа клас, който взе активно участие в организацията през миналата учебна година и е готов за дейно участие в организацията на всички ученически инициативи за тази учебна година за цяла София.
БРАВО, Чавдар!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!

 

 

Първи урок по немски език
   
 

 

 
 
"Защо да учим немски език?"- кратко видео, с което младият и амбициозен учител - г-жа Милена Стоянова- Гургулеева, започва своя първи урок по немски език за учениците от IXг клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи немски като втори чужд език през тази учебна година.
По вдъхновяващ и интерактивен начин, г-жа Стоянова-Гургулеева увлича учениците в ролеви игри, мотивирайки ги за кратко представяне с 3-4 основни фрази. В своя първи учебен час по немски език, деветокласниците заучават основни буквосъчетания, като се акцентира на специфично произношение в немския език, въз основа на конкретни примери.
Използвайки интерактивни методи на обучение, г-жа Стоянова-Гургулеева включва активно учениците и ги мотивира за участие в учебния процес.

 

 

Отличен старт по испански език
   
 

 

 
 
Учениците от VIIIв клас в 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий", изучаващи испански език интензивно, с 18 часа седмично, с изключителен ентусиазъм бързат всеки ден за първите си учебни часове, които са по испански език, при техния любим учител и класен ръководител - г-жа Мария Януцева!
Всяка сутрин, вече втора учебна седмица от началото на учебната година, още в 7.15 всички ученици от класа са в класната си стая, нетърпеливи за срещата си с невероятния си, всеотдаен учител и класен ръководител, с който всяка сутрин, с усмивка си пожелават ¨¡Buenos días!¨ Макар че е едва втората учебна седмица, осмокласниците работят изключително мотивирано и вече успешно спрягат правилни и неправилни глаголи на испански език, отговарят на въпроси и съставят текст. Старанието им е възнаградено и с напълно заслужени отлични оценки- средният резултат от домашните им работи днес, 26.09.2023 г. е Отличен (5,52)!
БРАВО, МИЛИ ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С Вашия успех, с Вашия ентусиазъм и висока мотивация за отлични резултати!
Поздравления и за изключителния професионалист г-жа Мария Януцева, която успява да мотивира нашите осмокласници да изучават испански език, постигайки отлични резултати!

 

 

 

 

 

15 отлични оценки на входно ниво по английски език

   
 

 

 
 
Вълнуващо е когато един директор получи прекрасно съобщение за отлични резултати на учениците си, от един изключително всеотдаен и амбициозен учител и класен ръководител на учениците от VIIIа клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ – г-н Димитър Иванов: „Здравейте, г-жо Трапова! Съжалявам, че Ви занимавам в почивен ден, но не мога да сдържа вълнението/възхищението си от учениците от VIIIа клас! Блестящ старт! На входно ниво по английски език от 80 въпроса, резултатът е 15 отлични оценки /половината клас/ и 5 петици. Това ниво на владеене на езика предпоставя по-високо темпо на преподаване - предстои ни да се справим с учебниците на Cambridge ниво А1, А2 , В1.1 за учебната година.“ Г-н Иванов сподели своята готовност да подготвя учениците си за олимпиади и състезания по английски език, добавяйки, че „Всеки бъдещ успех в такива начинания е перла в портфолиото на ученика и инвестиция в бъдещето.“
Голямо БРАВО на учениците от VIIIа клас, които показват отлично ниво на знания по английски език още на входното ниво! Благодарим Ви, мили деца, на Вас и на Вашите родители за избора да бъдете в нашата профилирана езикова гимназия! Благодарим Ви за доверието!
Уважаеми родители, бъдете спокойни и сигурни, че в 203. ПЕГ Вашите деца ще получат отлична подготовка и ще успеят да надградят своите знания и умения, постигайки високи резултати на олимпиади и състезания!
 

 

 

 

 

Работна среща по международен проект „Еразъм+“

   
 

 

 
 
Представители на ръководния екип и учители от 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ участваха в международна работна среща на участиците по проекта LAPRIC, програма Еразъм +. На срещата, която се проведе онлайн, беше обсъден и отчетен прогреса по проекта и бяха набелязани основните предстоящи събития до създаването на крайния продукт - образователна игра, подготвяща подрастващите за социалните и обществени роли и позиции, които в бъдеще те ще заемат в реалния живот. Участниците в проекта са от 4 държави: България, Италия, Чехия, Полша.
 

 

 

Участие в празника на район "Красно село"

   
 

 

 
 
Ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" участваха в празника на район Красно село, част от календара на културните събития на Столична община.
Честването премина под знака на младежката инициативност за повече толерантност, противопоставяне на агресията и култура в общуването, с послание "Бъди приятел".
С благодарност към нашите ученици, които представиха достойно училището ни!
 

 

 

Първи усмивки от класните стаи 🙂

 
 

 

 
 
 

 

 

Учителите в 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий"

     
   

 

 

 
 
Учителите в 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" - слънчеви, позитивни, вдъхновени и вдъхновяващи, мотивирани и мотивиращи, усмихнати и усмихващи!
Скъпи колеги, БЛАГОДАРЯ ВИ за избора да работим заедно през новата учебна 2023/2024 година, за всеотдайността и професионализма! ❤
Всички реакции:
Атанаска Христоскова, Цветелина Терзиева и 19 други

 

 

ДОБРЕ ДОШЛИ В 203 ПЕГ!

   
 

 

 
 
203. Профилирана езикова гимназия за трета поредна година посреща над 140 осмокласници - 5 паралелки, с максимална пълняемост (по 28-29 ученици в една паралелка), което не се бе случвало от 15 години в историята на нашето училище!
ДОБРЕ ДОШЛИ, скъпи осмокласници!
ДОБРЕ ДОШЛИ НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ В 203. ПЕГ!
Запазете слънчевите си усмивки, с които прекрачихте училищния праг в първия учебен ден! 🙂
 

 

 

Тържествено откриване на новата 2023/2024 учебна година в 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий"

   
 

 

 
 
Тържествено откриване на новата 2023/2024 учебна година в 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" - празнично настроение, песни, танци и много слънчеви усмивки 🙂
 

 

В ОЧАКВАНЕ НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

 

   
 

 

 

 
 
В ОЧАКВАНЕ НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА
- 15.09.2023 г. от 9.00 часа, в двора на 203. ПЕГ "Свети Методий"
За всички наши осмокласници, за Добре дошли в нашето училище, с много обич, сме подготвили тетрадка, химикал и мъдро послание, които ще бъдат връчени от дванадесетокласниците, като символ на предаване на знанието.
Скъпи ученици, уважаеми родители, очакваме ви с нетърпение, радост и вълнение! 🙂
ЗАПОВЯДАЙТЕ! 🙂
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ "Свети Методий"
 

 

Одобрени за участие в Национална програма "Заедно в изкуствата и в спорта"

 

 

 

   
 

 

 

 
 
Пореден спечелен проект от 203. ПЕГ "Свети Методий" - Национална програма "Заедно в изкуствата и в спорта" - една прекрасна възможност за личностна и творческа изява на учениците от 203. ПЕГ, които чрез участието си в двата модула: "Изкуства" и "Спорт", ще развият своите индивидуални качества, ще обогатят своите знания, умения и обща култура.
 

 

 

В очакване на първата родителска среща

 
 
 

 

 
 
Развълнувани, с огромна любов и нетърпение, прекрасните класни ръководители на петте паралелки VIII клас в 203. ПЕГ "Свети Методий" се подготвят ентусиазирано да посрещнат родителите на първата, организационна родителска среща. За всеки родител бе подготвен комплект от важни документи и декларации, малко вода (за разхлаждане в топлия септемврийски ден) и малко сладко десертче за много тонус и много добре дошли в 203. ПЕГ. 🙂
Родителската среща бе обявена за 18.00, а в 17.55 класните стаи вече бяха пълни с усмивките на 140 нетърпеливи, отговорни, всеотдайни, позитивни родители.
Скъпи родители,
Благодарим Ви за вълнуващата първа родителска среща, за стоплящите думи и висока оценка!
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ
 

 

 

Родителска среща за VIII клас

 
   
 

 

 

 
 
Уважаеми родители на осмокласници,
Напомняме Ви, че ДНЕС, 13.09.2023 г., от 18.00 ч. е първата, организационна родителска среща!
ОЧАКВАМЕ ВИ!
🙂
 

 

 

ГОДИШНО СЪВЕЩАНИЕ НА ДИРЕКТОРИТЕ

 
 
 

 

 
 
Официални гости
* проф. Галин Цоков- Министър МОН
* д-р Емилия Лазарова- зам. министър МОН
* г- жа Н. Михалевска- Началник на кабинета на Министъра на МОН
* г-жа Йорданка Фандъкова- Кмет на София
* г-н Мирослав Боршош- заместник- кмет на София, по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности"
* д-р Анелия Андреева - директор НИО
* проф. Н. Шиваров- директор на Националния STEM център
* експерти на РУО- София- град
* представители на социални партньорски организации
 

 

 


Работна атмосфера в 203. ПЕГ

 
 
 

 

 

 
 
Усмихнати и много позитивни, вдъхновени и мотивирани, учителите от 203. ПЕГ "Свети Методий" се подготвят за началото на новата учебна година.
Изключително щастлива и горда съм с учителите, които избраха да бъдат част от нашия прекрасен екип!
Колеги, прекрасни сте! Един изключително позитивен ден, в който се почувствахме като истински екип!
🙂 ❤
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ
 

 

 

 

ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

 
 
 

 

 
 
Скъпи ученици, уважаеми родители,
Ръководството и педагогическият екип на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий"
ВИ канят най-учтиво да присъствате на тържественото откриване на новата учебна 2023/2024 година на 15.09.2023 г. от 9.00 часа, в двора на училището ни!
Всички ученици да бъдат в двора на училището, в 8.45 часа, със ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОФИЦИАЛНО ОБЛЕКЛО (БЕЛИ ризи и ЧЕРНИ поли/панталони)!
Очакваме ви с нетърпение, радост и вълнение! 🙂
РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ ЗА VIII КЛАС
Първата организационна среща - САМО за родителите на осмокласниците, ще се проведе на 13.09.2023 г., от 18.00 часа.
ЗАПОВЯДАЙТЕ! 🙂
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ "Свети Методий"
 

 

 

 

Участие в годишна среща на отговорниците към Асоциацията на Кеймбридж училищата в България

 
 
 

 

 
 
В навечерието на новата учебна година, учители от 203. ПЕГ "Св. Методий" взеха участие в годишната среща на отговорниците към Асоциацията на Кеймбридж училищата, най-голямото училищно обединение в България.
На срещата, екипът на Асоциацията изказа признателност към членуващите училища и отчете високи постижения през учебната 2022/2023 г. в проведените езикови състезания и художествено-музикални конкурси.
Бяха представени новите инициативи на Асоциацията, сред които: STEM секция, Oxford Reading Club, новите възможности на платформата IZZI, материалите за учители и ученици, достъпни на сайта на Klett, сътрудничество с Учители-будители за обмен на опит, уроци за безопасност в Интернет за деца, съвместно с Асоциацията на родителите и платформата Safenet.
На срещата 203. ПЕГ бе представена от учители по английски език и отговорникът към Асоциацията на Кеймбридж училищата в България от нашето училище - г-жа Маргарита Франгова-Димитрова, учител по английски език в 203. ПЕГ.
 

 

 

ГРАФИК НА ЧАСОВЕТЕ И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СМЕНИТЕ ЗА ПЪРВИ СРОК НА УЧЕБНАТА 2023 /2024 ГОДИНА

 
   
 

 

 

 
 
Скъпи ученици, уважаеми родители,
През новата 2023 /2024 учебна година, учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" ще продължат да се обучават на двусменен режим.
През ПЪРВИ учебен срок, разпределението на учениците по класове, ще бъде, както следва:
- ПЪРВА СМЯНА - VIII и IX КЛАСОВЕ
- ВТОРА СМЯНА - X, XI и XII КЛАСОВЕ
Обучението ще се извършва в съответствие с приложения график на учебните часове.
🙂
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ
 

 

 

Участие в конференция на тема „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“

 
 
 

 

 
 
Учителите от 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ се стремят постоянно да повишават своята квалификация, участвайки в обучения, обогатяващи техните знания за актуални теми, свързани със съвременните тенденции в образованието.
Г-жа Милена Стоянова-Гургулеева, учител по немски език в 203. ПЕГ, взе участие в конференция на тема „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“, на която бяха разисквани актуалните теми за ролята на изкуствения интелект в образованието и в класната стая, Clasbuddy и дигитални изпити със Смарт-Тест.
 

 

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА VIII КЛАС

 
 
 

 

 

 
 
Уважаеми родители на осмокласници,
Ръководството на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" има удоволствието да Ви покани на първа родителска среща, която ще се проведе на 13.09.2023 г. от 18.00 часа!
На родителската среща ще имате възможност да се запознаете с ръководството, класния ръководител и всички учители, които ще преподават на Вашите деца - нашите прекрасни ученици!
ЗАПОВЯДАЙТЕ!
ОЧАКВАМЕ ВИ!
🙂
 

 

 КЛАСНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА XII КЛАС

 
 
 

 

 

 
 
Скъпи дванадесетокласници, уважаеми родители,
Представяме Ви класните ръководители на XII клас за учебната 2023 /2024 година:
XIIа - г-жа Деница Юлиева (учител по български език и литература)
XIIб - г-жа Борислава Юдже (учител по история и цивилизации)
XIIв - г-жа Христина Минкова (учител по география и икономика и предприемачество)
 

 

 

 КЛАСНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА XI КЛАС

 
 
 

 

 

 
Скъпи единадесетокласници, уважаеми родители,
Представяме Ви класните ръководители на XI клас за учебната 2023 /2024 година:
XIа - г-н Илиян Войнов (учител по английски език)
XIб - г-н Матей Манчев (учител по философия)
XIв - г-жа Даниела Пенева (учител по география и икономика)
XIг - г-н Руслан Иванов (учител по география и икономика).
 

 

 

 
КЛАСНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА X КЛАС

 
 

 

 
 
Скъпи десетокласници, уважаеми родители,
Представяме Ви класните ръководители на X клас за учебната 2023 /2024 година:
Xа - г-жa Виктория Клинчарова (учител по история и цивилизации)
Xб - г-жа Снежана Георгиева (учител по математика)
Xв - г-жа Вера Патева (учител по физика и химия)
Xг - г-жа Цветелина Терзиева (учител по български език и литература)
Xд - г-жа Десислава Маринова (учител по химия и ООС)
 

 

 КЛАСНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА IX КЛАС

 
 

 

 
 
Скъпи деветокласници, уважаеми родители,
Представяме Ви класните ръководители на IX клас за учебната 2023/2024 година:
IXа - г-жа Маргарита Димитрова (учител по английски език)
IXб - г-жа Светла Кънчева (учител по български език и литература)
IXв - г-жа Милена Русинова (учител по испански език)
IXг - г-жа Маргаритка Карпачева (учител по математика)
IXд - г-жа Айсел Пидева (учител по биология и здравно образование)
 

 

 КЛАСНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА VIII КЛАС

 
 

 

 
 
Скъпи осмокласници, уважаеми родители,
Представяме Ви класните ръководители на VIII клас за учебната 2023/2024 година:
VIIIа - г-н Димитър Иванов (учител по английски език)
VIIIб - г-жа Лиляна Ценова (учител по английски език)
VIIIв - г-жа Мария Януцева (учител по испански език)
VIIIг - г-жа Наталия Димитрова (учител по английски език)
VIIIд - г-жа Красимира Тодорова (учител по български език и литература).
Учениците от VIII и IX клас, ще учат ПЪРВА смяна през първи учебен срок!
 

 

 132 ЗАПИСАНИ ОСМОКЛАСНИЦИ В 203. ПЕГ - НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА

 

 
   
   
 
Приключи пето класиране по прием на осмокласници в 203. ПЕГ "Свети Методий". Паралелките ни за VIII клас вече са с максимална пълняемост.
Паралелка с код 2904 -VIIIа - Профил "Чужди езици" (Английски/Немски език):. 27 записани /27 е дете близнак/ - НЯМА свободни места
Паралелка с код 2907 - VIIIб - Профил "Чужди езици" (Английски/Испански език): 26 записани /НЯМА свободни места
Паралелка с код 2909 - VIIIв - Профил "Чужди езици" (Испански/Английски език) - 26 записани/ НЯМА свободни места
Паралелка с код 2910 - VIIIг - Профил Предприемачески: 26 записани/ НЯМА свободни места
Паралелка с код 3271 - VIIIд Профил "Природни науки" - 27 записани / (заради дете близнак, което е 27) - НЯМА свободни места
РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЕТО КЛАСИРАНЕ
Най - висок бал от пето класиране: 319, 50, най-нисък бал - 294, 25.
ОГРОМЕН Е ИНТЕРЕСЪТ към 203. ПЕГ на бъдещи осмокласници, но за съжаление местата вече са запълнени максимално и няма как да удовлетворим настойчивите желания на всички ученици, подали документи за прием в нашето училище и надяващи се да успеят да се класират на последното, пето класиране.
БЛАГОДАРИМ за избора и гласуваното доверие!
 

 

 

График на порпавителните изпити за ученици от дневна форма на обучение 

 
   
       
 
 

 

 СВОБОДНИ МЕСТА ЗА VIII КЛАС
към дата 23.08.2023 година

 

 
   
   

 

 

 
 
СВОБОДНИ МЕСТА ЗА VIII КЛАС
към дата 23.08.2023 година
Приключи четвърто класиране по прием на осмокласници в 203. ПЕГ "Свети Методий". Паралелките ни за VIII клас вече са с почти максимална пълняемост.

Паралелка с код 2904 -VIIIа - Профил "Чужди езици" (Английски/Немски език):. 26 записани/ 1

свободно места

Паралелка с код 2907 - VIIIб - Профил "Чужди езици" (Английски/Испански език) ;25 записани /1 свободно място
Паралелка с код 2909 - VIIIв - Профил "Чужди езици" (Испански/Английски език) - 25 записани/ 1 свободно място
Паралелка с код 2910 - VIIIг - Профил Предприемачески: 22 записани/ 4 свободни места
Паралелка с код 3271 - VIIIд Профил "Природни науки" - 26 записани /2 свободно място (заради дете близнак, което ще бъде 27).
Всички записани ученици са с бал над 320!
Предстои последното, ПЕТО КЛАСИРАНЕ.
ОГРОМЕН Е ИНТЕРЕСЪТ към 203. ПЕГ на бъдещи осмокласници, които до този етап не са успели да се класират по бал за прием в нашето училище. За съжаление местата са вече много ограничени и няма да може да удовлетворим настойчивите желания на всички ученици, избрали само нашето училище и надяващи се да успеят да се класират на последното, пето класиране (до този момент над 50 бъдещи осмокласници и техните родители са в очакване за прием на пето класиране в 203. ПЕГ).
ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ПЕТО КЛАСИРАНЕ:
ДАТИ: 23-24.08.2023 г.
МЯСТО: в сградата на 203. ПЕГ
ЗАПОВЯДАЙТЕ! 🙂
 

 

 

 

 

 

 ДЕН ОСМИ - ПОСРЕЩАМЕ ЗАЕДНО ИЗГРЕВА

 
 
 

 

 
 
Най-красивите изгреви са споделените!
Вълнуващо е да посрещнеш новия ден и новия изгрев с тези, които най-много обичаш и които осмислят живота ти по прекрасен начин, мотивирайки те да твориш за тях малки чудеса...
Посрещаме заедно изгрева в осмия ден от летния ни морски лагер - вълнуващо приключение за най-добрите ученици - учениците на 203. ПЕГ "Свети Методий" 🙂 ❤
 

 

 ВЕЧЕРНИ ЗАБАВЛЕНИЯ В ДЕН СЕДМИ

 
 
 

 

 

 
 
Разходка по плажа, лунна пътека, игри на английски, бинокли и невероятна шоу програма - нашата прекрасна седма вечер от летния морски лагер на учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий".
 

 

 

 

 

 

 ДЕН СЕДМИ - ЧЕТЕМ СИ КНИГИ НА ПЛАЖА

 
 
 

 

 
 
Гордост е да видиш учениците си с книга на плажа. Случайно уловени кадри на ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" в седмия ден от летния ни морски лагер. Като ученици от езикова гимназия, четенето на книги на английски език, доказва засиления им интерес към езика и стремежа за обогатяване на лексиката и повишаване на знанията и уменията им по английски език.
 

 

 СЕДМИ ДЕН МОРСКИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ

 
 
 

 

 
 
Прекрасните ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" - все така свежи и усмихнати, впускащи се смело в поредното морско предизвикателство през седмия ден от летния ни лагер. 🙂
 

 

 ВЕЧЕРНИ ЗАБАВЛЕНИЯ В ДЕН ШЕСТИ

 
 
 

 

 
 
Вечерите винаги са интересни и забавни за учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий",които искрено се наслаждават на прекрасни емоции в своя шести ден от летния ни морски лагер. 😉
 

 ДЕН ШЕСТИ - МОРСКИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ

 
 
 

 

 
 
Продължават изключително вълнуващите емоции и забавни приключения в морето за учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" в шестия ден от летния ни лагер. 🙂
 

 

 ДЕН ПЕТИ- НА ЛУНАПАРК В СВЕТИ ВЛАС

 
 
 

 

 
 
Вечерни забавления и много усмивки от лунапарка на Свети Влас в петия ден от летния морски лагер на учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" 🙂
 

 

 НА ЛУНАПАРК

 
 
 

 

 
 
Невероятно вечерно приключение за прекрасните ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" в четвъртия ден от летния ни морски лагер - незабравими емоции и много забавления в лунапарка на Слънчев бряг 🙂
 

 

 Морски приключения- ден четвърти

 
 
 

 

 

 
 
Вълнуващи морски приключения през четвъртия ден от летния лагер на учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" 😉
 

 

 Вечерна разходка на пристанището

 
 
 

 

 
 
Вълнуваща вечерна разходка на пристанището в Свети Влас за учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" в ден трети от летния морски лагер 😉
 

 

 Ученици от 203. ПЕГ на международен фолклорен фестивал

 
 
 

 

 
 
Вълнуваща вечер от летния лагер на учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий", които имаха невероятния шанс да усетят завладяващата магия на фолклора, наслаждавайки се на богата фолклорна програма, с участието на младежки и детски фолклорни групи от България и чужбина.
 

 

 

 Морски приключения- ден втори

 
 
 

 

 
 
Слънчеви усмивки и морски поздрави от прекрасните ученици на 203. ПЕГ "Свети Методий" - вълнуващи приключения през втория ден от летния морски лагер. 😉
 

 

 

 СВОБОДНИ МЕСТА ЗА VIII КЛАС
към дата 18.08.2023 година

 

 
   
 

 

 

 
 
Приключи четвърто класиране по прием на осмокласници в 203. ПЕГ "Свети Методий". Паралелките ни за VIII клас вече са с почти максимална пълняемост.
Паралелка с код 2904 -VIIIа - Профил "Чужди езици" (Английски/Немски език):. 26 записани/ НЯМА свободни места
Паралелка с код 2907 - VIIIб - Профил "Чужди езици" (Английски/Испански език) ;25 записани /1 свободно място
Паралелка с код 2909 - VIIIв - Профил "Чужди езици" (Испански/Английски език) - 25 записани/ 1 свободно място
Паралелка с код 2910 - VIIIг - Профил Предприемачески: 22 записани/ 4 свободни места
Паралелка с код 3271 - VIIIд Профил "Природни науки" - 26 записани /1 свободно място (заради дете близнак, което ще бъде 27).
Всички записани ученици са с бал над 320!
Предстои последното, ПЕТО КЛАСИРАНЕ.
ОГРОМЕН Е ИНТЕРЕСЪТ към 203. ПЕГ на бъдещи осмокласници, които до този етап не са успели да се класират по бал за прием в нашето училище. За съжаление местата са вече много ограничени и няма да може да удовлетворим настойчивите желания на всички ученици, избрали само нашето училище и надяващи се да успеят да се класират на последното, пето класиране (до този момент над 50 бъдещи осмокласници и техните родители са в очакване за прием на пето класиране в 203. ПЕГ).
ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ПЕТО КЛАСИРАНЕ:
ДАТИ: 23-24.08.2023 г.
МЯСТО: в сградата на 203. ПЕГ
ЗАПОВЯДАЙТЕ! 🙂
 

 

 

 МОРСКИ ЕМОЦИИ - ИГРА С ВЪЛНИТЕ

 
 
 

 

 
 
Вълнуващи емоции за учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" в първия ден от летния ни лагер - морето ни посрещна с красиви морски вълни и стоплящи слънчеви лъчи 😉
 

 

 128 ЗАПИСАНИ ОСМОКЛАСНИЦИ В 203. ПЕГ - САМО ОЩЕ 3 СВОБОДНИ МЕСТА

 
   
 

 

 

 
 
Приключи четвърто класиране по прием на осмокласници в 203. ПЕГ "Свети Методий". Паралелките ни за VIII клас вече са с почти максимална пълняемост.
Паралелка с код 2904 -VIIIа - Профил "Чужди езици" (Английски/Немски език):. 26 записани/ НЯМА свободни места
Паралелка с код 2907 - VIIIб - Профил "Чужди езици" (Английски/Испански език) ;26 записани /НЯМА свободни места
Паралелка с код 2909 - VIIIв - Профил "Чужди езици" (Испански/Английски език) - 25 записани/ 1 свободно място
Паралелка с код 2910 - VIIIг - Профил Предприемачески: 25 записани/ 1 свободно място
Паралелка с код 3271 - VIIIд Профил "Природни науки" - 26 записани /1 свободно място (заради дете близнак, което ще бъде 27).
Всички записани ученици са с бал над 320!
Предстои последното, ПЕТО КЛАСИРАНЕ.
ОГРОМЕН Е ИНТЕРЕСЪТ към 203. ПЕГ на бъдещи осмокласници, които до този етап не са успели да се класират по бал за прием в нашето училище. За съжаление местата са вече много ограничени и няма да може да удовлетворим настойчивите желания на всички ученици, избрали само нашето училище и надяващи се да успеят да се класират на последното, пето класиране (до този момент над 50 бъдещи осмокласници и техните родители са в очакване за прием на пето класиране в 203. ПЕГ).
ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ПЕТО КЛАСИРАНЕ:
ДАТИ: 23-24.08.2023 г.
МЯСТО: в сградата на 203. ПЕГ
ЗАПОВЯДАЙТЕ! 🙂
 

 

 

 

 203. ПЕГ НА ПЪТ ЗА МОРЕТО

 
   
 

 

 

 
 
Насъпи дългоочакваният момент - началото на нашето морско приключение.
В ранната утрин на 17.08.2023 г., с голям ентусиазъм и трепетно вълнение, с ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" потегляме на път за седемдневен летен морски лагер.
🙂 😉
 

 

 

 

 

СПИСЪК УЧЕБНИЦИ


 

 

 

 

 
Списък на учебниците, по които ще се обучават учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий", по класове и паралелки, през новата учебна 2023/2024 година.
 

 

 

 


ОГРОМЕН ИНТЕРЕС КЪМ 203. ПЕГ


 

 
 
 

 

 

 
 
С ТРИ нарастват паралелките за различни випуски в 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" за новата учебна 2023 /2024 година, в сравнение с предходната 2022/2023 година (по една паралелка повече ще има в X, XI, ХII клас). Общият брой паралелки нараства от 19 на 22 (което е почти три пъти повече за последните 5 години, когато бяха само 😎.
За трета поредна година реализираме изключително успешен прием в VIII клас по пет паралелки.
Нарастващият брой паралелки изисква прием на нови учители.
203. ПЕГ отбелязва рекорден брой кандидати за постъпване на работа като учители за новата учебна година.
До този момент има подадени 186 заявления от учители!
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ
на всички ученици и на техните родители за избора и доверието, на всички учители, които са избрали нашето училище, кандидатствайки за работа при нас!
ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ! 🙂
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ "Свети Методий"
 

 

 

122 ЗАПИСАНИ ОСМОКЛАСНИЦИ В 203. ПЕГ - САМО ОЩЕ

8 СВОБОДНИ МЕСТА


 

 
 
 

 

 

 
 
Днес е първият ден от ТРЕТО КЛАСИРАНЕ по прием на осмокласници в 203. ПЕГ "Свети Методий". Паралелките ни за VIII клас вече са с почти максимална пълняемост.
Паралелка с код 2904 -VIIIа - Профил "Чужди езици" (Английски/Немски език):. 23 записани/ 3 свободни места
Паралелка с код 2907 - VIIIб - Профил "Чужди езици" (Английски/Испански език) ;23 записани /3 свободни места
Паралелка с код 2909 - VIIIв - Профил "Чужди езици" (Испански/Английски език) - 25 записани/ 1 свободно място
Паралелка с код 2910 - VIIIг - Профил Предприемачески: 25 записани/ 1 свободно място
Паралелка с код 3271 - VIIIд Профил "Природни науки" - 26 записани /0 свободни мяста
Всички записани ученици са с бал над 320!
Записванията за ТРЕТО КЛАСИРАНЕ продължават днес до 18.00 часа и утре, 02. август 2023 г.
ЗАПОВЯДАЙТЕ! 🙂
 

 

 

 

 

Обучение на учителите в 203. ПЕГ на тема "Атестирането на педагогическите специалисти"

 

 
 
 

 

 
 
Днес, 06.07.2023 г. в 203. ПЕГ "Свети Методий" се проведе обучение на тема "Атестирането на педагогическите специалисти". След много доброто представяне на училището ни при инспектирането от Национален инспекторат по образованието, през октомври 2023 г. ни предстои атестиране. Обучението даде възможност на учителите от 203. ПЕГ да се запознаят със спецификите на процеса, като отделиха специално внимание на атестационните карти.
 

 

ПРИЕМ СЛЕД VII КЛАС В 203. ПЕГ -
5 ПАРАЛЕЛКИ ЗА 2023/2024

 

 
   
 

 

 

 
 
3 паралелки с профил Чужди езици
- профил Предприемачески
- профил Природни науки
 

 

 

 

КНИГИ ЗА ЛЯТОТО

 

 
 
 

 

 
 
С пожелание за весела ваканция на учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий", които очакват с нетърпение списъка с книгите! 🙂
 

 

 

 

Отличия от МОН в Международен културен форум

 

 
 
 

 

 
 
Трето място в VI Международен културен форум "Велики Преслав - история на цял един народ", за художествени творби - скулптура, на Рая Свиленова, ученичка от X клас в 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий".
Диплом за отлично участие в Международния културен форум за Калина Кръстева, ученичка от X клас в 203. ПЕГ.
Поздравления за нашите талантливи ученички и за всеотдайния им учител по история и цивилизации и научен ръководител - г-жа Борислава Юдже!
БРАВО!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
 

 

 

Първо място в Национално конно състезание

 

 
 
 

 

 
 
Невероятен успех за нашето момиче – Терезие Камбурова, от IXд клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, която се представи блестящо в Националния турнир по прескачане на препятствия „Тракиец“!
Тери се класира първа сред над 100 участници от цяла България. И в двата кръга от купата на републиката, се класира на първо място, като се представи на изключително високо ниво!
БРАВО, ТЕРИ!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
 

 

 

 

 

 

 
   
 

 

 

 
 
ТЪЙ КАТО СРЕД ПРИЯТЕЛИТЕ СИ ИМАМ МНОГО УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ, НЕКА СМЕ В ПОМОЩ НА КАНДИДАТ -
ГИМНАЗИСТИТЕ:
Моля, за да им помогнем, да отбележим училища в растеж, такива, които могат да имат скрити предимства, нови специалности, силни професионалисти.
АЗ СИЛНО ПРЕПОРЪЧВАМ МОЯТА НАСТОЯЩА 203 ПЕГ
в кв.Борово, защото е:
1.Насоченост към чуждите езици с много силни преподаватели.
Пет паралелки за 8 клас
(2 НОВИ!!!)
2.Училище, което се променя с дни.
3.Има амбициозен, подкрепящ директор и млади колеги.
4.Поддържа се много тясна връзка с родителите, осъществявана от класните, психолога и педагогическия екип.
5.Приятелска среда.
Моля, споделяйте и ваши мнения по темата, за да сме полезни!!!
 

 

 

 

ГРАМОТА "НАЙ-ДОБРА ДИРЕКТОРКА"

 

 
 
 

 

 
 
Най-ценната, мотивираща и стопляща награда за един директор е обичта и признанието на учениците и колегите му!
БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРЯ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ И КОЛЕГИ!
ЗА МЕН Е ЧЕСТ И ГОРДОСТ ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО В НАШЕТО ПРЕКРАСНО 203-ТО УЧИЛИЩЕ!
 

 

 

С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ УЧИТЕЛИТЕ

 

 
 
 

 

 
 
БЛАГОДАРСТВЕНА ГРАМОТА И НАГРАДА за висок професионализъм и постижения за издигане авторитета на училището ни получиха всички учители в 203. ПЕГ „Свети Методий“, от ръководството на училището, в знак на признателност за неуморния труд през учебната година.
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ НА ВСЕКИ ОТ ВАС, СКЪПИ КОЛЕГИ!
Най-голямото ми удовлетворение са усмивките и блясъка в очите Ви!
Щастлива съм, че сте част от нашия прекрасен ЕКИП!
С ОБИЧ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ,
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ „Свети Методий“
 

 

 

 

 

ГРАМОТИ И НАГРАДИ „УЧИТЕЛ НА ГОДИНАТА“

 

 
 
 

 

 
 
За постигнати високи резултати в учебната дейност на национално ниво през учебната 2022/2023 година, с грамоти и награди „Учител на годината“, бяха удостоени следните всеотдайни, мотивирани и вдъхновяващи учители от 203. ПЕГ "Свети Методий" :
I място – г-н Жулиен Абрашев (учител по английски език)
II място – г-жа Маргарита Димитрова (учител по английски език)
III място – г-жа Борислава Юдже (учител по история и цивилизации на английски език)
ГОЛЯМО БРАВО, КОЛЕГИ!
РЕСПЕКТ КЪМ ВАШИЯ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И ОТДАДЕНОСТ!
БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ ЗА ВСЕОТДАЙНИЯ ВИ ТРУД!
С ОБИЧ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ
 

 

 

 

 

 
   
 

 

 

 
 
Един неразделен клас - XIб клас в 203. ПЕГ "Свети Методий", с любимия си учител и класен ръководител - г-жа Борислава Юдже, с много усмивки и настроение отбелязват успешното приключване на учебната година, горди от постигнатите резултати.
 

 

 

ИЗНЕНАДИ ОТ И ЗА КЛАСНАТА

 

 
 
 

 

 
 
Вълнуващи емоции в последния учебен ден за учениците от VIIIв клас в 203. ПЕГ "Свети Методий", които получиха прекрасни сувенири от своя млад, вдъхновяващ и всеотдаен класен ръководител - г-жа Милена Русинова.
Сувенирите с надпис "Честито завършване на 8-ми клас" са един мил жест от г-жа Русинова, с който тя успя искрено да докосне и развълнува детските сърца.
В знак на безкрайната си обич и благодарност към всеотдайните усилия на своя любим учител и класен ръководител, учениците от VIIIв клас връчиха грамота на г-жа Милена Русинова!
БРАВО, ДЕЦА!
Поздравления и за чудесната инициатива на г-жа Русинова!
 

 

 

ИЗНЕНАДА ЗА ЛЮБИМИТЕ УЧИТЕЛИ

 

 
 
 

 

 
 
Стопляща изненада в последния учебен ден за всеотдайния учител по български език и литература и класен ръководител - г-жа Светла Кънчева и за любимия учител по английски език - г-н Жулиен Абрашев от учениците от VIIIб клас в 203. ПЕГ "Свети Методий".
БРАВО, ДЕЦА!
Прекрасна изненада!
 

 

 

БЛАГОДАРНОСТТА НА УЧЕНИЦИТЕ

 

 
 
 

 

 
 
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на учениците от VIIIa клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ за прекрасния жест на внимание в последния учебен ден към директора, всеотдайния класен ръководител – г-жа Маргарита Димитрова и най-добрия училищен психолог – г-жа Марги Соколова!
Мили деца, вашите усмивки са най-стоплящата награда за нас, вашите учители!
 

 

 

 

 

 
 
 

 

 
 
Прекрасният педагогически екип на 203. ПЕГ "Свети Методий" са Номер 1 не само в училище, но и на дансинга и сцената. 😉
Едно невероятно изпълнение на нашата прекрасна учителка - г-жа Атанаска Христоскова с поздрав към всички учители от 203. ПЕГ. 🙂
И... когато директорът води хорото 😉
 

 

 

 

 

 
 
 

 

 
 
Днес, 30.06.2023 г., в последния учебен ден, изпращаме с усмивка и гордост учебната 2022/2023 година, която бе изключително успешна за 203. ПЕГ "Свети Методий" - най-успешната за последните 15 години!
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ
- на всички наши амбициозни, знаещи и можещи УЧЕНИЦИ, които постигнаха за първа година толкова високи резултати на олимпиади, състезания и конкурси на национално и международно ниво,
- на всеотдайните ни УЧИТЕЛИ и на подкрепящите ни РОДИТЕЛИ!
ЗАЕДНО СМЕ ЕКИП! ❤
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ
 

 

 

 

 

Ателие "Сръчни ръце"

 

 
 
 

 

 
 
Ученици и учители от 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ се потопиха в света на руското изкуство днес, 29.06.2023 г. Под ръководството на вдъхновяващия учител по руски език – г-жа Мария Абаджиева, те разгледаха видеоматериали и рисуваха матрьошки и модели на най-типичните руски сувенири в Ателие по руски език „Сръчни ръце“.
 

 

 

БЛАГОДАРНОСТТА НА РОДИТЕЛИТЕ

 

 
   
 

 

 

 
 
Оценката и благодарността на родителите са най- стоплящото признание за един директор и неговия екип, най-силният мотиватор, даващ ни увереност, че вървим в правилна посока!
Уважаеми родители,
Благодарим Ви за избора да бъдат децата Ви в 203. ПЕГ "Свети Методий"! ❤
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ
 

 

 

Дърво за Даная

 

 
 
 

 

 
 
Ученици от IXб клас в 203.. ПЕГ "Свети Методий", днес, 28.06.2023 г., в последния за учебната година час на класа, засадиха японска вишна в училищния двор, в памет на прекрасната Даная.
Една стопляща инициатива на съучениците на Даная и техните родители, в знак на безкрайната им обич и топлина!
 

 

 

 
 
 

 

 
 
.
Участие на директора и заместник-директора на 203. ПЕГ "Свети Методий" в петдневно обучение на ПАНИО - Постоянна академия за науки и иновации в образованието, организирано от председателя на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева.
Обсъждане на актуални теми:
- Идентифициране на социално-икономическите ползи за учителите от въвеждането на системата на делегираните бюджети в системата на училищното образование;
- Социални и емоционални политики в образованието;
- Персонализирано обучение и невропедагогика в класната стая;
- Развитие на позитивна училищна среда.
Сърдечно благодарим на д.ик.н. Янка Такева за поканата да се включим в обучението и за изключително полезната му, практическа насоченост!
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ
.

 

 

 

Настолни игри в час по испански език

 

 
 
 

 

 
 
.
.В края на учебната година, в часовете по испански език като втори чужд език на Xб клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, е време за преговор чрез забавни, образователни, настолни игри. Препятствията, които се преминават, са верните заповедни форми на глаголите. Под ръководството на ентусиазирания си учител г-жа Венера Найденова, всеки ученик, организирано, в игра, попълва он-лайн действията на котарака на Симон в различни глаголни форми.

 

 

 

 

Посещение в Национален исторически музей

 

 
 
 

 

 
 
.
.
Любознателни ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“, със засилен интерес към историята, получиха специална покана от Национален исторически музей да присъстват на мероприятието "Професиите в музея" . Те имаха възможност да разгледат експозицията и да научат интригуващи факти за професиите: музеен работник, информатор и екскурзовод. С голямо вълнение нашите ученици разгледаха лабораторията за реставрация, получиха много полезна информация от реставраторите за това как се описват артефактите в музеите и как се съхраняват в хранилището. Учениците ни бяха провокирани да продължат преписа на "История славянобългарска", който е поставен на видно място в музея и посетителите са приканени да се включат в преписа. Нашите ученици имаха възможност не само да разгледат репродукциите на средновековно въоръжение, а и самите те да се облекат като средновековни български войници. Една прекрасна инициатива на младия и вдъхновяващ учител по история и цивилизации в 203. ПЕГ – г-жа Борислава Юдже.
С огромна благодарности към д-р Вера Атанасова и нейните колеги, които посрещнаха гостоприемно, с много топлина нашите ученици и отговориха на всички техни въпроси.

 

 

 

 

Видове престъпления и наказания в час по английски (Crime and Punishment)

 

 
 
 

 

 
 
.
.В час по английски език, чрез интерактивен подход, учениците от IXд клас в 203. ПЕГ "Свети Методий", с интерес изучават специфична лексика на английски език, свързана с наименованията на видовете нарушения на закона и наказанията, които могат да бъдат присъдени за тях. Под ръководството на своя всеотдаен учител - г-жа Маргарита Димитрова, деветокласниците се запознават със съдбата на трима известни престъпници и обсъждат престъпността в настоящи дни. Те затвърждават наученото, участвайки в игра, в която рисуват и отгатват вида на различни престъпления.

 

 

 

Химия на английски език

 

 
 
 

 

 
 
.
.
Учениците от IXа клас в 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий", с профил "Чужди езици", изучаващи английски език като първи чужд, усвояват с интерес термини по химия и опазване на околната среда на английски език.
Под ръководството на своя всеотдаен учител - г-жа Анна Бучкова, те обогатяват и надграждат знания по химия и ООС на английски език.

 

 

 

 

 

Трето място в Международен културен форум

 

 
 
 

 

 
 
.
Отлично представяне и призово трето място в Международен културен форум "Велики Преслав - История на цял един народ" на нашата талантлива Рая Свиленова, ученичка от Xб клас в 203. ПЕГ "Свети Методий"
Рая спечели трето място на форума в направление II "Художествени творби", със скулптурата си, вдъхновена от Преславското златно съкровище.
Под вдъхновяващото ръководство на своя всеотдаен учител по история и цивилизации - г-жа Борислава Юдже, със своята скулптура, Рая отговори на целите на форума за популяризиране и утвърждаване на културно-историческото наследство на България и приноса й за развитието на европейската и световна култура.
БРАВО, РАЯ!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
.

 

 

 

 

 

Наградени ученици на цирк 🙂

 

 
 
 

 

 
 
.
.
Заслужена награда за талантливи и активни през учебната година ученици от Ученическия съвет на 203. ПЕГ "Свети Методий"!
Под купола на цирк "Балкански" е магия...

 

 

 

 

Занимателни игри по испански език

 

 
 
 

 

 
 
.
.Учениците от IXв клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий”, с профил „Чужди езици”, изучаващи испански език като първи чужд език, демонстрират отлично ниво на знания и умения. Те с лекота се справят със задачи, свързани с описание на картина на испански език. Под формата на занимателна игра, под ръководството на своя мотивиращ ги учител – г-жа Дима Павлова, те описват съученик, представят дрехи, характерни за различните сезони и затвърждават важна лексика по интригуващ за тях начин.

 

 

 

С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

 

 
   
 

 

 

 
 
.
Учениците от IXа клас в 203. ПЕГ "Свети Методий" благодарят на своите всеотдайни родители за новите ученически маси и столове.
Ръководството на 203. ПЕГ изказва своята сърдечна БЛАГОДАРНОСТ към родителите за чудесната инициатива!

 

 

 

Спортуваме активно

 

 
 
 

 

 
 
.
Когато учителят ти по физическо възпитание и спорт е единственият български лекоатлет с две европейски титли, има сребърен медал от световно първенство, си искрено мотивиран да спортуваш активно.
Учениците от 203. ПЕГ „Свети Методий” имат добрият пример на своя учител по физическо възпитание и спорт и доказал се български спортист - г-жа Светла Димитрова.

 

 

 

 

БЛАГОДАРНОСТТА НА РОДИТЕЛИТЕ

 

 
   
 

 

 

 
 
.
Най-силната мотивация за учителите и ръководния екип на едно училище са думите на признание и благодарност от родителите!
Ръководството и учителите в 203. ПЕГ "Свети Методий" БЛАГОДАРИМ СЪРДЕЧНО на г-н Куман Геровски за стоплящите думи и висока оценка!

 

 

 

В света на баладите в час по литература

 

 
 
 

 

 
 
. Да се потопиш в необятния свят на поезията е предизвикателство и наслада за учениците от IXа клас в 203. ПЕГ „Свети Методий” в час по български езики и литература. Под ръководството на своя всеотдаен учител – г-жа Цветелина Терзиева, деветокласниците работят по групи, търсейки баладичнте елемнти в „Неразделни” на Пенчо Славейков и „Хаджи Димитър” на Христо Ботев. Всяка група работи по своя изследователска задача, надгражда знания, свързани с особеностите на художествения стил и участва активно в учебния процес.
 

 

 

 

Млади таланти от 203. ПЕГ в шампионат по поезия

 

 
 
 

 

 
 
.
Отлично представяне на талантливи ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" в конкурс за лично поетично творчество. Нашите ученици Александър Гунешки, Преслав Атанасов и Йорда Стоименова впечатлиха журито с оригиналните си поетични творби. Те се съревноваваха в поетичен двубой по проекта "Млада метафора - Презареждане II - шампионат по поезия на софийските училища 2023 г.", реализиран от Столична библиотека по СП "Култура" на Столична община. Под ръководството на своя ментор - учителя по български език и литература - г-жа Светла Кънчева, талантливите ни ученици се включиха в тази занимателна и популярна арт инициатива сред младите хора и литературната общност.
Поздравления за нашите ученици и за техния вдъхновител - г-жа Светла Кънчева, които достойно представиха 203. ПЕГ!

 

 

 

Нови ученически маси и столове

 

 
 
 

 

 
 
.
С ОГРОМНА БЛАГОДАРНОСТ към всеотдайните родители на VIIIб, IXб и IXг клас в 203. ПЕГ "Свети Методий", които зарадваха своите деца с нови ученически маси и столове!
Скъпи родители, БЛАГОДАРИМ ВИ за подкрепата да обновим заедно материалната база на училището ни, за да се чувстват Вашите деца - нашите прекрасни ученици комфортно в класната си стая!
 

 

 

 

Посещение на Регионален исторически музей

 

 
 
 

 

 
 
.
Любознателни ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“, посетиха Регионален исторически музей, София. Те се потопиха в бита и културата на българите през различните епохи, разглеждаха с интерес експонати, обхващащи период от повече от осем хиляди години - от времето на неолита до 40-те години на ХХ в., качиха се в ретро трамвай, ретро автомобил, обогатиха своите знания по интригуващ за тях начин.
Поздравления за прекрасната инициатива на г-жа Милена Русинова, г-жа Маргарита Димитрова, г-н Руслан Иванов и г-н Илиян Войнов, възпитаваща в обич към българската култура, бит и традиции!

 

 

 

 

Спорт по време на НВО

 

 
 
 

 

 
 
. Докато амбициозните, знаещи и можещи десетокласници от 203. ПЕГ „Свети Методий“ показват отличното си ниво на знания и умения в Националното външно оценяване, ученици от VIII, IX, XI клас спортуват активно в училищния двор, под ръководството на своите учители по физическо възпитание и спорт: г-жа Светла Димитрова и г-н Борислав Радулов и класните си ръководители, изразявайки своята подкрепа за десетокласниците.
 

 

 

Олимпийският шампион Таня Богомилова в 203. ПЕГ

 

 
 
 

 

 
 
.
Единствената ни олимпийска шампионка по плуване – г-жа Таня Богомилова, днес, 15.06.2023 г., бе специален гост в 203. ПЕГ „Свети Методий”.
За нашите ученици бе вълнуващо да се докоснат до личността, с която цяла България се гордее. Г-жа Таня Богомилова е член на Международната федерация ФИНА по плувни спортове и Генерален секретар на Българска федерация за плувни спортове. По интригуващ и достъпен за учениците ни начин, тя разказа интересни факти от пътя си към върха, подчертавайки, че винаги упорито и целеустремено е следвала своята мечта да стане олимпийски шампион по плуване.
Разговорите с личности, прославили България, са обогатяващи и даващи възможност за кариерно ориентиране и личностно развитие на учениците от 203. ПЕГ.
БЛАГОДАРИМ СЪРДЕЧНО на г-жа Таня Богомилова за оказаната чест да бъде гост на 203. ПЕГ!
 

 

 

НВО и стоплящи думи на благодарност към учителя

 

 
 
 
   
 
Вълнуващо, спонтанно признание на прекрасната ни десетокласничка Рая към всеотдайния й учител по български език и литература – г-жа Деница Юлиева.
203. ПЕГ „Свети Методий“ се гордее с амбициозните си, талантливи, упорити, знаещи и можещи ученици, постигащи високи резултати в своето обучение и на националното външно оценяване, умеещи да оценяват професионализма на своите учители и докосващи с думи на благодарност!
БРАВО, РАЯ! Най-голямата награда за един учител е признанието и благодарността на неговите ученици!
Поздравления, г-жо Юлиева! Вие доказвате, че имат смисъл всички усилия, неуморния Ви труд, обич и грижа за доброто представяне на нашите ученици на националното външно оценяване по български език и литература в X клас!
 

 

 

 

Философия на английски език

 

 
 
 
 
 
Часът по философия при г-н Матей Манчев е очакван с интерес и вълнение от учениците от Xб клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи английски език като първи чужд език. Десетокласниците влизат в роли, демонстрирайки отлично ниво на знания и умения по английски език, пресъздавайки спецификите на различните видове власт, изследват властта като способност за влияние върху поведението на другите, разграничават политическата власт от властта като социално отношение, посочват многобройни ситуации от личен опит, в които се проявяват властови отношения както от видимата, така и от невидимата власт. Идеите на Фуко за дисциплинарната власт дават възможност на учениците да анализират по нов начин социалната среда, с която взаимодействат в училище, в семейството и в публичните институции.
 

 

 

Физика на испански език

 

 
 
 
 
 
Учениците от Xв клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи испански език като първи чужд език, с интерес усвояват основни понятия по физика на испански език. Те представят оптични елементи и уреди за наблюдения и изследване на природата. Под ръководството на своя ентусиазиран учител – г-н Иван Иванов, десетокласниците участват в демонстрационен експеримент и показват отлично ниво на знания и умения по испански език и по физика и астрономия.
 

 

 

Проекти и медали в час по английски език

 

 
 
 
 
 
Талантливи и ученолюбиви ученици от IXа клас в 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий", изучаващи английски език като първи чужд език, с много ентусиазъм изготвиха свои проекти и ги представиха на английски език, демонстрирайки отлично ниво на знания и умения.
Под ръководството на своя всеотдаен учител - г-жа Адриана Полежанска, те проведоха забавна викторина.
Най-добре представилите се ученици, получиха своите медали.
 

 

 

 

 

Участие в обучение на тема "Повишаване на финансовата и икономическа грамотност на учениците. Съвременни методи и подходи за кариерно ориентиране и консултиране"

 

 
 
 
   
 
Учителите от 203. ПЕГ "Свети Методий" са мотивирани да повишават непрекъснато своята квалификация, за да отговорят на съвременните образователни изисквания като усвояват нови, съвременни методи и подходи, с цел повишаване на финансовата и икономическа грамотност на учениците, особено полезно за обучаващите се в профил "Предприемачески".
Поздравления за г-н Борис Мангалов, който взе участие в тридневното обучение, проведедено в Национален център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти, гр. Банкя!
 

 

 

 

Да си направим таратор в час по немски език

 

 
 
 
 
 
Ученици от XI клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи немски език като профилиращ предмет, се впускат с голям интерес в предизвикателството да си направят таратор, обяснявайки на немски език основните му съставки и начина на приготвянето му.
Под ръководството на своя ентусиазиран учител – г-жа Лазаринка Хранова, нашите ученици, чрез метода на емоционалното съпреживяване, имат възможност да помислят за професионалното си ориентиране и бъдеща реализация на трудовия пазар.
Единадесетокласниците демонстрират отлично ниво на знания и умения по немски език.
 

 

 

Финалисти в национално състезание по български език и литература

 

 
   
 
   
 
Отлично представяне в третия, финален кръг на националното състезание по български език и литература "Стъпала на знанието" на нашите амбициозни, знаещи и можещи ученички: Валентина Петрова, Яна Първанова, Пресияна Панева, Александра Василева, Валентина Тодорова и Биляна Стефанова. Нашите момичета преминаха с много високи резултати през трите кръга на Националното състезание и заслужено получиха своите грамоти за отлично представяне.
ГОЛЯМО БРАВО, МОМИЧЕТА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Поздравления и за техния всеотдаен и мотивиращ ги учител - г-жа Светла Кънчева!
 

 

 

 

Черен колан по таекуондо

 

 
 
 
   
 
Да видиш учениците си как стават майстори - това е вълнуваща емоция, която те изпълва с гордост.
203. ПЕГ "Свети Методий" се гордее с поредния висок резултат, който завоюва нашия ученик от VIIIг клас Божидар Каменов - връх, зад който стоят години упорити тренировки!
Божидар се представи отлично на годишен изпит за технически степени POOM/DAN (изпит за черен колан), което е първата майсторска степен.
БРАВО, БОЖИДАР!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
🥋🏅
 

 

 

Сребърен и бронзов медал от международно състезание

 

 
 
 
   
 
Иван Райков - ученик от Xб клас в 203. ПЕГ "Свети Методий" извоюва два медала в международното състезание Brazillian jiu-jitsu, в което участваха над 800 участници от 19 държави.
БРАВО, ИВАНЕ!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
 

 

 

 

 

 

Участие в публична дискусия в Софийски университет

 

 
\
\  
 
 
 
Интригуваща дискусия на тема "Функциите на служебната власт" се проведе днес, 06.06.2023 г., в Аулата на Софийски университет "Св. Клиент Охридски".
Представителна група ученици от Ученическия съвет на 203. ПЕГ "Свети Методий" и с изявен интерес към политологията, се включиха в интересната дискусия, в която специални участници бяха: г-н Стефан Софиянски (служебен министър-председател 1997 г.), проф. Огнян Герджиков (служебен министър-председател 2017 г.) и ген. Стефан Янев (служебен министър-председател 2021 г. ).
БЛАГОДАРИМ за поканата към 203. ПЕГ и предоставената възможност на нашите ученици да покажат своята ангажираност към политическата обстановка в страната и интерес към функциите на служебната власт!
 

 

 

 

Танцуваме и се забавляваме в 203. ПЕГ "Свети Методий"😉

 

 
\
\  
 
 
 
Прекрасна инициатива на вдъхновяващия ни учител по физическо възпитание и спорт - г-жа Светла Димитрова! 🙂
 

 

 

 

 

Урок за Ботев

 

 
\
\  
 
 
 
Да влезеш в ролята на изследовател, опитвайки се да разчетеш писма на Ботев, написани с оригиналния му почерк, е вълнуващо предизвикателство за учениците от Xв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“.
Под вдъхновяващото ръководство на своя всеотдаен учител по история и цивилизации – г-жа Борислава Юдже, десетокласниците с голям интерес проучват и представят информация за Христо Ботев, съставят родословното му дърво.
 

 

 

 

 

Държавен шампион 2023 г. 🏆🥇

 

 
 
 
   
 
203. ПЕГ "Свети Методий" се гордее изключително много с поредния успех на бившия ученик от нашето училище - Пламен Диков!
БРАВО, ПЛАМЕН!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
Заслужена победа, плод на твоето постоянство, упоритост и всеотдайни усилия!
Продължавай да бъдеш, да се доказваш, да побеждаваш!
❤
 

 

 

 

Избрана за заместник-председател на Асоциация на езиковите училища в България

 

 
 
 
 
 
Избрана за заместник-председател на Асоциация на езиковите училища в България, на Общо събрание, днес, 01.06.2023 г., в Равда.
БЛАГОДАРЯ за оказаната чест и доверие!
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ "Свети Методий"
 

 

 

 

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ, ЗА САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ

 

 
   
 
   
 
 

 

 

Пъзели и състезателни игри в час по география и икономика

 

 
 
 
 
 
Интерактивните и занимателни игри в час по география и икономика в 203. ПЕГ „Свети Методий“, стимулират интереса на учениците към учебния предмет и ги мотивира да обогатяват своите знания и умения. Под ръководството на своя млад и вдъхновяващ ги учител – г-н Руслан Иванов, те се превръщат в активни участници в учебния процес, ентусиазирано се състезават, отговаряйки на въпроси, свързани с географска тематика, географски гатанки, редят пъзели, демонстрират отлични умения да работят с географска карта, показвайки обекти на картата на Европа и света.
 

 

 

 

 

Награждаване на победителите в конкурс за авиацията и космонавтиката

 

 
 
 
 
 
Талантливи ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ получиха днес, 30.05.2023 г., на официална церемония в залата на Военната академия „Г.С.Раковски“ в София, своите грамоти и награди от Фондация „Български военновъздушни сили“ , в конкурс, посветен на авиацията и космонавтиката. В надпреварата за отличията и наградите, участваха над 150 автори.
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
 

 

 

Нов златен медал и световна купа за ученик от 203. ПЕГ

 

 
   
 
   
 
Пореден изключително висок успех за Мартин Иванов, ученик от XIб клас в 203. ПЕГ "Свети Методий" на СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО Turkish Open WAKO World Cuр. Мартин се върна със златен медал за първо място, сребърен за второ и бронзов медал за трето място, състезавайки се в три различни категории. Той извоюва ПЪРВО МЯСТО И ЗЛАТЕН МЕДАЛ в личната си категория -57 juniors, трето място в горната категория -63 junior, второ място в - 57 senior. В състезанието за световната купа взеха участие 42 държави, 78 отбора и 3549 състезатели.
Мартин играе за Team United и в отборно състезание, където заедно със съотборниците си зае отново ПЪРВО място.
Мартин Иванов се върна от световното първенство с 2 първи места, едно второ и едно трето място.
БРАВО, МАРТИН!
ПОЗДРАВЛЕНИЯ и за неговия треньор - учител по физическо възпитание и спорт в 203. ПЕГ - г-н Борислав Радулов!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
 

 

 

Биосферата през призмата на ученика

 

 
 
 
 
 
Ученици от профил Природни науки в 203. ПЕГ „Свети Методий“ с голям интерес изготвят и представят свои проекти и макети за биосферата. Те ентусиазирано разказват и презентират, пресъздавайки биосферата и нейните структурни компоненти чрез своите изработени модели. Под ръководството на своя всеотдаен и мотивиращ ги учител г-жа Радина Романова, изготвят викторина, акцентираща на основни факти, свързани с темата и провокират за участие своите съученици, което ги мотивира да бъдат активни участници в учебния процес.
 

 

 

МИС И МИСТЪР БАЛ 2023

 

 
   
 
   
 
на 203. ПЕГ "Свети Методий" - най-добре танцуваща двойка 🙂
 

 

 

АБИТУРИЕНТСКИ БАЛ ВИПУСК 2023

 

 
 
 
 
 
НА ДОБЪР ЧАС, МИЛИ МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА!
Прекрасни сте!
Попътен вятър!
Бъдете винаги гордостта на родното училище - 203. ПЕГ "Свети Методий"
ОБИЧАМЕ ВИ! ❤ ❤ ❤
 

 

 

Знаем, можем и се забавляваме в час по испански език

 

 
 
 
 
 
По интересен и атрактивен начин, ученици от VIIIв и IXв клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, с профил Чужди езици, изучаващи испански език като първи чужд език, демонстрират знания и умения, представяйки свои проекти и скечове на испански език. Те ентусиазирано участват в образователната игра „Стани богат“, отговаряйки на въпроси, свързани с културата, историята, географията и литературата на Испания.
Под формата на ролеви игри, те представят на испански език ежедневни ситуации между лекар и пациент и при посещение в ресторант.
 

 

 

 

Предприемаческата инициатива – възможности и предизвикателства

 

 
 
 
 
 
Учениците с профил Предприемачески в 203. ПЕГ „Свети Методий“, с голям интерес, под формата на занимателни интерактивни игри (ван диаграми, игрословици, кръстословици, попълване на текст с пропуснати думи, създаване на HR въпросник) участват активно в процеса на предприемаческата инициатива. Под ръководството на своя вдъхновяващ учител – г-жа Христина Минкова, нашите млади предприемачи изясняват по интерактивен начин същността на понятията „предприемам“ и „инициирам“ от гледна точка на предприемачеството; етапите в бизнес планирането в различните видове икономически системи; какви умения и качества трябва да има успешния лидер; как се прави успешен HR подбор.
 

 

 

 

 
   
 
   
 
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ на ПРЕЗИДЕНТА на Република България за официалната покана! За мен е чест и признание!
 

 

 

Занимателни игри в час по история

 

 
 
 
 
 
История бол, ,,Моята историческа крепост" и ,, Моята историческа следа във времето" - три кръга на историческото познание, през които с голям интерес и ентусиазъм преминават учениците на 203. ПЕГ ,, Свети Методий ", демонстрирайки отлично ниво на знания и умения по история и цивилизации. Осмокласници и деветокласници участват активно във всеки от трите кръга, като искрено се забавляват. Под ръководството на своите млади и вдъхновяващи учители – г-жа Борислава Юдже и г-жа Виктория Клинчарова, те отговарят на въпроси, свързани с българската история и имат за задача да създадат най-здравата защита, способна да издържи на всякаква опасност. В най-запомнящия се кръг - ,, Моята историческа следа във времето", нашите ученици имат възможността да оставят своя исторически отпечатък, своя извор, който да бъде послание за бъдещето.
Часът по история се превръща във вълнуващо и запомнящо се изживяване, създаващо позитивна нагласа към историята като учебен предмет и мотивиращо учениците ни да обогатяват своите знания по интересен и забавен за тях начин.
 

 

Отличниците отиват при отличниците 🙂

 

 
   
 
   
 
Една от зрелостничките, които се яви днес на матура по английски език в 203. ПЕГ "Свети Методий" привлече вниманието ми... 7 химикалки и два писеца...!
Впечатляващо отговорно и амбициозно дете!
БРАВО!
Отличниците отиват при отличниците! 🙂 😉
 

 

 

Проектни дейности в час по немски език

 

 
 
 
 
 
Учениците от Xа клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий”, изучаващи немски език като втори чужд, с голям интерес изготвят и представятсвои проекти, свързани с немскоговорящите страни. Впечатляващи са техните проекти за Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн: система на управление, забележителности, университети. Под ръководството на своя млад, амбициозен и всеотдаен учител – г-жа Милена Стоянова Гургулеева, десетокласниците ентусиазирано разглеждат Германия и нейните 16 Федерални провинции, представят Берлин и възможностите за развитие и растеж, изготвят карта с всяка една Федерална провинция на Германия.
 

 

 

 

И глаголите имат характер

 

 
 
 
 
 
Вълнуващо и забавно е да влезеш в роля в час по български език в 203. ПЕГ „Свети Методий”, когато с ентусиазъм и позитивна нагласа, мотивиращите учители - г-жа Цветелина Терзиева и г-жа Светла Кънчева, търсят поредния иновативен начин да заинтригуват своите ученици, поставяйки като тема на урока: Наклонение на глагола. По вълнуващ начин, учениците влизат в ролите на: Реалист, за да представят изявително наклонение, учтив - условно наклонение, наставник - повелително наклонение, фантазьор - преизказни глаголни форми. Ролевата игра превръща учениците в активни участници в учебния процес и повишава техния интерес и мотивация.
 

 

Създаване на видео презентация на тема "Танци на народите"

 

 
 
 
 
 
Работата в екип между ученици с изявен интерес към компютърните технологии и традициите на народите по света, с творчески ентусиазъм приемат предизвикателството да създадат видео презентация на тема "Танци на народите". Учениците използват възможностите за споделена работа. Под ръководството на своя всеотдаен учител г-жа Десислава Чолакова, всяка група добавя към общата презентация информация и видео материали за танците на определена държава.
 

 

„Главоблъсканици за умници" - забавна математика

 

 
 
 
 
 
„Главоблъсканици за умници" – интересна провокация от учителите по математика в 203. ПЕГ „Свети Методий“: г-жа Снежана Георгиева, г-жа Маргаритка Карпачева и г-жа Анастасия Накева, които по забавен и увлекателен начин, провокират учениците ни умело да демонстрират знания и умения в областта на логическото мислене. По забавен начин учениците се увличат в решаването на практически ситуации и показват, че математиката е не само полезна , но може да бъде и много забавна. Под формата на игри по математическа логика, нашите ученици решават с голям интерес забавни задачи от математически състезания, които развиват логиката и остроумието.
 

 

Работилница по психогеометрия

 

 
 
 
 
 
Когато си „в ръцете“ на училищния психолог, успяваш по изключително интересен начин да „надникнеш в собствения си свят“, „да преоткриеш себе си“. По забавен и интригуващ начин, нашият невероятен, всеотдаен училищен психолог г-жа Маргарита Соколова, успява да „потопи“ учениците от 203. ПЕГ „Свети Методий“ в тайнството на психогеометрията. Учениците ни имат възможност през геометрични фигури да открият основния тип личност, който са и да разберат кои са най-подходящите за тях приятели, с кои хора ще имат трудна комуникация. Учениците изграждат с геометрични фигури своя приятелски кръг и представят местата, които генерират най-много приятелства в училище.
 

 

"Отнесени от вихъра" в час по английски език

 

 
 
 
 
 
"Отнесени от вихъра" – един от любимите филми на няколко поколения, „оживява“ в час по английски език за учениците от XIа клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“. С голям интерес те се впускат в предизвикателството да представят на английски език характеристики на главните герои; основните теми и символи; сюжетните линии в романа и да направят обзор на филма. По този начин всеки от единадесетокласниците става "експерт" по поставената му тема и споделя компетентността си с всички участници. Зад ръководството на сюжета стои един от учениците, който умело направлява хода на действието, с подпомагащата роля на г-жа Милена Джурова.
 

 

 

 

 

 

 

 

Златен медал и световна купа за нашия учител Борислав Радулов

 

 
   
 
   
 
Изключително сме горди с високото постижение, което постигна г-н Борислав Радулов, възпитаник и настоящ учител в 203. ПЕГ "Свети Методий"!
Г-н Радулов печели Световната купа по кикбокс в Турция.
За пореден път носителят на Световна и Европейска титли, г-н Борислав Радулов, печели златен медал при свое участие на международно състезание по кикбокс.
И този път на Световната купа в Истанбул, нашият учител по физическо възпитание и спорт, защити безапелационно лидерската си позиция и взе купата в стила Пойнт файтинг при мъжете, категория до 57кг.
Г-н Радулов ще се завърне от Истанбул с два златни медала и един сребърен, след като стана първи и в отборната надпревара. Там той спечели купата с отбора „Team United“, който е сформиран от топ състезатели от цяла Европа. В състава бяха избрани да участват Борислав Радулов- България, Роланд Вициян –Германия и Давид Опалски.
Г-н Радулов се състезава и в още една категория до 63 кг. също стил Пойнт файтинг, където се класира на второ място.
“Много съм доволен от резултата си. Не дадох никакъв шанс на конкурентите си в нито един от мачовете. През цялото време водех по точки и по никакъв начин не позволих да има съмнения кой е шампиона. Трудното беше, че всички срещи ги изиграх през няколко минути и умората ме натискаше, но не се предадох и спечелих. В татами стиловете когато се започне една категория, тя се изиграва до край. Няма време за почивка. Освен шампионската титла в моята категория, спечелих и сребро в категория до 63кг отново в Пойнт файтинг. Спечелих и първото място в отборните двубои": заяви г-н Радулов веднага след спечелването на златния медал в Истанбул.
БРАВО, Г-Н БОРИСЛАВ РАДУЛОВ!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!