новини


 

 

 

 

 

Стопляща изненада за рожден ден от съученици
 
 
   
 
Малките, стоплящи жестове са тези, които превръщат празника в истински празник!
Прекрасна, стопляща изненада за рожден ден инициираха учениците от Xa клас в 203. ПЕГ "Свети Методий" към свой съученик - мил жест, създаващ усещане за заедност!
Браво, деца!
Поздравления и за прекрасния им класен ръководител - г-жа Виктория Клинчарова, възпитаваща своите ученици да бъдат преди всичко добри приятели!

 

 

В очакване на Коледа в час по испански език
   
   
 
Всички деца очакват с нетърпение своите коледни подаръци. В Испания те идват две седмици по-късно - в нощта на 5 срещу 6 януари, когато тримата Влъхви, дарили бебето Исус в люлката, посещават испанчетата.
Учениците от VIIIв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, изучаващи интензивно испански език през тази учебна година, се пренесоха виртуално по улиците в Мадрид и написаха на испански език своите първи писма на кралете влъхви. От своя всеотдаен учител – г-жа Мария Януцева, те научиха, че това тържество произлиза от Новия Завет, в който тримата крале Мелчор, Гаспар и Балтасар са пътували цяла нощ, за да донесат подаръци на новородения Исус.
С тържествени светлини, огряващи улиците, с рождествени сцени (Belén), разположени на различни места и с празнични звуци, огласяващи навред, малки и големи посрещат тримата крале от Изтока: Мелчор, Гаспар и Балтасар. Те яздят коне или са качени на огромни платформи, а техните помощници хвърлят на събралото се множество бонбони и лакомства. Това е моментът, в който испанските деца молят тримата влъхви за подаръци.

 

 

Коледа в час по немски език
   
   
 
Вълнуваща коледна атмосфера в час по немски език за учениците от XIа клас в 203. ПЕГ „Свети Методий”, изучаващи немски език като профилиращ предмет. В час по модул "Преводаческа работилница", те ентусиазирано откриват символи и понятия, свързани с Коледа, представят на немски език вълнуваща история за четирите свещи - мир, вяра, любов, надежда и се потапят в атмосферата на този светъл празник.
Единадесетокласниците създават свои коледни картички, ентусиазирано рисуват и надписват на немски език вълнуващи коледни пожелания.

 

 

 

Миналото и паметта в поезията на Никола Вапцаров
   
   
 
“Какво ще ни дадеш, Историйо, от пожълтелите си страници?"
През темата за миналото и паметта в поезията на Никола Вапцаров учениците от XIб клас в 203. ПЕГ „Свети Методий” отправиха поглед към историята на живота на поета. Единадесетокласниците се потопиха в невероятния свят на поета чрез интригуваща презентация и оживена дискусия, в която те аргументирано отстояваха своите тези. Съвместно, чрез екипна работа и под ръководството на своя всеотдаен учител по български език и литература – г-жа Деница Юлиева, те анализираха творбата "История", откриха изразните средства и внушения, демонстрираха отлично умение за анализ. Диалогичността и полемичното начало във Вапцаровото стихотворение "История" бяха представени под формата на дискусия на тема: "Сблъсъкът между поколенията". Класът бе разделен на два отбора и разгледа проблема през призмата на спора по темпоралната линия от: "Така било е и така ще бъде" до днес. Единадесетокласниците умело отправяха интересни въпроси един към друг, защитавайки тезите си по поставения проблем, а в ролята на арбитър беше техен съученик, водещ дискусията. Финалът бе емоционално оцветен - учениците прочетоха изразително предсмъртните творби на Никола Вапцаров "Прощално" и "Борбата е безмилостно жестока".

 

 

Отлично представяне в XIII Национално състезание по немски език
   
   
 
Ученици от 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, със засилен интерес към немския език, взеха участие в XIII Национално състезание по немски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Нашите ученици показаха отлично ниво на знания и умения, като успешно преминаха петте нива и представиха достойно училището ни.
Под ръководството на своя всеотдаен учител по немски език – г-жа Милена Стоянова Гургулеева, те продължават интензивна подготовка за следващия кръг, който ще даде възможност на най-добрите да продължат на международно ниво.

 

 

203. ПЕГ в Образователна програма на Софийска градска прокуратура за съдебната власт
   
   
 
Деветокласници и десетокласници от 203. ПЕГ „Свети Методий“ имаха възможност да обогатят своите знания за функциите на съдебната власт, за правата и задълженията на гражданите, за случаите на агресия и възможностите за защита.
Благодарим сърдечно на г-жа Елена Василева – Сукалинска, на длъжност "следовател" в Следствен отдел при Софийска градска прокуратура, която проведе изключително интригуваща за нашите ученици беседа, включвайки ги в Образователна програма на тема:"Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"!

 

 

На кинопрожекция за Наполеон
   
       
 
Ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ посетиха прожекция на най-новия филм, посветен на военните дела и живота на великия император на Франция, Наполеон Бонапарт. Филмът "Наполеон" (2023) е режисиран от американския режисьор Ридли Скот, а главната роля се изпълнява от носителя на "Оскар", Хоакин Финикс.
Съпреживявайки необичайната съдба на големия военен стратег и издигането му до император на Франция, имал амбицията да покори цяла Европа - от военните му успехи, през любовта и брака му с Жозефин дьо Боарне, коронацията в катедрата Нотр Дам, до последната битка във Ватерло, заточение и смърт на остров Света Елена, нашите ученици имаха възможност да обогатят едновременно знанията си по история и английски език.
Прекрасна инициатива на г-жа Борислава Юдже (учител по история и цивилизации) и г-жа Маргарита Димитрова (учител по английски език)!

 

 

КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР В 203. ПЕГ
   
   
 
Сърдечно БЛАГОДАРИМ на г-жа Цвета Николаева - кмет на район Красно село, която откри нашия благотворителен базар и на всички ученици, родители и колеги, които се включиха в благородната ни кауза, ръчно изработените сувенири и коледни картички и в организирането и провеждането на базара!
В дните преди Коледа, в 203.ПЕГ "Свети Методий", цареше голямо оживление. Учениците усърдно, с голямо желание и любов сътвориха: картички, играчки, свещници, картини и сувенири за Коледния благотворителен базар.
Събраната сума от базара е в размер на 1076 лв, с които ще бъде закупена храна за бездомните и социално слаби хора в храм "Свети Пророк Илия" и децата в Център за временно настаняване в кв. "Красна поляна".

 

 

Абонамент за електронни учебници
     
       
 
203. ПЕГ спечели едногодишен безплатен достъп до учебните електронни ресурси на Издателство "Педагог 6" от томбола, проведена на форума "Образование за утрешния ден".

 

 

Участие на 203. ПЕГ в Коледен концерт на читалище „Светлина“
   
   
 
Читалищата винаги си били и продължават да бъдат средища на духовността, пазители на българските традиции.
Ученици и учители от 203. ПЕГ се включиха днес, 14.12.2023 г., в Коледния концерт на читалище „Светлина“. За нас е гордост, че водеща на вечерта бе нашата чаровна учителка по български език и литература – г-жа Цветелина Терзиева

 

 

 

 

КОЛЕДНА РАБОТИЛНИЦА В 203. ПЕГ
   
   
 

 

 

 

ПОКАНА ЗА КОЛЕДЕН БАЗАР
       
       
 
Уважаеми родители,
Учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" грижливо и старателно работят вече седмици, за да сътворят продуктите за нашия коледен базар ❄️ Желанието им е да нахранят хората без дом от храм "Свети пророк Илия" и децата от Център за временно настаняване в кв. Красна поляна. Можете да помогнете нашето коледно чудо да се случи, като закупите продукт от нашия Коледен базар на 13.12.2023 от 11.00 ч. в 203. ПЕГ!
ЗАПОВЯДАЙТЕ! 🙂
🎀🧶❄️

 

 

 

203. ПЕГ с поздрав към 33 ЕГ "Света София"
   
   
 
Днес, 11.12.2023 г. ученици от клуб "Млади възрожденци" към 203. ПЕГ "Свети Методий", с ръководител - г-жа Атанаска Христоскова, поздрави с народни песни и хора ръководството и всички ученици и учители от 33 ЕГ "Света София" на тържествена церемония за отбелязване на 30-годишния им юбилей.
Благодарим за специалната покана от 33 ЕГ към 203. ПЕГ да бъдем част от невероятния празничен концерт!
Поздравления за прекрасните изпълнения на нашите талантливи ученици и техния всеотдаен ръководител - г-жа Атанаска Христоскова!

 

 

КОЛЕДНА УКРАСА В 203. ПЕГ
   
   
 
Учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" украсяват ентусиазирано класните си стаи и коридори на своето любимо училище.
БРАВО, ДЕЦА!
Благодарим Ви за това, че ни потопихте в магията на очакването на Коледа и създадохте празнично настроение в 203. ПЕГ! 🙂

 

 

ОЛИМПИАДА ПО МАТЕМАТИКА
   
   
 
Днес, 09.12.2023 г. е Големият ден - празникът на математиката.
В 203.ПЕГ ,,Свети Методий“ се проведе общинският кръг на олимпиадата по математика.
Явиха се 32 ученици с изявени математически способности от VIII, IX, X и XI класове.
Макар, че сме езикова гимназия, интересът към математиката все повече нараства, което се дължи на всеотдания и упорит труд на учителите по математика в 203. ПЕГ - г-жа Снежана Георгиева, г-жа Маргаритка Карпачева и г-жа Анастасия Накева, които чрез интригуващи методи успяват да превърнат математиката в привлекателен учебен предмет!
Поздравления за всички наши знаещи и можещи ученици, които се явиха на олимпиадата днес и показаха отлично ниво на знания и умения по математика!

 

 

 

Дискусия за свободата и равенството
   
   
 
Часът по история и цивилизации, се превръща в интересно предизвикателство, в което учениците от IXд клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ ентусиазирано защитават своята позиция в дискусията на тема: "Свободата и равенството - възможна или невъзможна комбинация". Под ръководството на своя всеотдаен учител – г-жа Борислава Юдже, те представят своите аргументи, в подкрепа на тезата, която защитават. Деветокласниците демонстрират отлични знания и умения за изразяване на лично мнение по поставените исторически проблеми.

 

 

Дебат в час по история
   
   
 
Учениците от IXа клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ демонстрираха отлични умения да провеждат дебат. Под ръководството на своя вдъхновяващ учител – г-жа Борислава Юдже, те проведоха интересен дебат на тема: „Революция или еволюция“, показвайки отлични знания по история и цивилизации и умение да отстояват аргументирана лична позиция.

 

 

 

Награда в Национален литературен конкурс „Писмо до моя Герой“
     
       
 
Награда за отлично представяне в Националния литературен конкурс „Писмо до моя Герой“ за нашата талантлива ученичка Валентина Алексова от XIв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“.
В конкурса взеха участие над 300 деца и ученици от различни кътчета на България, на възраст от 6 до 19 години. Целта на конкурса е да си спомним за човека, на когото се възхищаваме, по думите и действията и искаме да станем като него, да изразим емоциите си в писмо, изписано на ръка.
БРАВО, ВАЛЯ!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
ПОЗДРАВЛЕНИЯ и за нейния научен ръководител и учител по български език и литература – г-жа Цветелина Терзиева!

 

 

Спечелен интерактивен дисплей по Национална програма
     
       
 
Интерактивните дисплеи са модерно оборудване, позволяващо качествен учебен процес, в съответствие с новите тенденции в съвременното образование.
203. ПЕГ "Свети Методий" вече ще има още един, четвърти интерактивен дисплей, спечелен от класирането ни в Национална програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование".

 

 

Спечелен проект за изграждане на модерна образователна среда
     
       
 
Гордост за 203. ПЕГ "Свети Методий" е поредният спечелен Проект BG05M2OP001-2.012-0001 „Образование за утрешния ден“, в изпълнение на дейност 2 „Изграждане на модерна защитена образователна среда в училищата и детските градини, базирана на съвременни съоръжения/оборудване за онагледяване/представяне на учебни материали чрез ИКТ“

 

 

Музикално пътешествие в час по английски език
   
   
 
Английският език може да бъде вълшебен кораб, с който пътуваме из света на музиката, историята и науката.
В час по английски език учениците от VIIIд клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, под ръководството на своя всеотдаен учител г-жа Маргарита Димитрова, се впускат в Музикален круиз (Music cruise) и превръщат класната стая в телевизионно състезание "Who wants be brilliant?". Разделени на два отбора, те отговарят на въпроси, свързани с музикални произведения и жанрове, популярни групи и изпълнители, състезавайки се за голямата награда - чек от 1 милион долара.
Учениците представят историята на една от най-известните немски рок групи, The Scorpions, които пеят изцяло на английски език и така добиват популярност из целия свят.
С баладата от 1989 година "Wind of change" (Вятърът на промяната), превърнала се в химн на промените от края на 90-те години, учениците си припомнят историческите събития и настроението на европейските народи в края на една епоха - падането на комунизма и краят разделението в Европа на Източен блок и Запад, събарянето на Желязната завеса и на нейния символ - Берлинската стена на 09 ноември 1989 г.

 

 

Философия на английски език
   
   
 
Учениците от XIб клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, изучаващи философия и английски език като профилиращи предмети, демонстрират отлично ниво на знания за основни философски термини на английски език, свързани със социални групи, социални роли и лидерство за опознаване на социалните отношения в класа като група. Работейки в екипи, те ентусиазирано решават кръстословица, съдържаща основни философски термини на английски език, свързани с темата на урока: „Социалните групи". Под ръководството на своя вдъхновяващ учител – г-н Матей Манчев, те обсъждат на английски език предпоставките за формирането на всяка от групите в класа.

 

 

Урок по патриотизъм
   
   
 
Когато учителят по български език и литература е вдъхновяваща личност, умееща чрез силата на словото да увлича и мотивира учениците си не само да затвърждават знания и умения, но и да ги надграждат по интригуващ за тях начин, той не само повишава техния интерес към българския език и литература, но и ги възпитава в патриотичен дух и мислене.
С много ентусиазъм г-жа Петя Василева, преминавайки през призмата на патриотизма, въведе учениците от Xв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий” в обобщителния урок на тема: Oдата „Левски“ на Иван Вазов. Десетокласниците с интерес дискутираха за ролята на личността в историята.

 

 

Hа мюзикъла - MAMMA MIA
   
 
 
 
Ученици и учители от 203. ПЕГ "Свети Методий" имахме удоволствието да се насладим на невероятнта атмосфера на мюзикъла - MAMMA MIA!

 

 

Отлично представяне в конкурс за творци в сферата на визуалните изкуства
   
   
 
Конкурсът "Бъди промяната на XXI век" е насочен към учениците от горен курс на обучение и студенти и е организиран с цел да отличи младежи с висок творчески потенциал. Талантливи ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ с огромно желание се включиха в конкурса, използвайки разнообразни техники, за да сътворят своите прекрасни творби: масло, акрил, акварел, цветни моливи, смесена техника. Под ръководството на своя мотивиращ ги учител – г-жа Мая Голова, те се представиха отлично в конкурса за творци в сферата на визуалните изкуства!
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАШИЯ ТАЛАНТ!

 

 

 

Отлично представяне в Шампионат по поезия на софийските училища
   
   
 
Мотивирани и талантливи ученици от 203.ПЕГ "Свети Методий" получиха грамоти и награди за отличното си представяне с оригинални стихове във Втори шампионат по поезия на софийските училища 2023.
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Поздравления и за техния всеотдаен учител и научен ръководител - г-жа Светла Кънчева!

 

 

Екскурзия до Рилския манастир
   
   
 
Вълнуващо посещение на ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" на Рилския манастир и възрожденския квартал "Вароша" в Благоевград.

 

 

Посещение на Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата, Орешак
   
   
 
Вълнуващо докосване до традиционните български занаяти на учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" - незабравимо изживяване, възпитаващо в дух на обич към българското, бита и традициите на българите.

 

 

Hа посещение в Троянски манастир
 
 
   
 
Учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" на посещение в Троянски манастир - днес, 01.12.2023 г.

 

 

Посещение на Природонаучен музей в с. Черни Осъм
   
   
 
Посещение на Природонаучен музей в с. Черни Осъм - вълнуващо докосване на учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" до света на животните. - 01.12.2023 г.

 

 

Екскурзия до Троянския манастир
     
       
 
Ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" на път към Троянския манастир, в очакване на много вълнуващи и незабравими емоции 🙂
1.12.2023 г.

 

 

ПОБЕДИТЕЛИ в ученическите игри по тенис на маса
   
   
 
Изключително сме горди с отличното представяне на отбора по тенис на маса към 203. ПЕГ „Свети Методий“, който успя да извоюва победи над три софийски училища.
Отборът на 203. ПЕГ победи 36 СУ „Максим Горки“ с 3:0 гейма, 51 СУ „Елисавета Багряна“ с 3:1 гейма и на финала 132 СУ „Ваня Войнова“ с 3:2 гейма.
БРАВО, МОМЧЕТА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
ПОЗДРАВЛЕНИЯ и за техния всеотдаен ръководител: г-жа Светла Димитрова!

 

 

 

Дискусия за кариерното ориентиране - среща със съоснователя на "Ирис сълюшънс" и Директор бизнес развитие - г-н Михаел Михайлов.
   
   
 
С цел да подпомогне кариерното ориентиране на своите ученици и по-информиран избор на профили след X клас, 203. ПЕГ "Свети Методий" организира поредица от срещи с успешни хора от бизнеса и други професионални направления.
Десетокласниците ни имаха възможност да се срещнат със съоснователя на "Ирис сълюшънс" и Директор бизнес развитие - г-н Михаел Михайлов.
За тях бе изключително интересна и полезна предоставената им информация относно възможностите за развитие във финансовия сектор. Въпросите не спираха и след края на срещата.
За нашите прекрасни и амбициозни ученици е изключително ценна възможността да получат информация относно различни перспективи за бъдещо кариерно развитие!

 

 

 

Математически двубой между деветокласници и десетокласници
   
   
 
Интересен, различен, забавен и провокативен е часът по математика, когато си част от оспорвано математическо състезание, в което ученици от различни възрастови групи са заедно на арена "математика". Деветокласниците от IXд клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ предизвикаха по-големите ученици от Xа клас в надпревара на тема "Функции".
Поздравления за отличното ниво на знания и умения по математика, което демонстрираха деветокласниците и десетокласниците и за интерактивния подход на техния мотивиращ ги учител – г-жа Снежана Георгиева!

 

 

Посещение на Музея по Минералогия, петрология и полезни изкопаеми към ГГФ на СУ
   
   
 
Ученици от XIг клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, със засилен интерес към географията и изучаващи я като профилиращ предмет, с голям интерес посетиха
Музея по Минералогия, петрология и полезни изкопаеми към Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Под ръководството на своя вдъхновяващ и мотивиращ ги учител – г-н Руслан Иванов, учениците ни имаха възможност да видят най-голямата колекция от минерали и полезни изкопаеми в България, да наблюдават златни люспи и минерали под микроскоп, да участват в експеримент чрез огън с верниколит, да видят на живо уранови минерали от България, които светят при ултравиолетова светлина. Част от експонатите на музея са скали от остров Ливингстън при българската база. Нашите ученици имаха възможност да видят парчета от метеорити, да помиришат български нефт от с. Тюленово и да “опитат” каменна сол (натриев хлорид).
Поздравления за чудесната инициатива на г-н Руслан Иванов!

 

 

Отлично представяне в ученическите игри по волейбол
   
   
 
Отборът по волейбол за момичета 8-12 клас към 203. ПЕГ ‚Свети Методий“, с много ентусиазъм и всеотдайност, провеждаха своите тренировки при всяка възможност: преди и след училище, в учебни и неучебни дни, което им позволи да се представят отлично на ученическите игри.
БРАВО, МОМИЧЕТА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

 

 

Виртуална работна среща с международни партньори по Еразъм+
   
   
 
203. ПЕГ "Свети Методий", гр.. София, участва във виртуална работна среща с партньорите от България, Италия, Полша и Чехия за обсъждане на текущия прогрес по проекта „Live Action Role Play to Increase Youth Active Citizenship" (LARPIC).
Проектът е финансиран по програма Еразъм + и неговата крайна цел е създаването на образователен продукт - ролева игра на живо за ученици на възраст 15-19 години , чрез която учениците да бъдат обучавани и подготвяни от учители и обучители за активното си включване в гражданския и демократичен живот на своите национални държави.
По проекта до края на годината предстои създаването на наръчник с инструкции за учители за разиграване на играта в класната стая, както и тестване на окончателния вариант на играта през 2024 г.

 

 

БУКЕТ ОТ ОБИЧ ЗА КЛАСНАТА
   
   
 
Най-стоплящият жест за един учител са милите, докосващи думи и послания от неговите ученици.
С прекрасен букет от красиви червени рози, стоплящи послания и много слънчеви усмивки учениците от Xд клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ изненадаха и зарадваха своя любим учител и класен ръководител – г-жа Десислава Маринова.
БРАВО, ДЕЦА!
Чудесна инициатива!

 

 

Квалификационни курсове на ръководството и учители от 203. ПЕГ "Свети Методий" през месец ноември 2023 г.
   
     
 
Квалификационни курсове на ръководството и учители от 203. ПЕГ "Свети Методий" през месец ноември 2023 г.

 

 

 

   
   
 
Вълнуващо пътешествие в света на Мароко за ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“, които под ръководството на своя всеотдаен учител по география и икономика г-жа Петя Василева, посетиха днес, 20.11.2023 г. Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Инициативата бе свързана с отбелязването на Деня на Мароко по повод 68-ата годишнина от Трите славни дни - Завръщането на крал Мохамед V от изгнание, Празникът на Възраждането и на Независимостта на Кралство Мароко, със специалното присъствие на Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко.
Нашите любознателни ученици имаха възможност да се насладят на презентации за удивителните природни феномени и богатото културно-историческо наследство на Кралство Мароко, да се докоснат до щанда с традиционни изделия, ястия и сладки, сред които и прочутото арганово олио, и да опитат мароканския чай, поднесен под звуците на автентична музика.

 

 

Наградени в общински конкурс „Моите будители“
   
     
 
Днес, 20.11.2023 г., на официална церемония, бяха връчени наградите на победителите в общински конкурс, посветен на Деня на народните будители, лично от Кмета на район Красно село - г-жа Цвета Николаева.
Двама талантливи ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" са отличени с индивидуални грамоти и предметни награди: Андреа Ташкова от IX клас и Григорий Дмитренко от X клас.
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

 

 

 

ПОСЕЩЕНИЕ НА НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ
   
   
 
Ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“, със засилен интерес към историята, посетиха Национален исторически музей. Те присъстваха на събитието "Професиите в музея", на което имаха възможност да обогатят своите знания за структурата на музея, за спецификите при подготовката на една нова експозиция, за отговорностите на екскурзовода и на музейния уредник. Учениците ни разгледаха новоооткритата зала "Възраждане", открояваща се с много интересни артефакти и интерактивни занимания. Те посетиха с вълнение и лабораторията по реставрация, до която имат достъп само вътрешни лица. Специално за нашите ученици уредниците от музея отключиха и Пленарната зала, която е с важно значение за нашата история и в която Тодор Живков е свален от власт на 10.11.1989г.
Поздравления за прекрасната инициатива на г-жа Борислава Юдже, която потопи учениците ни в невероятната атмосфера на Националния исторически музей и им позволи да се докоснат до нашето богато историческо наследство!
Учениците от 203. ПЕГ бяха изключително впечатлени и възхитени от цялото преживяване.

 

 

Дискусия с лектори от читалище "Пробуда-1926г.“ за „Рисковете по пътя към успеха“
   
   
 
Гост лектори от читалище "Пробуда-1926г.", Горна баня, представиха пред десетокласници от 203. ПЕГ „Свети Методий“ реални житейски ситуации, в които участват ученици, направили различен избор в живота си и последствията от тези избори. Те акцентираха на възможните опасности в интернет пространството и обясниха какво представляват личните данни, как да бъдат защитени. В дискусията бяха изяснени и ползите от финансовата грамотност и говоренето на чужд език в професионален план.

 

 

Ден на четенето в 203. ПЕГ
   
   
 
203. ПЕГ „Свети Методий“ се включи в инициативата по повод първия ден на четенето в България. Десетокласници увличат в четенето осмокласници, потапяйки ги в увлекателния, магичен свят на книгите.
Десетокласничките Никол Маркова и Весела Михайлова прочетоха разказите "Кръв от къртица" на Здравка Евтимова и "Даскал Боню" на Чудомир пред ученици от осмите класове и проведоха с тях интересна дискусия за героите и посланията на авторите, за непреходните ценности, в които ни възпитават книгите.

 

 

 

 

Участие в дискусионна среща „1 учебен час с Клет България“
   
   
 
Мотивирани и амбициозни учители от 203. ПЕГ „Свети Методий“ взеха активно участие в дискусионна среща „1 учебен час с Клет България“, гимназиален етап.
Нашите учители споделят прекрасни впечатления от дискусията, изключително ценната за тях обмяна на опит между учители от различни училища в гимназиален етап. Работейки в групи, по катедри, те формулират важни изводи за учебните предмети, с цел да мотивират активното участие на учениците в учебния процес.
Поздравления за всеотдайните учители от 203. ПЕГ: г-жа Вера Патева, г-жа Десислава Маринова и г-жа Борислава Юдже, които достойно представиха училището ни, споделяйки добри практики за мотивация на нашите ученици!

 

 

Отлично представяне в Национален образователен конкурс "Изучаваме света с ГИС"
   
   
 
Ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ се представиха отлично в Национален образователен конкурс "Изучаваме света с ГИС – географски информационни системи", който се провежда под патронажа на МОН. Нашите ученици участваха с проект на тема "Устойчиво развитие на градската среда", който прави анализ на качеството на градската среда в районите на град София като условие за здравословен живот и основен фактор при избор на място за закупуване на имот. Проектът на нашите ученици е представен във виртуалната галерия на конкурса.
Наградите в конкурса бяха връчени на най- мащабното ГИС събитие у нас – Световният ГИС ден, организиран от Есри България и над 50 водещи партньори, със специалното участие на генералния директор на ЕСРИ Европа - Филип Мот, зам. министъра на електронното управление и зам. министър на регионалното развитие и благоустройство. Представени бяха много демонстрации на приложения на ГИС в различни сфери - кадастър, околна среда, ютилитис, ВЕИ, местно самоуправление, териториално планиране, сигурност, транспорт, здравеопазване, образование и др. и бяха показани иновативни и значими ГИС решения в България и интересни европейски ГИС проекти.
Поздравления за нашите знаещи и можещи ученици и техните ръководители: г-жа Христина Минкова, г-жа Десислава Чолакова и г-жа Петя Василева!

 

 

Участие в Национален литературен конкурс „Писмо до моя герой“
   
   
 
28 писма на ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ полетяха днес, 14.11.2023 г. с послание ‚Писмо до моя герой“ за участие в Национален конкурс. Нашите ученици с голям ентусиазъм и творческо въображение се впуснаха в предизвикателството да изберат своя герой, на когото да напишат писмо, да му разкажат защо му се възхищават и защо го обичат. Детските писма са най-различни, героите също. Децата са избрали да пишат на мама, на котето Кити, на Батман, на Селена Гомес, на Дръндьо. на най-добрия си приятел… Едновременно с удоволствието да разкажат това, което ги вълнува, те се учат: как се пише писмо, как се подрежда съдържанието, как се излагат кратко и ясно мислите, как се адресира и как се изпраща. Преди да запечатат плика те са направили поне две редакции на собствен текст, едно отлично упражнение по български език, което при това може да им донесе награда. Нека пожелаем успех на нашите възпитаници в това забавно и полезно начинание!
Поздравления за всички ентусиазирани участници в конкурса и за техния мотивиращ ги учител по български език и литература – г-жа Красимира Тодорова!

 

 

 

Ученици и родители – партньори с обща кауза
   
   
 
На 14.11.2023 г. се проведе заседание на Ученическия съвет към 203. ПЕГ „Свети Методий“, на което представители от всички класове, отговорници на класовете и членове на Ученическия съвет, обсъдиха с представители на родителите и ръководството на училището съвместни идеи за активно включване на учениците в живота, организацията и управлението на училището, в извънкласни мероприятия, идеи за инициативи с други училища и представители на организации и институции, свързани със сферата на образованието, възможности за подобряване на материално-техническата база.
В приятна и позитивна атмосфера, ученици и родители поставиха началото на едно ползотворно партньорство и сътрудничество за превръщането на училището в желана територия за обучаващите се.

 

 

 

Химия на английски език
   
   
 
Учениците от Xд клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, с профил „Природни науки“, представиха открит урок по химия на английски език на тема :"Factors affecting the Rate or Chemical Reaction". Урокът включваше презентационен материал на английски език и гледане на кратко видео на английски език, обясняващо теорията на ефективните сблъсъци между частиците на реагиращите вещества. Под ръководството на своя вдъхновяващ учител – г-жа Десислава Маринова, десетокласниците съставиха едноминутно есе на английски език, в което включиха основни ключови думи свързани с видеото.
Емоции предизвика химичният експеримент, "Elephant Toothpaste", с който ученикът Мартин Хаджиев демонстрира на своите съученици влиянието на различната концентрация на реагиращите вещества върху скоростта на химичната реакция. В края на часа за проверка на научения материал, учениците играха занимателната образователна игра Kahoot, с която демонстрираха едновременно своите дигитални компетентности и знанията си по химия на английски език.

 

 

Създаване на интерактивен постер с QR код
   
   
 
Учениците от IXв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ с голям интерес създават в час по информационни технологии интерактивен постер със застрашени животни в България. Всяка група търси информация и снимки за едно от тях, генерира QR код за бърз достъп до уеб сайт с пълната информация. Под ръководството на своя мотивиращ ги учител – г-жа Десислава Чолакова, деветокласниците поставят към всяко от изображенията пинче с подбрани снимки, кратко описание и генерирания от тях QR код. При кликване зрителят може да се запознае с всеки от видовете, а когато сканира QR кода, ще бъде насочен към съответната уеб страница.

 

 

ПОБЕДИТЕЛИ в ученическите игри по баскетбол 10-12 клас
   
   
 
Изключително сме горди с отличното представяне на двата ни отбора по баскетбол: за 10 клас и за 11-12 клас. И двата ни отбора извоюваха финални победи в оспорвани мачове с достойни отбори от други софийски училища.
Отлична подготовка на двата отбора!
Отборът по баскетбол на 203. ПЕГ „Свети Методий“ - 10 клас успя да победи 19 СУ „Елин Пелин“ с 36:6. На финала победихме 36 СУ „Максим Горки“.
Отборът по баскетбол на 203. ПЕГ „Свети Методий“ – 11-12 клас успя да победи 19 СУ „Елин Пелин“ с 44:31. На финала победихме 132 СУ „Ваня Войнова“.
БРАВО, МОМЧЕТА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
ПОЗДРАВЛЕНИЯ и за техния всеотдаен ръководител: г-жа Светла Димитрова!