новини


 

 

 

 

Училищен конкурс за будителите

Ръководството на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" изказва своята благодарност към всички ученици, които с много въодушевление и патриотично чувство се включиха в училищния конкурс, посветен на Деня на народните будители.
Поздравления за победителите в конкурса:
1. Категория РИСУНКА- Вероника Георгиева
2. Категория ЕСЕ - Ивон Николова
3. Категория ПОСТЕР - Елисавета Чорбева, Мариана Николаева, Мария Денкова, Неда Дончева, Кристина Данева и Виктория Илиянова
4. Категория "Най - активен клас в конкурса" - IXВ клас
5. Категория - Научен ръководител - г-жа Радина Романова / Radina Romanova
Поздравления за нашите победители, които ще бъдат удостоени със специални грамоти и награди!
БРАВО!

Национален конкурс за будителите

Отлично представяне на Вики Иванова - ученичка от Xв клас на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" в Пети национален исторически конкурс за историческа памет "Будител" и Национална ученическа конференция "200 години от рождението на Георги С. Раковски".
С много ентусиазъм и вдъхновение, под ръководството на своя научен ръководител - г-жа Таня Трапова, Виктория разработи свой оригинален проект, посветен на Георги Раковски - народен Будител, оставил трайна диря в българската история и памет.
БРАВО, Вики!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!

 

 Медали в Международен турнир

Изключителна гордост за 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" е отличното представяне в Международен турнир по плуване "Руси Русев"- гр.Стара Загора на нашия талантлив и амбициозен ученик от VIIIб клас - Чавдар Иванов. Той се открои в напрегната надпревара сред 332 плувци от 37 клуба, като спечели:
1 сребърен медал - 200 м свободен стил,
2 бронзови медала - 100 м свободен стил и 50 м бътерфлай.
Турнирът бе открит от олимпийската шампионка Таня Богомилова и актрисата Койна Русева.
ГОЛЯМО БРАВО, Чавдар!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!

 

Руски сладкиши в час по руски в 203. ПЕГ

Ученици от Xб клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ , превърнаха часа си по руски език във вълнуващо кулинарно приключение. Под ръководството на своя мотивиращ ги учител – г-жа Тоня Томова /. Tonia Tomova , те посетиха магазин „Березка“, където имаха възможност да се потопят в магията на руските лакомства, да си изберат руски сладкиш, да го представят в клас и да почерпят с него своите съученици.
Момичетата направиха оригинална реклама на руските пряники и сьiрки, а момчетата си избраха класическия шоколад, дeмонстрирайки, че е най-вкусния.
Вълнуващи емоции, наслада и много усмивки, превърнаха часа по руски език в един запомнящ се урок, в който учениците практически се докоснаха до руските сладкиши.

 

Интегриран урок по биология и химия на английски

Лабораторни опити в съчетание с използването на модерни компютърни технологии е оригинален замисъл на нашите всеотдайни учители по химия и ООС на английски език – г-жа Аннa Бучкова и по билогия и ЗО на английски език – г-жа Радина Романова / Radina Romanova, които с много ентусиазъм проведоха интегриран урок с амбициозните ни ученици от IXб клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, профил Чужди езици.
Един иновативен и интересен час, в който те обобщиха и систематизираха на английски език знанията си на тема: Устройство и функции на храносмилателната система и строеж и свойства на веществата, приложиха проектно-базирано обучение в технологична среда.
Нашите деветокласници актуализираха знанията и уменията си, придобити в предишни уроци и творчески ги приложиха, като изобразиха и описаха в правилна последователност органите на храносмилателната система, както и видовете хранителни вещества на английски език.
Представиха модели на атоми изработени от тях. Демонстрираха опитно промяната на цвета на индикатори, поставени в кисела и основна среда.
Измерваха pH на храни и напитки.
Поздравления за отличното ниво на знания по химия, биология и английски език, които демонстрираха нашите прекрасни ученици!

 

 Заедно на сладкарница

Днес, 20.10.2021 г., г-жа Радина Романова / Radina Romanova - класен ръководител на IXВ клас от 203. ПЕГ "Свети Методий" , кани всички ученици от класа си на сладкарница, за да им помогне да преодолеят различията си и да се сплотят като екип.
Поздравления за прекрасната идея на г-жа Романова, която полага всеотдайни грижи и много обич към всички свои ученици, възпитавайки ги в ценности и добродетели!

 

План за действие за безопасност на движението по пътищата на 203. ПЕГ

 

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОВИД В 203. ПЕГ

Скъпи ученици, уважаеми родители,

В съответствие с последните изисквания на МЗ и МОН, предоставяме актуална информация за заболеваемост с установен Ковид при ученици и учители от 203. ПЕГ "Свети Методий" от началото на учебната година - 15.09.2021 г. до днес - 13.10.2021 г.
Брой учители с положителен PSR - 4, от които 1 вече е на работа, след изтекъл срок карантина
Брой ученици с положителен PSR - 6, от които двама вече се върнаха на училище след изтекъл срок карантина.
Брой ученици под карантина заради близък с установен Ковид - 2
Към днешна дата брой активни в ОРЕС са 6.
При обща численост 412 ученици, нивото на заболеваемост с установен Ковид към днешна дата в 203. ПЕГ е ниско (1,5%) и не отговаря на изискванията за преминаване в обучение от разстояние в електронна среда.
До този момент няма двама ученици с Ковид в един клас.
Имаме готовност да реагираме при промяна в броя на карантинираните ученици и учители.

 

Философски дебат на Античната агора.

Изключително интересен час по философия проведоха учениците от Xв клас на 203. ПЕГ „Свети Методий”. Те представиха дебат между Протагор и негов ученик и обсъдиха реторичните похвати на софистите, ролята на умението да се говори убедително за древните гърци в полиса. Философският дебат илюстрира условията, при които се появява логиката на Аристотел и необходимостта от следване на формални правила за аргументация, която да води до истинни заключения. Учениците се състезаваха и по отбори за изработването на дефиниция на категорията "човек".
Поздравления за философските умения на учениците от Xв клас и за оригиналния замисъл на техния учител – г-жа Таня Орбова, която превръща часа по философия в изключително изтригуващо занятие!

 

Патриотично възпитание в час по гражданско образование.

В час по гражданско образование, замествайки отсъстващ поради COVID колега, г-жа Борислава Ставрева / Borislava Stavreva решава да го посвети на патриотично възпитание чрез изключително интересната за учениците игра – „Събери съкровищата на България”.
С голям интерес и вълнение те откриват тракийски съкровища и забележителности в България.
Поздравления за прекрасната идея на г-жа Ставрева, която успява по занимателен начин, да обогати знанията на учениците от IX г клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий” за българската история и култура!

 

 

Победители в спортно състезание в 203. ПЕГ

Награди и грамоти за нашите побетители в есенното училищно спортно състезание на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий".
Скъпи момичета и момчета,
благодаря Ви за спортния ентусиазъм, активното участие и отличното представяне в спортното състезание!
БРАВО!
Директор : Таня Трапова

 

 

Обучение на учители в 203.ПЕГ.

Всеотдайните учители от 203. Профилирана езикова гимназия усъвършенстват своите знания и умения за обучение от разстояние в електронна среда. С голям ентусиазъм те обменят опит и усвояват нови техники и методи за дистанционно обучение, за да бъдат максимално адаптивни и готови за качествен учебен процес при необходимост от преминаване в обучение от разстояние в електронна среда.

 

 

 

 

Обучение за учители по история.

Млади, ентусиазирани и вдъхновяващи учители по история и цивилизации в 203. ПЕГ "Свети Методий" : г-жа Borislava Stavreva и г-н Branislav Petrov, с голям интерес и желание за професионално усъвършенстване, се включиха в обучението: "Компетентностният подход в обучението по история и цивилизации с оглед подготовка на учениците за ДЗИ“.

 

 

 

 

 Изненада за рожден ден на съученик.

Учениците от XIб клас на 203. ПЕГ "Свети Методий" изненадаха по изключително приятен и вълнуващ начин рожденика Емил с топли поздрави и вкусна торта.
Поздравления за чудесната инициатива, която стопля по специален начин рожденика и допринася за сплотяването на класа.

 

 

 

 

 

Ден на учителя в 203. ПЕГ

С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ УЧИТЕЛЯ
в Международния ден на учителя
Ентусиазирани ученици от 203.Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" успяха да стоплят своите всеотдайни учители с думи на признателност и благодарност за цялата обич, топлина и грижи за тяхното качествено образование и възпитание. Стоплящият жест на нашите признателни ученици, прекрасните рози и сладки лакомства, усмихнаха щастливо нашите учители 🙂