новини


 

ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ ДО ПРОЛЕТНАТА ВАКАНЦИЯ

 

1-2 април - учебни дни в ОРЕС (обучение от разстояние в електронна среда)

3-11 април 2021 г. - ваканция за учениците от VIII до XI клас

8-11 април 2021 г. - ваканция за учениците от XII клас

 

 

Клуб "Приложна химия" към 203. ПЕГ

 

Участниците в клуб „Приложна химия“ към 203. ПЕГ „Свети Методий“ с голям интерес и ентусиазъм, под ръководството на своя всеотдаен учител по химия и опазване на околната среда и ръководител на клуба – г-жа Ваня Христова/ Vanya Hristova решават задачи с неизвестни вещества, изразяват генетични преходи с химични уравнения, представят строежа на колоидните частици, записват електронните конфигурации на атомите, обясняват електролиза в разтвори на соли.

 

Клуб по ИТ - как да влезем в роля на собственици и организатори

 

Участниците в клуб по Информационни технологии към 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" с голям ентусиазъм влизат в ролята на собственици на заведение и организатори на събитие. Те създават върху генерирани шаблони в MS Word нестандартни менюта и покани за събитие. С голямо въодушевление по интересен и забавен начин те затвърждават и обогатяват своите знания за създаване на примерни меню за ресторант/заведение и за привличане на хора към органзиирано от тях събитие. Като бъдещи собственици на големи заведения и компании те се учат как да споделят ресурси в една локална мрежа, за да достигне изготвената информация до повече хора и да се предпазят от злонамерен потребител. Участниците в клуба, развиват умения за споделяне на папка в мрежа и обогатяват знанията си за това как да споделят принтер, за да могат повече потребители да го използват. Под ръководството на своя вдъхновяващ ръководител – г-жа Ани Дойчинова, участниците в клуба, се запознават и с основните правила и политики за споделяне на ресурси и как да се предпазят от злонамерени потребители.

 

 

КЛАСИРАНИ ЗА НАЦИОНАЛЕН КРЪГ

 

КЛАСИРАНИ ЗА НАЦИОНАЛЕН КРЪГ на състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий", получи днес, 25.03.2021 г. в Деня на Благовещение, блага вест за класираните участници в Националния кръг на състезанието по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. От 203. ПЕГ класирани за Националния кръг са: Кристиян Трънбашев, Симона Паланова, Салим Хакимзада и Людмила Дойдоян.

ГОЛЯМО БРАВО, ДЕЦА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

Пожелаваме Ви УСПЕХ и на Националния кръг!

Адмирации и за всеотдайните им учители по английски език, които са допринесли за този успех!

 

 

ПЛАН-ПРИЕМ С 5 ПАРАЛЕЛКИ В VIII КЛАС за учебната 2021 /2022 година

 

Блага вест на Благовещение за 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий", гр. София.

Излезе Проект на заповед за утвърждаване на Държавен план-прием в VIII клас за учебната 2021/2022 година, според който са ни одобрени и петте предложени паралелки!

Повече от 10 години не бе осъществяван план-прием за VIII клас с 4 паралелки в нашето училище до тази учебна 2020/2021 година, в която не само ги реализирахме, но и всяка от 4-те паралелки, бе заета с максималния допустим брой ученици - по 26! От 15 години в нашето училище не е реализиран план-прием за VIII клас с 5 паралелки! Фактът, че за предстоящата учебна 2021/2022 година, РУО София - град и МОН ни гласуват огромно доверие, одобрявайки ни и 5-те предложени паралелки е огромно признание за целия ни екип и е повод за гордост за всеки от нас!

СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ ЗА ГЛАСУВАНОТО ДОВЕРИЕ!

Ще направим всичко възможно да го оправдаем и да реализираме план-приема!

 

 

Семейството и приятелството в час по немски език

 

Часовете по немски език са очаквани с нетърпение от учениците от IXб клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи немски език като първи профилиращ предмет. Те с голям интерес обогатяват своите знания, участват активно в интерактивните игри, усвояват специфичната за всяка тема терминология по забавен и интригуващ начин. Особено вълнуваща за тях се оказа темата за роднинските връзки. С голям ентусиазъм те приеха предзивикателството да представят графично своето родословно дърво, обозначавайки на немски език връзките между своите роднини. Темата за семейството бе разгледана в пряка връзка с темата за приятелството и приятелските взаимоотношения. Деветокласниците посочват

аргументирано на немски език най-важните качества, които трябва да притежава добрият приятел, решават кръстословици и игрословици, свързани с темата. Учениците от IXб клас с интерес си припомнят и частите на човешкото тяло и техните функции, обсъждат теми за здравословни неразположения и видове лекарствени средства.

Поздравления за отличното ниво на знания по немски език на нашите прекрасни деветокласници и за техния всеотдаен учител по немски език – г-жа Лилянка Казасян!

 

Биология на испански език в 203. ПЕГ

 

Учениците от VIIIв клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ , изучаващи испански език интензивно през тази учебна година, усвояват основни понятия по биология и здравно образование на испански език. Те с интерес рисуват модели на бактерии с означение на техните основни структури, което улеснява запомнянето на основните понятия за клетка и визуализира местоположението им. С голямо вълнение те участват в традиционните за всеки учебен час викторини и състезателни игри. Образователната игра Kahoot е от предпочитаните игри заради занимателния си характер. Тя дава възможност за проверка на усвоените знания по изключително забавен за учениците начин, за обсъжадне на верните и грешните отговори на въпроси от изучавания учебен материал. Поздравления за отличното ниво на знания на нашите прекрасни осмокласници за основни понятия по биология и здравно образование на испански език! Адмирации и за техния млад, амбициозен и всеотдаен учител – г-жа Елена Тодорова, която чрез използване на иновативни и интерактивни методи повишава интереса на учениците към учебния предмет и ги мотивира да усъвършенстват знанията си!

 

Клуб "Езикова култура" в 203. ПЕГ

 

Участниците в клуб "Езикова култура" развиват умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в предметната област "Български език". С голям интерес те прилагат различни стратегии за търсене и систематизиране на информация в интернет за често допускани правописни грешки. Занятията в клуба дават възможност на нашите ученици да развиват навици за спазване на нормите на българския книжовен език, да затвърждават знанията си за основни правописни правила и да пишат грамотно, Поздравления за ентусиазма на участниците в клуба и стремежа им да подобряват своята езикова култура и за всеотдайния им ръководител - г-н Илиян Войнов!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  12 13  14  15  16  17  18 19  20  21  20  22  23 24  25 26 27 28  29 30  31