новини


 

 

 

Математика на испански език

Професионализмът и всеотдайната работа на учителя по математика в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ – г-н Петко Фенерски, позволява на нашите ученици от IXв клас, с профил Чужди езици, изучаващи испански език като първи чужд език, да решават задачи на испански език.
Отлично ниво на знания по математика и по испански език на учениците от IXв клас!
Браво, деца!

 

Математика на английски език

Отличен начин да се повиши нивото на знания по английски език е да се въвежда специфична термонилогия по различни учебни предмети. Учениците от 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, под ръководството на своя висококвалифициран учител по математика – г-н Петко Фенерски, решават с лекота задачи на английски език. За да повиши интереса на деветокласниците, той лично съствавя и превежда интересни и занимателни задачи, свързани с изучавания учебен материал.
Поздравления за отличното ниво на знания по математика и английски език на учениците от IXа клас на 203. ПЕГ, които са с чуждоезиков профил, с първи профилиращ предмет английски език!

 

ОБУЧЕНИЕ И НЕУЧЕБНИ ДНИ

От 24 януари в София режим на обучение за учениците от 1 до 12 клас:
Присъствено обучение за децата от 1 до 4 клас;
Учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас преминават в обучение в електронна среда;
Учениците от 7, 10 и 12 клас ще се обучават присъствено до 28 януари (включително).
От 31.01. до 04.02. 2022 г - НЕУЧЕБНИ ДНИ

 

Видеоурокът в час по английски език

Видеоурокът в час по английски език привлича вниманието и интереса на учениците от VIII г клас на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" и е фактор за ползотворни учебни занятия и качествен учебен процес.
Поздравления за г-жа Адриана Полежанска / Adriana Polejanska, която успя да заинтригува днес осмокласниците с вълнуващия видеоурок, свързвайки го с изучавания учебен материал и текстовете в учебника.

 

Спортуваме заедно – ученици и учители

Емоционално и оспорвано спортно състезание в първия от Новата година час на класа, проведоха учениците от X, XI и XII клас на 203. ПЕГ „Свети Методий“. Активно участие в него взеха и учители, класни ръководители, което създаде много дружелюбна и приятелска атмосфера в училищния двор.

 

Картички за учителите с поздрав за Нова година

Прекрасна инициатива на учениците от Xб клас на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий", изучаващи руски език, под ръководството на вдъхновяващия ги и мотивиращ учител - г-жа Тоня Томова / Tonia Tomova.
С творчески ентусиазъм и с много топли чувства, те изненадаха изключително приятно своите учители и ръководството на училището, с прекрасни ръчно изработени картички и стоплящи послания за Новата година!
БЛАГОДАРИМ ВИ ОТ СЪРЦЕ, МИЛИ ДЕЦА!
Много ни зарадвахте!

 

ОТНОВО НА УЧИЛИЩЕ

Скъпи ученици, уважаеми родители,
От утре, 04.01.2022 г., продължаваме присъствено учебните занятия!
📌 За ученици с представен сертификат и декларация - без тестване!
📌 За ученици без сертификат и декларация разрешаваща тестване, подлежат на процедурата, която е същата и преди настъпването на новата 2022 г.!
📌 Извършена е пълна дезинфекция на сградата!
📌 Осигурени са всички необходими хигиенни материали!
📌 Ако класен ръководител отсъства ще бъде назначен заместващ за извършване на тестването!
📌 Моля, всички да спазват стриктно началото на учебния ден и да бъдат не по-късно от 7.30 (за първа смяна), 13.30 (за втора смяна) в училище!
Нека 2022 г. е здрава, успешна, спорна и ползотворна!
Бъдете здрави, усмихнати и с вяра в себе си, продължавайте да се доказвате, постигайки още по-високи успехи!
Таня Трапова
Директор на 203.ПЕГ "Свети Методий"

 

ГОРДОСТ ЗА 203. ПЕГ

203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" се гордее с невероятните постижения на Пламен Диков, който завърши нашето училище!
Пламен е шампион за пети пореден път за Купа България по фехтовка!
БРАВО, ПЛАМЕН!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!

 

 

 Дядо Коледа в 203. ПЕГ "Свети Методий"

 

 Равносметка и нови цели в час на класа

Предколедно настроение и размисли в последния преди празниците час на класа за учениците от IXг клас на 203. ПЕГ „Свети Методий“. Всеки от деветокласниците направи оценка и равносметка на отиваща си 2021 година и си постави цели за предстоящата 2022 г.
Със съдействието на своя класен ръководител – всеотдайния и любим учител – г-н Руслан Иванов, всички ученици направиха оценка и равносметка на класа като цяло и заедно си поставиха нови цели за 2022 г.

 

 Празничните традиции в България и в Германия

Интересен паралел между традициите в отбелязване на Коледните и Новогодишните празници в България и в Германия, направиха в час по немски език учениците от XIIа клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“. Подготвените от дванадесетокласниците проекти, представени на немски език, дадоха възможност на техните съученици да обогатят своите знания за празниците и въз основа на съпоставката, да открият прилики и разлики в традициите при отбелязването им в двете държави.
Учениците разказваха с вълнение къде биха пътували, какви забележителности в Германия биха посетили, показвайки снимков материал.
Поздравления за отличното ниво на знания и умения по немски език на нашите дванадесетокласници и за интересния замисъл на техния мотивиращ ги учител - г-жа Лили Казасян!

 

 Коледни и новогодишни традиции в час по испански

Вълнуващи са уроците по испански език, когато в навечерието на празниците, любознателните ученици от IXб клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ , с профил „Чужди езици“, се докосват за първи път до традициите на Испания, свързани с Коледните и Новогодишните празници. С голям интерес, те опитаха от традиционната халва Turrón, видяха как се хапват 12 грозда, заедно с 12 -те удара на камбаната, точно в полунощ на 31-ви декември срещу 1-ви януари.
Под ръководството на своя ентусиазиран и всеотдаен учител г-жа Венера Найденова, те се запознаха и упражниха лексиката, свързана с темата.

 

 Кралски дворци и композитори в час по история и цивилизации

Забавен и интригуващ час по история и цивилизации проведоха учениците от IXв клас на 203. ПЕГ „Свети Методий“, под ръководството на своя учител г-н Бранислав Петров. С голям интерес, деветокласниците свързваха текстова информация със снимков материал и историческа карта. Върху картата на Европа от XVIII век, те ентусиазирано разполагаха кралски дворци от бароков стил, върху тези държави, с които са свързани: Франция с двореца Версай, който е водещ в бароковия стил, Англия с Кенсингтън в Лондон, Петерхоф в Русия, Белведере в Австрия, кралския дворец в Мадрид и други.
Голям интерес предизвика и играта с композитори от Просвещението - Хайдн, Моцарт и Бетовен. Те работиха с карти с обобщена информация за техните произведения. С въпроси, свързани с изучавани години, учениците търсеха връзка между произведенията и композиторите.

 

 Творчески предколеден ентусиазъм в час по испански език

Ученици от XIIа клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, с профил чужди езици, изучаващи испански като втори чужд език, се потопиха в атмосферата на коледните и новогодишните празници в Испания.
На фона на традиционна испанска коледна песен, те с творчески ентусиазъм рисуват, изработват картички, правят асоциации, пишат послания и пожелания на испански език. Работата по група създава задушевна атмосфера. Голям интерес предизвика театралната сценка от детската поредица на испански език за Пепа Пиг. Тя разкрива обаятелния свят на испанския език през погледа на детето.
Нашите дванадесетокласници разказват на испански език любопитни факти за коледни и новогодишни празници. Представят свои творчески проекти.
Поздравления за отличното ниво на знания по испански език на нашите прекрасни ученици и за атрактвиния, творчески замисъл на техния учител – г-жа Станка Самоковска!

 

 Пътешествие в час по английски език

С много въодушевление учениците от Xб клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ пътешестваха в час по английски език, докосвайки се до интересни световни забележителности, защитени от UNESCO.
На принципа на обърнатата класна стая предварително подготвената от всеки ученик информация беше представена на английски език по атрактивен и интригуващ начин, а останалите слушаха представянето и попълваха липсващата информация с предварително изработени материали (снимки, думи и изрази).
По разчупен и развиващ въображението начин учениците се запознаха с великолепните исторически, архитектурни и културно значими обекти под егидата на UNESCO - Мачу Пикчу, Великата китайска стена, Тадж Махал, Рисуваните църкви на Румъния, Историческия център на Кордоба, Свещарската тракийска гробница.
Поздравления за учениците от XБ клас за отличното ниво на знания и умения по английски език и за интересния замисъл на г-жа Стела Бояджиева!

 

 Благотворителен базар на коледни картички и сувенири

Наближава Коледа – време, в което отваряме сърцата си, за да помогнем на тези, които имат нужда от грижа, топлота и подкрепа. Ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ с много коледно настроение и желание да стоплят деца в нужда, изготвиха свои оригинални картички, с които взеха участие в благотворителен базар на коледни картички и сувенири с мисия „Деца помагат на деца“, организиран от Община Красно село.
БРАВО, ДЕЦА!
ЧУДЕСНА ИНИЦИАТИВА, ДАРЯВАЩА НАДЕЖДА!

 

ОСИГУРЕНИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19

203. ПЕГ е в готовност да тества всички свои ученици, чиито родители са подали декларация за съгласие за тестване.

 

РЦПППО- психологическа подкрепа

Скъпи ученици, уважаеми родители,

Във връзка с писмо с вх. № РУО 1-41056/13.12.2021 г. относно осигурена психологическа подкрепа в създалата се ситуация с COVID-19 на деца, ученици, педагогически специалисти, непедагогически персонал и родители, Ви уведомявам, че РУО – София-град в качеството си на Център за координиране на дейността на Националната мобилна група за психологическа подкрепа в сътрудничество с Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – София-град /РЦПППО – София-град/ разкрива безплатна телефонна линия с номер 0877183133 за осъществяване на психологически консултации, на която по график ще отговарят психолози доброволци.

Виж

 

 

 Коледен дух в 203. ПЕГ

 

ОСИГУРЕНИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19

203. ПЕГ е в готовност да тества всички свои ученици, чиито родители са подали декларация за съгласие за тестване.

 

Участие в обучение по гражданско образование

203. ПЕГ се гордее със своите млади и амбициозни учители, които с голям ентусиазъм се стремят да подобрят своите знания и усъвършенстват своите умения за преподаване.
Учителят по гражданско образование – г-н Бранислав Петров / Branislav Petrov взе участие в обучение по Гражданско образование, което му даде много нови, интересни идеи за практически дейности с учениците.
Практическата насоченост на обучението ще доведе до засилване на интереса и мотивацията на учениците за участие в учебния процес и изразяване на активна гражданска позиция.

 

Час по математика когато учителят е онлайн

Когато часовете по математика са очаквани с нетърпение и интерес, винаги намираме начин, за да получим нови знания и умения. Осмокласниците и деветокласниците в 203. ПЕГ „Свети Методий“ се справят отлично с обучението по математика в класната стая, дори и когато учителят им – г-жа Снежана Георгиева, по обективни причини, се налага да провежда часове от вкъщи.
Винаги има решение, винаги има начин да се осигури качествен учебен процес, когато има взаимно желание и отдаденост!
БРАВО, ДЕЦА!
БРАВО, Г-ЖО ГЕОРГИЕВА, с всеотдаен учител като Вас, всичко е възможно!

 

 С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

Учениците от VIIIв клас на 203. ПЕГ "Свети Методий" благодарят на прекрасните си родители за направения с много любов ремонт на класната им стая. За своите родители, осмокласниците с гордост споделят, че са най-добрите на света. В час на класа, те изразиха своята благодарност и с песен, посветена на Любовта, с главна буква!
Ръководството на 203. ПЕГ "Свети Методий" изказва своята ОГРОМНА БЛАГОДАРНОСТ към всеотдайните родители на VIIIВ и XВ клас, които допринесоха за създаване на уютна и приятна атмосфера в училище!

 

 КУТИЯ ЗА ПИСМА ДО ДЯДО КОЛЕДА

Прекрасна коледна инициатива на ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“, които с много обич, топлина и позитивни послания приготвиха коледната кутия за писма до Дядо Коледа. Със воята инициатива, нашите ученици изразиха своето искрено желание да стоплят всички малки и големи деца, които с вълнение ще пуснат в нея своето писмо до Добрия Старец – Вълшебник, сбъдващ чудеса за всяко добро сърце.
Кутията бе поставена на видно място, на самия вход на Общинска администрация, район Красно село.

 

 

ОТНОВО В КЛАСНИТЕ СТАИ

Учениците от 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий", с много вълнение и ентусиазъм прекрачиха отново училищния праг, връщайки се в присъствено обучение.
Щастливи сме, че отново имаме възможност за качествен учебен процес в реална, присъствена среда!

 

ОТРИЦАТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19 В 203. ПЕГ

Огромна благодарност към всички колеги и ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий", които успешно се справиха с предизвикателството на процедурата по тестването.
Днес, 06.12.2021 г. проведохме за първи път тестване в нашето училище.
С радост отчитаме, че НЯМА НИТО ЕДИН ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ!
Бъдете здрави!

 

ОТНОВО НА УЧИЛИЩЕ

Уважаеми ученици и родители,
Считано от понеделник, 06.12.2021 г. , ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ от 203. ПЕГ "Свети Методий" се връщат в присъствено обучение.
Училището е в готовност да посрещне своите ученици, за които са подсигурени тестове, безопасни условия и качествено образование.
Бъдете здрави!

 

ЧЕСТИТ ПЪРВИ СНЯГ ОТ 203. ПЕГ!

С тази снежна приказка от двора на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" Ви пожелавам усещане за вълшебство, чистота и свежест, които да Ви заредят с много празнично настроение, въпреки....
“Падането на първият сняг не е просто събитие, то е магическо събитие. Лягаш си вечерта в един свят, а на другия ден си в съвсем нов свят. Ако това не е очарование, то къде другаде можем да го открием?“ – Джон Присли

 

 

АНКЕТА

 

Уважаеми ученици
от 203. ПЕГ "Свети Методий",
В съответствие със Заповеди на МОН и МЗ относно актуализирани Насоки за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка, в електронния дневник в Школо ще получите файл с Анкета.
Моля, попълнете АНКЕТАТА и я изпратете на класните си ръководители!
Анкета

 

МОН предлага връщане на големите ученици в клас със зелен сертификат

МОН предлага връщане на големите ученици в клас със зелен сертификат
Според проекта, ако 50% от децата в един клас имат зелен сертификат, т.е. са ваксинирани, преболедували или имат антитела срещу COVID-19, те да се върнат без тестване. Останалите ще продължат да учат дистанционно.
Момичетата направиха оригинална реклама на руските пряники и сьiрки, а момчетата си избраха класическия шоколад, дeмонстрирайки, че е най-вкусния.
Вълнуващи емоции, наслада и много усмивки, превърнаха часа по руски език в един запомнящ се урок, в който учениците практически се докоснаха до руските сладкиши.

 

 

 Обучение за учители от 203. ПЕГ по БЕЛ

 

Висок професионализъм и мотивация за усъвършенстване методиката на работа са водещите фактори за продължаващо обучение на всеотдайните учители по български език и литература в 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий": г-жа Анелия Делчева / Anelia Dimitrova и г-н Илиян Войнов, които с ентусиазъм се включиха в квалификационен курс на тема " Профилирана подготовка по български език и литература в XII клас".
Обучението ще даде възможност за подобряване качеството на обучение в XII клас и ще доведе до по-високи резултати в подготовката на нашите амбициозни дванадесетокласници за държавните зрелостни изпити.