новини


 

 

 

 

   
   
 
Изключително сме горди с удостоената ЗЛАТНА КУПА и сертификат за STEM училище НАЦИОНАЛЕН ПОБЕДИТЕЛ Категория „STEM знания” в Пети Национален конкурс SUPER STEM България!
Сертификатът се връчва за разработване на STEM проект и принос в развитието на STEM науката в училищата в България.
ГОРДОСТ за нас е и златният медал на Антоан Палчев- ученик от IXа клас на 203. ПЕГ „Свети Методий” , който е Национален победител в категория STEM EUROPE НАУКА!
Ръководството на 203. ПЕГ „Свети Методий” благодари на всички ученици от 203. ПЕГ, които разработиха с голям ентусиазъм свои проекти и участваха в националния конкурс! Те успяха да впечатлят журито с иновативните си идеи. Гордеем се с високите постижения на нашите амбициозни ученици!
Сърдечна благодарност и за техните учители: г-жа Анна Бучкова и г-жа Радина Романова, които ги вдъхновиха за участие и им оказаха безрезервна помощ като техни научни ръководители!
Таня Трапова
Директор на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий"
 

 

 

   
   
 
Използването на електронните платформи IZZI и WORDWALL в час по английски език дава възможност за интерактивно взаимодействие с учениците от IХв клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий”, изучаващи испански като първи чужд и английски като втори чужд език. Чрез прилагането на иновативни подходи и включвайки ги в оспорвано състезание, учителят им по английски език – г-н Илиян Войнов, успява да ги мотивира по интригуващ начин да работят върху задачи, свързани с лексиката за храни и напитки: свързване на части на изречение, поставяне на думи в категории, свързани с храни и напитки, разпознаване на думи по показани изображения. С голям интерес деветокласниците отговарят на въпроси, свързани с изучавания материал, подбрани на случаен принцип чрез избор на "кутии" и викторина с въпроси с избираем отговор.
Интерактивното учебно съдържание дава възможност на учениците да развият умения, свързани с изразяване на лично мнение и на отношение на чужд език, свързани с конкретна комуникативно-речева ситуация. С ентусиазъм те затвърждават и надграждат своите знания относно поставената тема и лексика.
 

 

Проекти по философия за ролята на жените в човешката история.

 
 
 
 
В седмицата, в която отбелязваме Международния ден на жената, учениците от IXб клас на 203. ПЕГ „Свети Методий” посветиха специален час, в който представиха изготвени с много ентусиазъм проекти и проучвания за мястото и ролята на жените в човешката история, за техните борби за равни права с тези на мъжете. В своите проучвания, те разгледаха как се променя мястото на жената в обществото хронологично, акцентирайки на интересни факти за жените през различните епохи. Голям интерес предизвика информацията за това кога, къде и как възниква идеята за създаването на празника, неговите исторически предпоставки. Като заключение те отбелязаха как се празнува събитието по света и в България, правейки извод за значимостта на жените в съвременния свят.
Поздравления за изследователския подход на всеотдайния им учител по философия - г-н Матей Манчев, който успя по интригуващ начин да стимулира желанието на учениците да обогатят своите знания за ролята и мястото на жената в човешката история!
 

 

 

Картички с послания за всички дами в 203. ПЕГ.

 

БЛАГОДАРИМ СЪРДЕЧНО на всички ученици, които с много ентусиазъм и със съдействието на своя учител по информационни технологии – г-жа Ани Дойчинова, изработиха свои поздравителни картички с послания за всички прекрасни дами от педагогическия и непедагогическия персонал на 203. ПЕГ „Свети Методий” по случай Международния ден на жената! Поднесени лично от тях, прекрасните картички, изработени под формата на сърчица или папирус, развълнуваха и създадоха истинско празнично настроение!
ЧУДЕСНА ИЗНЕНАДА!
БРАВО, ДЕЦА!

 

 

 

Скъпи ученици, уважаеми родители,

Във връзка с писмо на МОН с № 9105-83/04.03.2022 г., вх. № РУО 1-09870/04.03.2022 г., относно продължаване на предоставяне на психологическа подкрепа чрез безплатните телефонни линии, открити от МОН, на ученици, родители, педагогически и непедагогически специалисти от цялата страна,  Ви уведомявам, че във връзка с усложнената геополитическа ситуация, свързана с военните действия в Украйна, дейността на безплатните телефонни линии ще продължи до края на учебната 2021/2022 г., като психологическа подкрепа ще се оказва и на деца, ученици и родители, бежанци от военните действия от Украйна.

Горещите телефонни линии за психологическа подкрепа са:

БУРГАС – 0893 631 573

ВАРНА – 0877 566 696

ВЕЛИКО ТЪРНОВО – 0882 247 454

ПЛОВДИВ – 0800 16 793

СОФИЯ-ГРАД – 0877 183 133

СТАРА ЗАГОРА – 042/210-089

Линиите работят от понеделник до петък от 08.30 ч. до 16.30 ч.

 

 

 

 Цветя за най-всеотдайните учителки.

С много обич, стоплящи усмивки и красиви цветя, признателните ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий” зарадваха своите любими учителки. Вълнуващ и мил жест, който трогна и стопли сърцата на нашите прекрасни дами – най-всеотдайните учителки, направи денят им наистина празничен.

 

 

 

 Изработване на интерактивна картичка за 8 март.

Десетокласници от 203. ПЕГ „Свети Методий” направиха прекрасна интерактивна картичка - букет от рози. Всяко цвете със сърчице е с различно пожелание за празника. Получателят избира едно от всички и получава своя поздрав.
Със съдействието на своя вдъхновяващ учител по информационни технологии – г-жа Десислава Чолакова, те използваха уеб инструмент, с помощта на който добавиха интерактивни елементи, поставяйки тагове (точки) върху изображение, показващи на потребителите съдържанието към всяка точка.
Десетокалсниците ентусиазирано подготвиха пожелания за празника и всеки добави към картичката нов таг с икона сърце и съответния текст. Така заедно в екип те творят нещо красиво и различно, с което да зарадват жените около себе си.

 

 

 

 Електронни картички за любимите учителки.

В навечерието на Международния ден на жената, ученици от VIII и IX клас на 203. ПЕГ „Свети Методий”, с ентусиазъм и желание да стоплят своите любими учителки, поеха инициатива да им направят електронни картички, с които да ги поздравят в празничния ден.
Със съдействието на своя млад и вдъхновяващ учител по информационни технологии – г-жа Ани Дойчинова , те създадоха свои оригинални картички, като съчетаваха красиви изображения със стоплящ текст. Осмокласниците и деветокласниците демонстрираха много добри умения за изработване на електронна картичка, използвайки текстообработваща програма- шаблон и електронна таблица (за създаване на циркулярно писмо). Ентусиазирано те търсиха и създаваха подходящо послание за любимата учителка.
БРАВО, ДЕЦА!
Чудесна инициатива!

 

 

 

Рисунки за Националния празник от 203. ПЕГ!

 

Постери за 3 МАРТ от 203. ПЕГ!

 

Честит 3 март от 203. ПЕГ!

 

 

Рисунки с мартенички в 203. ПЕГ.

 

 Забавни игри в час по английски език.

Увлекателни и занимателни, провокиращи внимание и интерес са игрите в час по английски език при младия, ентусиазиран учител – г-жа Адриана Полежанска / Adriana Polejanska. С много всеотдайност тя търси разнообразни ефективни методи, с които да заинтригува прекрасните ученици от VIIIa клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий”, изучаващи английски език интензивно през тази учебна година.
Под формата на игри, те преговарят и упражняват граматиката, представят любопитни факти.
В играта Q & A, те отговарят на въпроси свързани с граматиката, показват знания свързани с правилната употреба на граматическите времена в английския език, познаване частите на речта.
Играта "Think Fast" дава възможност на осмокласниците да покажат абстрактно мислене, комбинирано с възможност за свободен изказ. На учениците се задават увлекателни, забавни въпроси по теми от тяхното ежедневие. Целта е да се покаже нивото на умения за свободен изказ. Играта с рисуване цели по забавен начин да се интерпретира заучаването на нова лексика.