новини


 

 

 

 

 

203. ПЕГ И 142. ОУ – ОБЩА РАБОТИЛНИЦА ЗА МАРТЕНИЦИ
   
   
 
Баба Марта обедини усилията на учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" и най-малките ученици от 142. ОУ "Веселин Ханчев", които се отзоваха на нашата покана за обща работилница за мартеници. Учениците на 203. ПЕГ посрещнаха изключително топло и дружелюбно първокласниците от 142. ОУ, с вкусна пита и мед, лакомства и много слънчеви усмивки. Малки и големи, заедно сътвориха прекрасни мартеници – обединявайки творчески идеи, в дух на партньорство и приятелство. Съвместната акция бе уважена от заместник-кмета на район "Красно село" - госпожа Диляна Жавова, която откри общата работилница.
Ръководството на 203. ПЕГ „Свети Методий“ сърдечно благодари на г-жа Цвета Николаева - кмет на район "Красно село", на г-жа Диляна Жавова и на г-жа Нели Недялкова – директор на 142. ОУ „Веселин Ханчев“, за това че подкрепиха нашата инициатива за добро сътрудничество между двете училища.
Благодарим от сърце и на г-жа Даниела Станоева, родител на прекрасна първокласничка от 142. ОУ, която искрено сподели, че е силно впечатлена от позитивния климат в 203. ПЕГ, от топлото посрещане и мило отношение. Г-жа Станоева изрази надежда за още бъдещи общи инициативи между двете училища.
Въодушевени и щастливи сме от тази съвместна акция! Толкова много радост и любопитство имаше в детските очи. Бели и червени, румени, засмени бяха всички участници. С общи усилия сътвориха толкова много, но най-ценно бе общуването и взаимното откриване на една нова емоция, която може да даде толкова много на всяко дете... усещането за подкрепа на език, който всички разбираме.. този, който говорят сърцата ни
 
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ

 

 

 

ИНТЕРВЮ ВЪВ ВЕСТНИК "ДОКТОР"
   
 
Световният и европейски шампион по лека атлетика - г-жа Светла Димитрова, която вече 7 години е учител по физическо възпитание и спорт в 203. ПЕГ "Свети Методий", гр. София, даде интервю пред вестник "Доктор", в което споделя радостта си да работи в нашето училище и казва, че се чувства прекрасно при нас.
ГОРДИ СМЕ, че г-жа Димитрова успява да мотивира нашите прекрасни ученици за високи постижения в спорта!

 

 

 

203. ПЕГ с покана към 142. ОУ за ОБЩА РАБОТИЛНИЦА ЗА МАРТЕНИЦИ
   
 
203. ПЕГ „Свети Методий“ инициира ОБЩА работилница за мартеници, в която да вземат участие ученици и учители от 203. ПЕГ и от 142. ОУ. Водени от идеята ЗАЕДНО да отбележим един от най-обичаните български празници „Баба Марта“, ръководството на 203. ПЕГ поднесе днес, 26.01.2024 г. покана на директора на 142. ОУ „Веселин Ханчев“ за участие в работилниците. С много ентусиазъм, учениците от Ученическия парламент, вече подготвят материалите за мартениците и очакват с нетърпение съвместната инициатива с учениците на 142. ОУ. Вълнуващо е когато идеята да обединим усилия и енергия ученици и учители от две училища, в сътворяването на нещо толкова ценно и смислено, за да съхраним българските традиции живи, се приема ентусиазирано от самите ученици.
Вярваме, че идеята за съвместната ни работа по мартеничките, ще допринесе за сплотяване на учениците и учителите от двете училища!
 
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ "Свети Методий" - град София

 

 

 

14 КЛАСИРАНИ ЗА ОБЛАСТЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
   
 
14 амбициозни, знаещи и можещи ученици от 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" се представиха отлично на общинско ниво и се класираха за областен кръг на олимпиадата по английски език.
БРАВО, ДЕЦА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Поздравления и за техните всеотдайни учители: г-жа Маргарита Димитрова, г-жа Лиляна Ценова, г-н Димитър Иванов и г-н Илиян Войнов!

 

 

 

Урок за Левски
   
   
 
Ученици от клуб "Млади възрожденци" към 203. ПЕГ "Свети Методий" отбелязват 151 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски: стихове за великия българин, песни за него, дискусия за живота и делото му, ръчно нарисувани картички с лика на Апостола и негови паметни цитати.
БРАВО на нашите млади възрожденци и техните всеотдайни ръководители: г-жа Атанаска Христоскова и г-жа Светла Кънчева, които възпитават в дух на патриотизъм и преклонение пред подвига на личността, пред която всички българи се прекланяме!

 

 

 

Денят на любовта в 203. ПЕГ
   
   
 
Един незабравим ден в 203. ПЕГ "Свети Методий". Толкова много прегръдки, стоплящи усмивки и любов... Изненадите при нас започнаха от ранни зори с много сърчица с мъдри мисли за любовта, подготвени с много старание от Ученическия съвет към 203. ПЕГ.
Много вълнуващи емоции донесе на всички ни Пощенската кутия за любовни послания, които намериха своите получатели сред ученици и ученички, учители и учителки.
Определено имаше изненадани..., ноо какво е любовта без смелост...
Денят измина неусетно, а толкова много ни се искаше да е безкраен...
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ на Ученическия съвет към 203. ПЕГ за стоплящите емоции днес и красивото послание: Всичко е любов

 

 

 

"Пощенска кутия за любов"
   
 
Учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" са в трепетно очакване на Деня на любовта. В училището ни цари голямо оживление. Кодовата дума е Любов. Развълнувани ученици са в очакване на 14 февруари. Вълнението е голямо, стоплящо е да дадеш и да получиш любов. Всеки може да се впусне в любовното предизвикателство, оставяйки своето любовно послание в специалната "Пощенска кутия за любов" , която ще се окаже малка за всички писма...
Посланието ще достигне до своя получател точно на 14 - ти февруари. Как ще се случи това.. Очаквайте скоро продължение....

 

 

 

Дискусия по превенция на употребата на наркотични вещества
   
   
 
Психолози от Превантивно-информационнен център по проблемите на наркоманиите в гр. София проведоха дискусия по превенция на употребата на наркотични вещества при юношите. Учениците от 203. ПЕГ „Свети Методий“ бяха въвлечени по интересен начин, чрез анимационен филм, в последствията и опасностите от употребата на тези опасни субстанции. Бяха обсъдени различните форми на рисково поведение и алтернативите, които има пред хората с рисково поведение. Психолозите отвориха пространство за споделяне и размисъл.
Сърдечно благодарим на психолозите г-жа Росица Станулова и г-жа Деница Анастасова за интересната и полезна за нашите ученици беседа!

 

 

 

2 КЛАСИРАНИ НА ОБЛАСТЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИЯ
   
 
Ученици от 203. Профилирана езикова гимназия ,,Свети Методий", със засилен интерес към историята, взеха участие в общинския кръг на олимпиада по история и цивилизации, като двама от тях, след отличните си резултати, се класират на областния кръг.
Нашите амбициозни, знаещи и можещи ученици, демонстрираха отлични умения за работа с исторически извори, изображения, създаване на писмен текст с ключови моменти от българската история.
Поздравления за Александър Александров и Мария - Клара Борисова и за техния всеотдаен учител- г-жа Виктория Клинчарова!
БРАВО!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

 

 

 

12 КЛАСИРАНИ ЗА ОБЛАСТЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО ИСПАНСКИ ЕЗИК
   
 
В конкурентна среда възпитаниците на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" придобиват опит като състезатели, увереност във възможностите си, демонстрират знания и упоритост.
Дванадесет талантливи ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий", след отлично представяне на общинския кръг на олимпиадата по испански език, продължават участието си на областен кръг, където отново ще защитят достойно името на нашето училище и ще се борят за участие на националния кръг .
 
Мили деца, изключително горди сме от изключителните ви резултати и ви желаем успех на следващия етап! Поздравления и за всеотдайните ви учители: г-жа Мария Януцева, г-жа Милена Русинова, г-жа Симона Лазаркова!

 

 

 

Курс по испански език за учители от 203. ПЕГ
   
   
 
Мотивирани и ентусиазирани учители от 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий": г-жа Виктория Клинчарова (учител по история и цивилизации) и г-жа Атанаска Христоскова (учител по музика), заедно с директора г-жа Таня Трапова (преподаващ история и цивилизации), поеха предизвикателството да изучават испански език, за да имат възможност амбициозните ученици от нашето училище да изучават повече учебни предмети на испански език.

 

 

 

Музикално шоу в търсене на таланти
   
   
 
Да участваш в забавно шоу в риалити формат под надслов "Музикалният талант на Xа клас", е изключително интригуващо предизвикателство за учениците в 203. ПЕГ „Свети Методий”. Под напъствията на своя всеотдаен учител – г-жа Атанаска Христоскова, десетокласниците участват активно в създаването на сценария и организацията на музикалното шоу. Като в истинско риалити, участниците ентусиазирано изпълняват обичани песни и получават своите оценки от компетентно жури.
Във финала на музикалното шоу, публиката гласува и определя победителите.
Прекрасна инициатива на г-жа Христоскова, която даде възможност на десетокласниците истински да се забавляват!

 

 

 

КЛАСИРАНА ЗА ОБЛАСТЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО ХИМИЯ И ООС
   
 
Ученичката Стела Стоянова от Xа клас в 203. ПЕГ „Свети Методий” се представи отлично на общинския кръг на олимпиадата по химия и ООС и се класира за областен кръг. Стела демонстрира отлични знания върху разделите: "Органична химия" , "Химична кинетика", "Химично равновесие" и "Термохимия" и умения да решава логически задачи.
Мотивиращият я учител по химия и ООС, г-жа Десислава Маринова, споделя: „Горда съм с високия резултат на Стела, защото задачите бяха с повишена трудност”.
БРАВО, СТЕЛА! ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
Поздравления и за г-жа Десислава Маринова за отличната подготовка на Стела!

 

 

 

КЛАСИРАНИ НА ОБЛАСТЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДА ПО ФИЛОСОФИЯ
   
 
След отлично представяне на общинския кръг на олимпиадата по философия, 4 амбициозни и талантливи ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“, се класират за областния кръг. Те демонстрират отлични умения за самостоятелно изследване по избран философски проблем: " Философия и идеи на богомилите и влиянието им в Европа", „Безсмъртието през погледа на Шопенхауер“, "Грижата на човек за благата на другите - идеите на Декарт" и "Причината, поради която хората влизат в обществото - идеите на Дж. Лок".
БРАВО! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Поздравления и за техния всеотдаен учител – г-н Матей Манчев, който развива в нашите ученици философски умения за задълбочено осмисляне на темата, по която работят, оригиналност и убедителност!

 

 

 

Изненада за рожден ден
   
   
 
Стопляща изненада в днешния студен януарски ден - 30.01.2024 г., от учениците в Xа клас в 203. ПЕГ ,,Свети Методий" към техен съученик. Десетокласниците за пореден път показаха, колко важно е взаимното уважение и създаването на приятелски отношения сред съученици. Със специален подарък и торта, класът отправи своите искрени, стоплящи пожелания към рожденика.
Поздравления за прекрасната инициатива на учениците от Xа клас и техния мотивиращ ги класен ръководител - г-жа Виктория Клинчарова, възпитаваща ги в непреходни ценности и добродетели!

 

 

 

Посещение в Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми към Софийски университет
   
   
 
Вълнуващо посещение на ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“, днес, 29.01.2024 г., в Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми към Софийски университет. Под ръководството на своя мотивиращ ги учител – г-жа Петя Василева, нашите ученици взеха участие в интересна беседа за трите вида скали, които са изучавали - седиментни, метаморфни и магмени. За тях бе интригуващо да ги видят на живо и да се докоснат отблизо до природните забележителности.

 

 

 

История, изкуство и литература в едно
   
   
 
Часовете по български език и литература са интересни и вълнуващи за осмокласниците от VIIIд клас в 203 ПЕГ ''Свети Методий''. Под ръководството на своя мотивиращ ги учител – г-жа Красимира Тодорова, участват активно в разгадаването на библейски текстове и изследват византийски икони и католически катедрали. Ентусиазирано те търсят връзката между епохите и доказват, че няма случайни неща не само в математиката, но и в литературата - това е задачата пред младите литературоведи. Те подкрепят всяко свое твъдение с видео-материали, търсят скритите послания по пътя на логиката и се опитват да осмислят исторически периоди от по няколко века.

 

 

 

Българските традиции в час по изобразително изкуство
   
   
 
Знанията на учениците за българските традиции, могат да бъдат обогатявани по интригуващ начин и в час по изобразително изкуство. Под вдъхновяващото ръководство на г-жа Мая Голова, учениците от VIIIб клас, надграждат своите знания за традиции и обичаи, като с особен интерес разглеждат наближаващия празник Трифон Зарезан. Смесвайки богата гама от цветове, осмокласниците представят колоритния празник, усъвършенствайки уменията си да рисуват различни видове фигури, да създават движение, да прилагат на практика линейната и въздушната перспективи.

 

 

 

Пътешествие в час по английски език
   
   
 
Интригуваща история за жена, която следва мечтата си да обиколи света приковава вниманието на учениците от VIIIб клас в 203. ПЕГ „Свети Методий”, изучаващи английски език интензивно през тази учебна година. Героинята в историята не е просто турист, тя преживява страданията на хората в Тайланд, Австралия, където им помага да се справят с природни бедствия. Осмокласниците ентусиазирано коментират нейните ценности, осъзнават как пътуванията ни променят, правейки ни по-разбиращи и толерантни. Вълнуващата истинска история продължава с виртуално пътешествие, в което осмокласниците представят своите проекти, свързани с историята, архитектурата, музиката, традициите на Испания, Италия, Китай, Арабския свят, България. На фона на традиционна музика: испанска, италианска, китайска, арабска, българска, те имат възможност да се потопят в атмосферата, духа, традициите, обичаите, фолклора на представяните страни. Под ръководството на своя всеотдаен учител по английски език, г-жа Лиляна Ценова, нашите прекрасни осмокласниците, демонстрират отлично ниво на знания и умения по английски език.

 

 

 

Представители от Европейския център по транспортни политики и от Транспортното и Икономическото министерство в 203. ПЕГ
   
   
 
В час по пътна безопасност, специални гости на 203. ПЕГ „Свети Методий“ бяха Диана Русинова-експерт по пътна безопасност, председател на УС на Европейския център по транспортни политики, Иван Влъчков - автосъстезател, представители на Транспортното и Икономическото министерство.
Направена бе статистика на големия брой пътни инциденти, ранени и загинали при катастрофи.
В проведената дискусия учениците се запознаха с опасностите на пътя и каква отговорност носи всеки от тях за поведението си на пътя.
Изяснени бяха грешките, които допускат младите водачи при управление на МПС.
Учениците се вълнуваха и задаваха въпроси, свързани с трудностите, които срещат при решаването на листовки.

 

 

Военно обучение в 203. ПЕГ "Свети Методий"
   
   
 

 

 

Спортуваме активно
   
   
 
Чрез интересни интерактивни и състезателни методи, учениците от IXв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ усъвършенстват уменията си да играят волейбол. Отигравайки заучени и нови положения, следвайки указанията на мотивиращия ги учител – г-н Костантин Николов, те демонстрират усвоени похвати и умения.

 

 

 

 

Спортният журналист от bTV Петър Бакърджиев в 203. ПЕГ
   
   
 
За учениците от 203. ПЕГ „Свети Методий“ бе изключително вълнуваща срещата със спортния журналист от bTV Петър Бакърджиев, който бе специален гост в нашето училище. Учениците ни бяха силно впечатлени от личността на спортния журналист, отразявал Световните и Европейски първенства по баскетбол и волейбол, финалните турнири на Световната лига по волейбол и баскетболната Евролига, финала на Шампионската лига по футбол, избран за „Спортен журналист на bTV на десетилетието”, носител на най-престижната наградата за спортна журналистика „Братя Ексерови”.

 

 

Методът „Peer-to- peer“ в час по английски
   
   
 
Методът Peer-to- peer, който доказва своята ефективност в обучението по чужди езици, успешно се прилага за учениците в 203. ПЕГ „Свети Методий“. Единадесетокласниците от XIв клас, с профил „Чужди езици“, демонстрират отлично ниво на знания и умения по английски език, работейки по групи, попълвайки липсващи части от интегрален текст, пътешествайки виртуално из различни кътчета на Европа, докосвайки се до интересни факти и забележителности от европейската история, политика, култура, традиции. Под ръководството на своя мотивиращ ги учител - г-жа Стела Бояджиева, те с интерес се впускат в предизвикателството да изпълняват задачи със състезателен характер - да свързват значимите европейски държави с известни техни представители от различни области на живота.

 

 

 

   
   
 
Когато си в паралелка с профил „Предприемачески“, усвояваш с лекота и интерес задачите по математика и физика, откривайки тесните връзки между тях. Учениците от IXг клас в 203.ПЕГ "Свети Методий" с ентусиазъм изготвят и представят свои проекти, нагледно обяснявайки основните величини, зависимости и свойства, като демонстрират връзките между тях, показват приложението на функции в разделите: „Механика“, „Механични вълни“ и „Електричество“ и при явления от ежедневието ни: изстрел на куршум, движение на футболна топка, каране на колело и свободно падане на предмети, спирачния път на автомобил и усилването на звук.
Поздравления за прекрасната иновативна идея на всеотдайните, млади и вдъхновяващи учители по математика – г-жа Маргаритка Карпачева и по физика – г-жа Вера Патева!

 

 

 

   
   
 
Мотивирани, знаещи и можещи ученици от VIII, IX, Х и XI клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи английски и испански език като първи чужд език, взеха участие днес, 13.01.2024 г. в Общинския кръг на олимпиадите по английски и испански език. Амбициозните ни ученици показаха отлично ниво на знания и умения, като успешно преминаха всички компоненти на състезанието, и представиха достойно училището ни.
Те продължават своята интензивна подготовка и за следващия кръг, който ще даде възможност на най-добрите да се явят на национално ниво.

 

 

   
   
 
Предизвикателството наречено „Ловци на QR съкровища“ е вълнуващо изживяване за учениците от Xв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, изучаващи испански език като първи чужд език. С помощта на специално разработени QR кодове, десетокласниците, като истински ловци, работейки в екип, търсеха скритите из цялата класна стая кодове, съдържащи разнообразни интерактивни упражнения от лексикален и граматичен характер на испански език. След като всяка група приключи своите упражнения, тя с интерес сглоби таблото си, представящо една латиноамериканска държава. Под ръководството на своя млад и всеотдаен учител г-жа Симона Лазаркова, десетокласниците по забавен и вълнуващ за тях начин представиха държавите Аржентина, Перу, Куба, Чили и Мексико, направиха преговор и обобщение на изучавания учебен материал.

 

 

   
   
 
Учениците от XIг клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, изучаващи география и икономика като профилиращ предмет, в час по Модул 2 „Геополитическа и обществена култура“, с голям интерес представят метода „обърната класна стая“. Ентусиазирани ученици преподават на съученици, като по този начин представящите информация за световните религии развиват презентационните и дигиталните си компетентности, упражнявайки използването на специфични географски понятия. Под вдъхновяващото ръководство на своя млад и амбициозен учител – г-н Руслан Иванов, единадесетокласниците усвояват нови понятия и работят в екип, анализират географска информация и идентифицират географски обекти върху картосхеми. Всяка от групите нанася на картосхеми информация за една от презентираните от техни съученици световни религии. Задачата е групите да подберат най-важната информация и да я нанесат на картосхемите.

 

 

   
   
Преди началото на учебните часове, ученици от 203. ПЕГ по своя инициатива, преди началото на учебните часове, помагат за разчистване на снега в двора на училището и оформяне на пътека до физкултурния салон.
ГОЛЯМО БРАВО за нашите прекрасни момчета от IXг клас:
Преслав Атанасов, Станислав Велев, Жоро Илиев, Николаос Орфанодакис!
Поздравления и за техния всеотдаен класен ръководител- г-жа Маргаритка Карпачева , която ги възпитава да бъдат отговорни и с обща грижа към всички!

 

 

     
       
 
На участниците в клуб "Млади възрожденци" при 203. ПЕГ "Свети Методий" в гр. София беше връчен традиционния подарък от Общобългарски комитет "Васил Левски" - календар с важни исторически събития от българското минало.
Учениците бяха очаровани от подаръка и изразиха искрената си благодарност и мотивация за скорошни родолюбиви инициативи!

 

 

     
       
 
На този ден, 08.01.2018 г., преди 6 години, встъпих в длъжност "директор" на нашето прекрасно училище - тогава с името Профилирана гимназия с изучаване на чужди езици "Свети Методий", днес с името 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий".
6 ГОДИНИ - РАВНОСМЕТКАТА
Ново име, нов имидж и превръщане на училището ни в едно от най-бързо развиващите се училища в България! Броят на учениците ни нараства повече от три пъти: от 180 на 608, броят на паралелките от 8 на 22, броят на учениците в паралелка от 18 на 30 през настоящата учебна година!
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на всички прекрасни ученици и мотивирани родители за избора на нашето училище, за доверието в нас!
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на всички ентусиазирани учители за неуморния труд, професионализъм и всеотдайност, за обичта и топлината им към нашите ученици в името на качественото образование и възпитание!
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на целия екип от професионалисти в РУО София-град за всеотдайната подкрепа!
ГОРДИ СМЕ С ПОСТИГНАТОТО!
Продължаваме с много обич и всеотдайност да издигаме авторитета на училището ни!
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ

 

 

 

   
   
 
Нашите прекрасни ученици от различни възрастови групи от VIII до XII клас в 203. ПЕГ "Свети Методий", които се включиха в Националния образователен форум в гр. Чепеларе за създаване на филм, с много ентусиазъм и творческо вдъхновение, успяха да създат два свои оригинални филма, които представиха пред ученици и учители от цяла България:
- Природата - нашият учител и лечител
- В търсене на щастието
БРАВО, СКЪПИ УЧЕНИЦИ!
БЛАГОДАРИМ ВИ, че достойно представихте училището ни с отличните си умения и мъдри послания! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

 

 

   
 
 
 
Представителна група ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" , с голям интерес участваха в национално обучение за създаването на собствен филм, което се проведе в гр. Чепеларе за ученици от различни краища на България.
Ентусиазирани и мотивирани, нашите прекрасни ученици дадоха всичко от себе си, за да заснемат местни кадри от Чепеларе и да оформят своя концепция и послание в създавания от тях филм.
Те насочиха вниманието си към близостта до природата, обичта към животните и усещането за щастие в очите на младежите.
Скъпи ученици, благодарим ви за старанието и ентусиазма, с които се впуснахте в приключението да създадете свой филм!
Сърдечно благодарим на организаторите на образователния форум - Сдружение "Знам и мога" за предоставената ни възможност!

 

 

   
   
 
Ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" представят достойно училището ни в Национален младежки образователен форум
в сферата на създаването на филми и филмов фестивал, който се провежда в гр. Чепеларе, в периода: 3-5.01.2024 г..

 

 

   
   
 
Участие на ученици и учители от 203. ПЕГ "Свети Методий" в Национален младежки образователен форум в сферата на създаването на филми и филмов фестивал, който се провежда в гр. Чепеларе, в периода: 3-5.01.2024 г..
Сърдечно благодарим за специалната покана от организаторите на форума - Сдружение "Знам и мога" и предоставената ни възможност да споделим опит с ученици и учители от цяла България!

 

 

     
       
 
Ваканции, изпити и неучебни дни до края на учебната 2023/ 2024 година.
В календара не са включени официалните празници.

 

 

   
   
 
С изключителна гордост 203. ПЕГ „Свети Методий“ изпраща най-успешната си година – 2023 г.
ГОРДЕЕМ се с нашите успехи:
1. БРОЙ УЧЕНИЦИ
За втора поредна година, през настоящата учебна 2023/2024 г., прага на училището ни прекрачиха над 140 осмокласници (почти колкото е бил общият брой ученици в цялото училище преди 5 години), което е огромен успех за нашето училище и признание за всеотдайния труд на целия педагогически екип професионалисти! Общият брой на учениците в училище вече е над 608 (само за 5 години нараства повече от три пъти, от 180 през 2017 - на 608 през 2023 година);
2. НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ СЪСТЕЗАНИЯ И КОНКУРСИ
За първа година 203. ПЕГ постига толкова голям брой грамоти, награди, отличия за наши ученици и учители в национални, международни и световни състезания и конкурси
3. СПЕЧЕЛЕН МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ
Спечелен проект и работни срещи с международни партньори от Италия, Полша и Чехия по проекта „Live Action Role Play to Increase Youth Active Citizenship" (LARPIC).
4. ОБНОВЕНА МАТЕРИАЛНА БАЗА
За втора поредна година, с помощта и подкрепата на нашите всеотдайни родители, успяхме да реализираме толкова важни и значими ремонтни дейности на класните ни стаи, коридори, физкултурен салон. Осигурихме нова техника, създадохме иновативна библиотека, стимулираща интереса към четенето.
Спечелен проект за изграждане на модерна образователна среда, базирана на съвременни съоръжения/оборудване за онагледяване/представяне на учебни материали чрез ИКТ.
Спечелен интерактивен дисплей по Национална програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование".
Спечелен проект за осигуряване на „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“
5. РАЗНООБРАЗИЕ НА ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ
Интригуващи срещи и беседи в 203. ПЕГ на наши ученици с известни личности, тв водещи, писатели, поети. Занимателни часове на класа в музеи с национална значимост, вълнуващи пътувания с учебна цел, посещение на интересни исторически, етнографски и природни забележителности. Участвахме в благотворителни базари, организирахме благотворителни акции.
6. ВИСОКА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ
След отчетените високи резултати при извършената проверка в 203. ПЕГ „Свети Методий“ от Национален инспекторат по образованието, през отиващата си 2023 г., можем да се похвалим и с високите резултати от извършеното атестиране на педагогическите специалисти.
ГОРДИ СМЕ!
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на всички прекрасни наши ученици, всеотдайни учители и подкрепящи родители!
УСПЯВАМЕ, защото сме ЕДИН ЕКИП!
203. ПЕГ - НАЙ-БЪРЗО РАЗВИВАЩОТО СЕ УЧИЛИЩЕ!
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ „Свети Методий“

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
 
Празнични усмивки от класните стаи на 203. ПЕГ "Свети Методий" 🙂

 

 

   
   
 
Ръководството на 203. ПЕГ "Свети Методий" изразява своята искрена БЛАГОДАРНОСТ към целия педагогически колектив на 203. ПЕГ "Свети Методий" за всеотдайния труд, висок професионализъм, обич и топла грижа към нашите прекрасни ученици!
Мотивирани и вдъхновяващи със своя устрем и отдаденост на каузата за качествено образование, учителите от 203. ПЕГ получиха благодарствена грамота, отличия и награди за принос за издигане авторитета на училището ни:
ПЪРВО МЯСТО - г-жа Маргарита Соколова
ВТОРО МЯСТО - г-жа Атанаска Христоскова
ТРЕТО МЯСТО - г-жа Цветелина Терзиева
СКЪПИ, КОЛЕГИ, ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!
ГОРДЕЯ СЕ С ВАС!
❤
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ

 

 

   
     
 
Нашите прекрасни, амбициозни, активни, вдъхновени и мотивирани участници в клуб "Млади възрожденци" към 203. ПЕГ "Свети Методий", с ръководител г-жа Атанаска Христоскова

 

 

   
   
 
Коледно тържество на 203. ПЕГ "Свети Методий" - песни, танци, грамоти, награди и много празнично настроение 🙂

 

 

   
 
 
 
Казват, че Коледата не е пълна, ако не зарадваш дете.... Нашата Коледа е пълна, защото учениците от 203. ПЕГ „Свети Методий“ зарадваха децата в Център за временно настаняване в кв. „Красна поляна“ с много подаръци, лакомства и любима книга. Децата без дом очакваха тази среща с голямо нетърпение, надничаха срамежливо и искаха да разберат какво им носим. Изпяха ни най-хубавите си песни, казаха ни любимите си стихотворения и много ни прегръщаха. Стрелките на часовниците спряха, никой не искаше да ни пусне и ние не искахме да тръгнем.. Остана едно истинско обещание да се върнем пак..
Благодарим на всички ученици, които дадоха сърце и душа, за да се случи това – да видим грейнали пламъчета в очите на децата в Център за временно настаняване в кв. Красна поляна. Щастливи сме да споделим, че осъществихме своята мисия, да направим Коледата вълшебна за най-малките – децата! Така чудесата се случват, когато всички мислим в една посока и работим заедно, за голямата цел...доброто, което сами можем да сътворим ❤️

 

 

   
   
 
Добрите дела са тези, които правят животът ни смислен. 203. ПЕГ „Свети Методий“ се гордее изключително много със своите възпитаници с добри сърца, които в празничните дни подаряват добрина и топла храна и стоплят много нуждаещи се сърца!
Щастливи сме да споделим с вас кадри от един емоционален и вълнуващ ден за всички нас. Неговата подготовка започна преди месец от коледните работилници в 203. ПЕГ, в които нашите ученици твориха дни наред в името на една благородна кауза. Коледният базар в гимназията ни постигна впечатляващи резултати, благодарение на щедростта на всички ученици, учители и родители. Така днес с гордост можем да заявим, че успяхме да направим Коледа поне малко по-хубава за хората без дом и в тежко материално положение. Наши възпитаници съвместно с доброволците в обществена кухня при храм "Св. Пророк Илия", раздадоха храна на близо 400 човека, като осигуриха и десерт за празничния ден. Учениците от 203. ПЕГ получиха безброй благодарности и много благословии за доброто си дело.

 

 

   
   
 
С БЛАГОДАРНОСТ към всички ученици, родители и колеги, които се включиха в благородната ни кауза!

 

 

   
   
 
Учителите често ни казват, че математиката е навсякъде около нас - тя описва това, което наричаме "реалност". А ето, че учениците от VIIIа клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, разбраха, че математиката присъства дори в приказките! Златни ковчежета с портрети на хубавици; чудни майстори, които или казват само истината, или винаги лъжат; смели рицари, надвиващи огнедишащи дракони; лисици и мечки, наредени на опашка пред горския фризьорски салон... се преплитат с инварианти, четност и нечетност, верни и неверни твърдения...
Оказва се, че дори Шекспир е писал "задачи", а математиката може да бъде приказно интересна под вдъхновяващото ръководство на всеотдайния учител – г-жа Анастасия Накева.

 

 

   
   
 
Ентусиазирани ученици от VIIIв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, изучаващи интензивно испански език през тази учебна година, ни потопиха в испанските традиции и обичаи за Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Осмокласниците демонстрираха отлични знания по испански език и презентационни умения. По увлекателен и интригуващ начин, те запознаха своите съученици със специфична лексика, поздрави, любопитни факти за традиционните коледни ястия, сладкиши и суеверия в страната на фиестите. Под вдъхновяващото ръководство на своя всеотдаен учител – г-жа Мария Януцева, осмокласниците затвърдиха и приложиха наученото посредством състезание, в което отговаряха на въпроси, използваха минали времена и сложни глаголни конструкции.

 

 

   
 
 
 
В навечерието на Коледа, учениците от XIб клас в 203. ПЕГ „Свети Методий”, изучаващи испански език като профилиращ предмет, се потопиха във вълнуващо виртуално пътешествие “Обиколка в испаноезичните страни”. С голям ентусиазъм единадесетокласниците измислиха сами диалози на испански език, влязоха в роли в конкретни ситуации, представиха специфики за обичаи и традиции в испаноезични страни, провинции на Испания, Перу, Аржентина и Мексико. Тематиката бе от ежедневно естество, за да се доближат максимално до реалността и да представят с опознавателна цел туристическите забележителности и традициите. Учениците демонстрираха отлични знания по испански език. Под ръководството на своя вдъхновяващ учител – г-жа Венера Найденова, те се състезаваха със своите родители в образователната игра Kahoot.

 

 

   
   
 
С огромна благодарност към всички ученици, които се включиха с голям ентусиазъм и творческо въображение в училищния конкурс за коледна украса на 203. ПЕГ "Свети Методий" за най-добре украсена класна стая!
БЛАГОДАРИМ, ВИ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ!
Вие ни потопихте в магията на коледната атмосфера и създадохте истински празнично настроение в класните стаи на нашето училище! 🙂

 

 

   
 
 
 
Учениците от 12б и 12в класове в 203. ПЕГ „Свети Методий“, изучаващи руски език като профилиращ предмет, ентусиазирано разглеждат темата"Рождество и Нова година в Русия и по света". Дванадесетокласниците демонстрират отлични знания по руски език, затвърждавайки лексиката, свързана с посрещането, традициите, обичаите на празничната маса, песните и пожеланията, свързани с тези празници.
Учениците от двата класа се потопиха заедно, под ръководството на своя вдъхновяващ учител по руски език – г-жа Мария Абаджиева, в коледния дух, с работилница за коледни курабийки, картички, украса и новогодишни фенери, състезание между отборите на Дед Мороз и Снегурочка, трапеза с постни храни от масата на Сочельник (Бъдни вечер) от шеф-готвача Албена, поздрав с новогодишната песничка "Расскажи, Снегурочка, где бьiла" от филма "Ну, погоди".