новини


 

 

 

СВОБОДНИ МЕСТА ЗА УЧЕБНАТА 2023 / 2024 ГОДИНА
 

 

 

Седмокласници от столични училища - гости на 203. ПЕГ
   
   
 
Занимателни, забавни, интерактивни игри организираха ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" за своите специални гости - седмокласници от столични училища - една прекрасна инициатива под вдъхновяващото ръководство на учителите: г-жа Деница Юлиева и г-н Матей Манчев.

 

 

 

Героите на Бокачо в ренесансови костюми
   
   
 
Годишният преговор може да бъде забавен и приятен. Не вярвате? Тогава влезте с нас в часа по български език и литература в VIIIд клас в 203. ПЕГ „Свети Методий. Децата се обличат с ренесансови театрални костюми и разиграват сцени от изучавани художествени произведения. Героите на Бокачо оживяват, говорят за любов, за война, за вяра. Много по-лесно е да разберат литературата, ако участват в театралното представление.
Кога друг път ще могат да си представят света от 1582 година? С костюмите настроението се променя, скучното става забавно, неразбираемото -лесно. Урокът е игра, а знанията се усвояват бързо и с лекота, под ръководството на мотивиращия ги учител – г-жа Красимира Тодорова, която лично е ушила ренесансовите костюми.

 

 

 

Как да нарисуваме портрет?
   
   
 
В час по изобразително изкуство, ученици от VIIIв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ рисуват пропорции на човешката глава в анфас. Под ръководството на своя мотивиращ ги учител – г-жа Мая Голова, осмокласниците се запознават с пропорциите на основните части на човешката глава, правейки връзка с анатомията и психологията, с математиката и геометрията. Това са базови знания, чрез овладяването на които те ще могат да рисуват портрет на конкретна личност, търсейки различията между пропорциите и конкретните черти на личността, улавяйки нейните физически и психологически характеристики, настроение и т.н.

 

 

 

„Да се завърнеш в бащината къща“
   
   
 
Творчеството на Димчо Дебелянов, неговият житейски път, творческа история, композиционни и жанрови особености на стихотворението "Да се завърнеш в бащината къща" са интригуващо предизвикателство за учениците от Xв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“. С творчески ентусиазъм, под вдъхновяващото ръководство на своя всеотдаен учител – г-жа Петя Василева, те изготвиха и представиха свои проекти и презентации, анализирайки аспекти от живота и творчеството на поета.

 

 

 

Ваканционно пътешествие в час по немски език
   
   
 
Занимателни ситуационни игри в час по немски език за учениците от XIa клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, изучаващи немски като втори чужд език. Единадесетокласниците демонстрират отлично ниво на знания и умения за общуване в реални ежедневни ситуации: занимания в свободното време, планиране и организиране на ваканционно пътешествие, посещение на ресторант с поканени приятели по повод рожден ден и планиране и резервации на пътешествия в различни краища на света в туристическа агенция - разговор с представители на туроператора. Под ръководството на своя мотивиращ ги учител – г-жа Катя Георгиева, те ентусиазирано се впускат в импровизирано ваканционно пътешествие в час по немски език.

 

 

 

Спортуваме заедно, забавлявайки се
   
   
 
Забавни и атрактивни спортни игри се проведоха днес - 11.06.2024 г., в двора на 203. ПЕГ "Свети Методий". Под мотивиращото ръководство на учителите по физическо възпитание и спорт: г-жа Светла Димитрова, г-н Иван Василев и г-н Константин Николов, ученици и учители участваха активно в организираните спортни игри, искрено забавлявайки се. Спортните занимания създадоха много положителни емоции и ни заредиха с много настроение.

 

 

 

Изкуството да говорим, когато мълчим
   
   
 
Взаимовръзките между нещата понякога изглеждат невъзможни, но не и когато говорим и същевременно мълчим. Невербалната психология разглежда езика отвъд него самия. Над 80% от информацията в един разговор не идва с думите, а с жестовете.
Сценки, ролеви игри и презентации илюстрираха едно прекрасно партньорство - това между българския език, психологията и философията. Единадесетокласници от XIб клас и деветокласници от IXв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, под ръководството на своите всеотдайни учители: г-жа Деница Юлиева и г-н Матей Манчев, се впуснаха в едно вълнуващо приключение, представяйки предимствата на невербалната комуникация.

 

 

 

Танцуваме в испански ритъм
   
   
 
Когато обучението и забавлението танцуват в един ритъм, усвояването на знания и умения се превръща в истинско удовлствие.
Ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий", изучаващи испански език интензивно и с любов, ентусиазирано танцуват в испански ритъм, под вдъхновяващото ръководство на своите всеотдайни учители: г-жа Мария Януцева, г-жа Симона Лазаркова и г-жа Милена Русинова.

 

 

 

Ново пиано за учениците от 203. ПЕГ
   
   
 
Учениците от 203. ПЕГ „Свети Методий“ имат още едно ново пиано, което им дава възможност да се докоснат до необятните възможности на музикалния инструмент в часовете по музика и извънкласните занимания. Пианото предлага богати възможности за изразяване на чувствата и креативноста на учениците, за провеждане на изпълнени с музикална практика бинарни уроци между различните дисциплини. Чрез музиката се подобряват социалните връзки в и извън класовете, а фолклорният ансамбъл към 203. ПЕГ, под всеотдайното ръководство на своя млад и амбициозен учител – г-жа Атанаска Христоскова, има възможност да продължи професионално с музикалното си развитие.

 

 

 

Ученическият съвет към 203. ПЕГ "Свети Методий"
   
   
 
Ученическият съвет към 203. ПЕГ "Свети Методий" - вдъхновяващи, мотивирани и ентусиазирани момичета и момчета, които участват активно в училищния живот и организират разнообразни извънкласни инициативи, с които превръщат училището ни в желана територия на учениците.

 

 

 

Как да си изработим туристическа карта на България в час по география
   
   
 
Ентусиазирани ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“, със засилен интерес към географията, разказват за любимите си забележителности в България, обсъждат защо някои са повече посещавани. проблемите и решенията в туризма. Работейки в група, под ръководството на мотивиращите ги учители: г-жа Петя Василева, г-н Руслан Иванов и г-н Илиян Пентов, те изработват туристическа карта на България, с посетените от тях забележителности.

 

 

 

Спортни игри в 203. ПЕГ "Свети Методий"
   
   
 
Спортни игри в 203. ПЕГ "Свети Методий", под вдъхновяващото ръководство на учителите по физическо възпитание и спорт: г-жа Светла Димитрова, г-н Иван Василев и г-н Константин Николов.

 

 

 

Шекспир и забавни диалози в час по английски език
   
   
 
Ученици от VIIIа и VIIIб клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, изучаващи английски език интензивно през тази учебна година, демонстрираха отлично ниво на знания и умения. С театрално майсторство те представиха накратко съдържанието на „Ромео и Жулиета“, от Шекспир, влизаха в роли, разигравайки забавни диалози в ресторант и различни житейски ситуации, решаваха кръстословица, представиха интригуващи презентации.
Интересен методически замисъл на мотивиращите ги учители по английски език – г-жа Лиляна Ценова и г-н Димитър Иванов.

 

 

 

Историята на тримата мъдреци от Вавилон в час по математика
   
   
 
По артистичен и увлекателен начин осмокласници и деветокласници от 203. ПЕГ „Свети Методий“, се пренасят в древен Вавилон. Забавно и креативно демонстрират как трима мъдреци се справят със задача, поставена от ядосания падишах: поне един от тримата да познае какъв цвят шапка има на главата си, без нито един от тях да вижда цвета на своята, в противен случай това ще им коства главите.
С тази забавна игра, учениците доказват изключително полезната роля на логическите задачи да развиват в тях не само логическо мислене, но и умения като концентрация, умения за решаване на проблеми, комуникативност, работа в екип и креативност.
Интересна провокация от учителите по математика: г-жа Снежана Георгиева, г-жа Маргаритка Карпачева и г-н Евгени Стефанов.

 

 

 

Връщане към историята чрез изкуствен интелект
   
   
 
Да се върнеш назад във времето към значими исторически събития и личности, използвайки инструменти, базирани на изкуствен интелект, е вълнуващо приключение за учениците от Xб клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“. По ръководството на своя учител по информационни технологии – г-жа Десислава Чолакова, те ентусиазирано създават видео разказ по снимки и кратка биография; анимират снимки и портрети; генерират изображения по исторически събития и сравняват резултатите.

 

 

 

Ролеви игри за седмокласници, осмокласници и десетокласници в час по литература
   
   
 
Учениците от Xв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ влизат в роля на любим герой от изучавани произведения и я представят пред по-малките ученици – седмокласници от 5. ОУ „Иван Вазов“ и осмокласници от 203. ПЕГ . Има провокация, три от героините не са от българската литература и трябва да бъдат разпознати. Седмокласниците и осмокласниците наблюдават с интерес урока, разпознават с ентусиазъм произведенията от българската литература, заинтригувани от героите.
Чрез забавна образователна игра с карти, под вдъхновяващото ръководство на мотивиращия ги учител - г- жа Петя Василева, те разпознават чрез реплики, автори и литературни герои.

 

 

 

Величието на един народ през погледа на Вазов
   
   
 
Влизайки в роли на герои, решавайки кръстословици, откривайки художествени похвати в цитати от "Опълченците на Шипка" и други произведения на Вазов, учениците от VIIIг клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, по интересен и забавен начин обобщават и надграждат знания и умения по български език, под вдъхновяващото ръководство на г-жа Цветелина Терзиева.

 

 

 

С ОБИЧ ЗА КЛАСНАТА
   
   
 
Уникална, стопляща изненада, с много обич, благодарност и признателност от VIIIв клас в 203. ПЕГ "Свети Методий" за рождения ден на любимия им учител и класен ръководител - г-жа Мария Януцева!

 

 

 

Състезателни игри в открит урок по история с над 200 седмокласници от столични училища на тема „Опознай своята столица“
   
   
 
Любознателни ученици от 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, със засилен интерес към историята, подготвиха забавни интерактивни игри, чрез които успяха да увлекат своите гости – над 200 седмокласници от различни столични училища, в интересно приключение в света на историята, имащо за цел затвърждаване и обогатяване на знания за столицата на Третата българка държава - София.
Седмокласниците, под ръководството на г-жа Виктория Клинчарова – учител по история и цивилизации в 203. ПЕГ, имаха възможност да се включат в занимателни, образователни игри за концентрация, състезавайки се в отбори с по 5 участници, като всеки имаше шанс да събере точки за своя отбор, отговаряйки на исторически въпроси от създадената платформа "Стани умен".

 

 

 

Над 200 седмокласници на гости в 203. ПЕГ - Урок по испански: El instituto de papel (Хартиеното училище)
   
   
 
Ученици от VIII, IX и Х клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, с интензивно изучаване на испански език, представиха пред над 200 седмокласници от основни столични училища, открит урок, който е вдъхновен от най-гледания не англоезичен филм на Netflix „La casa de papel“. Част от учениците ни ги пренесоха чрез виртуална разходка в Мадрид, където се развива и основното действие на сериала, а останалите се превъплътиха в ролята на похитителите с имена на градове. Седмокласниците бяха заложници, които трябваше да отговорят правилно на различни въпроси и команди, да записват отговорите си на специален лист за отговори и така да отключат таен код, който да им помогне да се измъкнат. С помощта на нашите преводачи, седмокласниците научиха числата, лексика, свързана с външния вид и цветовете, както и имената на някои градове на испански език. Урокът завърши с разпознаването на световно известни песни като "Bailando", "Bella ciao", "Macarena" и др. и демонстрация на доминиканска бачата, в която се включиха и седмокласниците.
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ на седмокласниците за това, че бяха наши специални гости и на ръководствата на техните училища, които подкрепиха нашата инициатива и се отзоваха на поканата ни!

 

 

 

В ОЧАКВАНЕ НА ГОСТИТЕ В ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В 203. ПЕГ "СВЕТИ МЕТОДИЙ"
   
   
 
В ОЧАКВАНЕ НА ГОСТИТЕ В ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В 203. ПЕГ "СВЕТИ МЕТОДИЙ"

 

 

 

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В 203.ПЕГ "СВЕТИ МЕТОДИЙ"
   
 
ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В 203.ПЕГ "СВЕТИ МЕТОДИЙ" - 31.05.2024 Г. , 9-12 ЧАСА
ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 

 

 

Изложба на тема „И аз се грижа за околната среда“ с макети от рециклирани материали
   
   
 
Tалантливи ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ изработиха свои макети от рециклирани материали - бутилки, капачки, картон и др. , с които ще участват в инициатива на тема „И аз се грижа за околната среда“, организирана от Изпълнителна агенция по околна среда с партньорството на район „Красно село“. Макетите на нашите ученици ще бъдат представени на изложба по случай Денят на детето на 01.06.2024 г. в Общински културен институт „Красно село“.

 

 

 

С ОБИЧ ЗА КЛАСНАТА
   
   
 
Прекрасна изненада, с много обич, благодарност и признателност от Xа клас в 203. ПЕГ "Свети Методий" за рождения ден на любимия им учител и класен ръководител - г-жа Виктория Клинчарова!

 

 

 

Дискусия на тема: „НЕ“ на наркотиците
   
   
 
Учениците от VIIIг клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, в час на класа, участваха в дискусия на тема: „НЕ“ на наркотиците“, в която психолог от Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите, изясни опасностите от употребата на наркотиците.
Чудесна инициатива на класния им ръководител – г-жа Атанаска Христоскова, която полага всеотдайни грижи за доброто възпитание на своите ученици и формирането на ценностна система!

 

 

 

Дискусия по превенция на употребата на психотропни вещества
   
   
 
Психолог от Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите в гр. София проведе дискусия по превенция на употребата на наркотични вещества при тийнейджърите. Учениците от VIIIв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ бяха въвлечени по интересен начин, чрез анимационен филм, в последиците и опасностите от употребата на тези опасни субстанции. Бяха обсъдени различните форми на рисково поведение и алтернативите, които има пред хората с рисково поведение. Психологът Деница Атанасова проведе беседа на тема "Рисково поведение" и заедно с учениците коментираха превенцията на такъв вид поведение.

 

 

 

ГРАМОТА ЗА ПРИНОС КЪМ СТОЛИЧНОТО ОБРАЗОВАНИЕ
   
   
 
Изключителна гордост за 203. ПЕГ „Свети Методий“ е Грамотата за принос към Столичното образование, връчена днес, 24 май 2024 г. от д-р Ваня Кастрева, началник на РУО-София-град на г-жа Виктория Клинчарова - млад, амбициозен и всеотдаен учител по история и цивилизации в 203. ПЕГ!
БРАВО, Г-ЖО КЛИНЧАРОВА!
203. ПЕГ СЕ ГОРДЕЕ С ВАС!
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ на д-р Ваня Кастрева, началник на РУО-София-град и на нейния прекрасен екип от експерти и професионалисти за признанието и високото отличие, за всеотдайната подкрепа и добро сътрудничество!

 

 

 

КАРТИЧКИ ЗА ЛЮБИМИТЕ УЧИТЕЛИ
   
   
 
Признателност, любов и благодарност за любимите учители в 203.ПЕГ "Свети Методий" – прекрасна, стопляща инициативата на Ученическия съвет и Клуб "Възрожденци".
Учениците изненадаха любимите си учители с красиви, ръчно рисувани картички за празника на българската просвета и култура - 24 май.
Скъпи ученици, СЪРДЕЧНО ВИ БЛАГОДАРИМ за милия жест и топлите думи!
И ние ВИ ОБИЧАМЕ!

 

 

 

Кръстословици, игрословици и ролеви игри в час по английски език
   
   
 
Часът по английски език може да бъде вълнуващо приключение, когато се включваш активно в забавни образователни игри, влизайки в различни роли. Учениците от IXг клас в 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи английски език като първи чужд език, с интерес изпълняват разнообразни задачи, свързани с прилагане на методите: Gamification (при който се използват учебни похвати тип-игра) и Cooperative learning (при който учениците влизат в различни роли и се използва делене на отбори или групи). Чрез игровите методи и използването на платформата за интерактивно взаимодействие на базата на игра WORDWALL, с упражнения за лексика от типа wordsearch, match up, group sort, учениците се превръщат в активни участници в процеса на обучение. Деветокласниците демонстрираха отлични знания по английски език и при решаването на кръстословици, обяснението на думи и изрази, използването на ребуси (rebus puzzles), имащи за цел да активират творческото им мислене и въображение, както и тяхното асоциативно мислене. Най-голям интерес предизвика демонстрацията на т.нар. "дегустация на сляпо", игра, чрез която учениците, под ръководството на своя мотивиращ ги учител – г-н Илиян Войнов, имаха възможност по забавен начин да упражнят лексиката за храни и напитки.

 

 

 

Второ и трето място в Столичен ученически конкурс „София – 145 години столица на България“
   
   
 
Амбициозни и талантливи ученици от 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ бяха отличени на второ и трето място в Столичен ученически конкурс „София – 145 години столица на България“, организиран от Регионално управление на образованието – София-град, съвместно със Столична община.
В конкурса участваха столични училища, в три направления: екипно изготвяне на постер от ученици в начален, прогимназиален или гимназиален етап; отборно – във викторина за ученици от прогимназиален етап; индивидуално – съчинение на тема „Минало и съвременност – София от края на XIX до началото на XXI век“, за ученици от гимназиален етап.
Нашите победители:
Дария Георгиева – второ място
Габриела Иванова – трето място
Борис Христов – трето място
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Поздравления и за техния всеотдаен, мотивиращ ги учител – г-жа Виктория Клинчарова!
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ на д-р Ваня Кастрева, началник на РУО-София-град и на г-н Васил Терзиев, кмет на гр. София за присъдените отличия и награди!

 

 

 

ВТОРО МЯСТО В СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПЪРВА ПОМОЩ КЪМ БЧК
   
   
 
203. ПЕГ "Свети Методий" спечели втора награда в Териториалното състезание на най-добрите ученически столични екипи по първа помощ към БЧК, на което 203.ПЕГ бе домакин и осигури технически екип и статисти.
Участниците от столичните училища, имаха възможност да попаднат в различни ситуации и да демонстрират уменията си за оказване на първа помощ.
Благодарим на г-жа Долли Петрова за прекрасната инициатива и организация, за това, че по традиция, за поредна година ни предложиха да бъдем домакин на състезанието!
Благодарим на медицинската сестра към 203. ПЕГ – г-жа Мария Борисова, която подготви ученическия екип към нашето училище, който показа отлични знания и умения и бе отличен на призовото второ място!
БРАВО, ДЕЦА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

 

 

 

УСПЕХ НА МАТУРАТА
   
   
 
СКЪПИ ЗРЕЛОСТНИЦИ,
 
Ръководството и целият екип от педагогически специалисти на 203.ПЕГ "Свети Методий" Ви пожелаваме да бъдете спокойни и уверени в знанията си днес, на първия си държавен зрелостен изпит!
Вярваме, че ще дадете най-доброто от себе си и ще се представите отлично!
 
УСПЕХ, МИЛИ МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА!

 

 

 

ТРЕТО МЯСТО В МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
   
   
 
Изключително достойно представяне на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" на Международното състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.
 
За втора поредна година училището ни има финалист сред 18-те най-добре представили се състезатели в страната от 7256 участници. В тазгодишното издание на KGL, нашата ученичка Христина Захариева, завоюва призовото ТРЕТО място.
На тържествена церемония по награждаване на победителите, Христина бе отличена с медал за своето високо постижение.
БРАВО, ХРИСТИНА!
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СМЕ ГОРДИ С ТЕБ!
Поздравления и за нейния всеотдаен, мотивиращ я учител – г-жа Маргарита Франгова-Димитрова!

 

 

 

Участие на учители от 203. ПЕГ в обучение на тема "Социалната промяна в средата на XX - началото на XXI век"
   
   
 
Амбициозни и мотивирани учители от 203. ПЕГ,, Свети Методий'': г-жа Виктория Клинчарова, г-н Матей Манчев и г-н Руслан Иванов, с голям интерес, се включиха в обучителен курс /тренинг/ за учители тема "Социалната промяна в средата на XX - началото на XXI век" . Те имаха възможност да участват в интригуващи дискусии на актуални теми, свързани с годините преди Прехода и след него, обществената и социалната промяна, субкултурите и техните специфики днес.

 

 

 

Панаир на книгата в час по испански език
   
   
 
Учениците от Хв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, изучаващи испански език като първи чужд език, ни пренесоха в Каталония, пресъздавайки традиционния панаир на книгата по повод патронния празник на автономната област- денят на Сант Джорди. От този панаир те "закупиха" книги в замяната на стрък цвете.
Всеки десетокласник, увлекателно и на испански език, представи сюжета на бележита книга от автономна област в Испания и показа авторската си разработка на корицата на съответната книга.
Под вдъхновяващото ръководство на своя млад и амбициозен учител – г-жа Симона Лазаркова, ученици влязоха в ролята на журналисти и зададоха на съучениците си въпроси, свързани със значението на четенето и авторското право, любимите им литературни жанрове и книги и др., на които те отговаряха с огромен интерес.

 

 

 

Мажоретките на 203.ПЕГ "Свети Методий" - прекрасни, вдъхновени, вдъхновяващи!
   
   
 
Страхотни сте, мили момичета!
Поздравления за вас и всеотдайния ви ръководител- г-жа Светла Димитрова!

 

 

 

Тържествено изпращане на Випуск 2024 в 203. ПЕГ "Свети Методий"
   
   
 
На добър час, мили момичета и момчета!
Обичаме ВИ!

 

 

 

Участие в детски празник за Деня на Европа
   
   
 
Ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" взеха участие като доброволци в детски празник по случай Деня на Европа, организирано от Асоциацията за развитие на българския спорт.
Нашите ученици взеха участие в тържественото откриване с танцови изпълнения и като доброволци при провеждането на игрите.

 

 

 

УТВЪРДЕНИ 5 ПАРАЛЕЛКИ В VIII КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2024/2025 Г. В 203. ПЕГ – НАЙ-БЪРЗО РАЗВИВАЩОТО СЕ УЧИЛИЩЕ
   
   
 
Излезе заповедта за утвърждаване на държавен план-прием в VIII клас за учебната 2024 /2025 година, според която са ни утвърдени за ЧЕТВЪРТА ПОРЕДНА ГОДИНА И ПЕТТЕ предложени паралелки:
- две паралелки с профил "Чужди езици" (английски/ немски и английски/испански);
- две паралелки с профил "Природни науки" (интензивно изучаване на английски/испански език);
- паралелка с профил "Предприемачески".
 
До учебната 2020/2021 година не бе осъществяван план-прием в VIII клас с 4 паралелки в нашето училище повече от 10 години, а през учебната 2020/2021 година не само ги реализирахме, но и всяка от 4-те паралелки, бе заета с максималния допустим брой ученици - по 26!
До учебната 2021/2022 година не бе осъществяван план-прием в VIII клас с 5 паралелки в нашето училище повече от 15 години, а през учебната 2021/2022 година ги реализирахме изключително успешно, като всяка от 5-те паралелки, бе заета с максималния брой ученици - по 26, а за две от тях имахме за първи път одобрен и надпланов прием.
През учебната 2022/2023 година, за втора поредна година реализирахме успешен план-прием, като всяка от 5-те паралелки бе отново с максимална пълняемост, а броят на учениците в паралелка достигна до 28-29, което се случи за първи път в нашето училище.
През учебната 2023/2024 година, за трета поредна година реализирахме изключително успешен план-прием, като всяка от 5-те паралелки бе отново с максимална пълняемост, а броят на учениците в паралелка достигна до 29-30, което се случва за първи път в нашето училище и е изключителен успех, с който се гордеем!
 
Училището ни преди 6 години бе със 180 ученици, а днес е вече с над 600, което е най-доброто доказателство за постигнатите цели. С общите всеотдайни и неуморни усилия на целия педагогически колектив, родители и ученици, ние успяхме да издигнем авторитета на нашето училище.
Докато преди 6 години, имахме по 1-2 паралелки на випуск, вече техният брой е по 5 на випуск. Броят на учениците преди 6 години бе близо до минимума - по 18-20 ученици в паралелка, а през тази година техният брой достига вече по 29-30 ученици в паралелка. Броят на паралелките преди 6 години, бе едва 8, а през тази учебна година достигна 22!
За втора поредна година, през настоящата учебна 2023/2024 година, прага на училището ни прекрачиха над 140 осмокласници (почти колкото е бил общият брой ученици в цялото училище преди 6 години)!
Днес с ГОРДОСТ се отличаваме като НАЙ-БЪРЗО РАЗВИВАЩОТО СЕ УЧИЛИЩЕ!
Фактът, че за предстоящата учебна 2024/2025 година, РУО София - град и МОН ни гласуват огромно доверие, утвърждавайки ни за четвърта поредна година и 5-те предложени паралелки, е огромно признание за целия ни екип и е повод за гордост за всеки от нас!
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ ЗА ГЛАСУВАНОТО ДОВЕРИЕ!
Ще направим всичко възможно да го оправдаем и да реализираме успешно и тази година утвърдения план-прием!
 
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ "Свети Методий",
град София

 

 

 

13 от 15 точки в Национален конкурс по химия
   
     
 
Гордост за 203. ПЕГ „Свети Методий“ е отличното представяне на Габриела Иванова от Xд клас, с профил „Природни науки“ в Националния ученически конкурс " Празник на химията" - 2024. Габриела успя да събере 13 точки от максималния брой 15 точки, състезавайки се в категория „Презентация“ с темата: "Химия на съвременните материали - микрофибри за гъсто изглеждаща коса". Фибрите имат за цел да прикрият козметичен проблем, притеснителен за много хора, страдащи от алопеция и различни видове косопад. Качественият анализ на микрофибрите доказва, че са напълно безвредни за скалпа на косата, тъй като са изградени от материали, близки по структура до човешкия косъм. Предизвикателство за участниците бе, че се изискваше работа с минимум три надеждни литературни източници, а презентацията да има гласов съпровод, с който да се докаже самоличността на участника. Нашата ученичка сподели, че е работила само с научни източници на английски език.
БРАВО, ГАБИ!
ГОРДЕЕМ СЕС ТЕБ!
Поздравления и за нейния научен ръководител и учител по химия и ООС - г-жа Десислава Маринова, за отличната подготовка!

 

 

 

203. ПЕГ - в първата четворка на най-добрите отбори по баскетбол от всички столични училища.
   
   
 
БРАВО, МОМЧЕТА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Поздравления и за техния всеотдаен ръководител и учител по физическо възпитание и спорт - г-жа Светла Димитрова!

 

 

 

Второ място на областно ниво по тенис на маса
   
   
 
Отборът по тенис на маса към 203. ПЕГ "Свети Методий" се представи достойно на областния кръг от ученическите игри по тенис на маса за VIII-X клас и завоюва второ място в своята група.
БРАВО, МОМЧЕТА!
Поздравления за старанието и сърцатата игра и за вдъхновяващата роля на техния ръководител и учител по физическо възпитание и спорт в 203. ПЕГ "Свети Методий" - г-н Константин Николов!

 

 

 

ВТОРО И ПЕТО МЯСТО В НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК „ИНТЕЛЕКТИКА“
   
   
 
10 ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ взеха участие в Национално езиково състезание по английски език, организирано за осма поредна година от Езикови училища ''Интелект'', чиято мисия е да продължат да откриват и поощряват най-добрите ученици от VII до XII клас.
Всички наши ученици се представиха на много високо ниво, преборвайки конкуренцията от над 100 участници. Двама ученици от 203. ПЕГ успяха да завоюват призови места: ВТОРО място - Мина Живкова и ПЕТО място – Алекс Арнаудов.
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

 

 

 

СЕРТИФИКАТИ ЗА ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ В МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
   
   
 
Отлично представяне на учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" в Международното състезанието по английски език KGL 2024, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, на което тази година се явиха 7256 ученици от цялата страна.
15 участници от 203. ПЕГ получиха резултат над 85 точки от максималните 100, като Александра Василева от IXд клас получи максимален резултат от 100 точки!
Нашите ученици показаха отлично ниво на националния кръг на състезанието и получиха сертификати за високите резултати!
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

 

 

 

ОДОБРЕН СЛУЖЕБЕН ПРОЕКТ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СГРАДАТА НА 142 ОУ И 203 ПЕГ
   
   
 
Одобрен е служебен проект за разделение на сградата на 142 ОУ и 203 ПЕГ

 

 

 

Великденска работилница в 203.ПЕГ с гости от 19. СУ "Елин Пелин", 36. СУ "Максим Горки" и 142. ОУ "Веселин Ханчев"
   
   
 
В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден, дворът на 203. ПЕГ „Свети Методий“ се огласи от празнично настроение, музика, танци, цветни палитри и много слънчеви усмивки.
За първа година 203. ПЕГ „Свети Методий“ пое инициативата, да покани на обща Великденска работилница ученици от училищата в район „Красно село“, за да споделим заедно празничните емоции. Сърдечно благодарим на нашите гости от 19. СУ "Елин Пелин", 36.СУ "Максим Горки" и 142. ОУ "Веселин Ханчев" и на техните директори: г-жа Клара Арабаджиева, г-жа Луиза Накова и г-жа Нели Недялкова, за това, че подкрепиха инициативата ни!
Заедно успяхме да сътворим прекрасни изделия в работилниците за Великденски яйца и венци и работилницата за мандали от прежда. За най - любопитните имаше кът за беседи, където отец Георги сподели вълнуващ разказ за християнския Великден, а наши ученици представиха специфични акценти от отбелязването на празника във Великобритания, Испания, Германия и Ирландия. Изключителен интерес предизвика и пъстрата фолклорна програма на учениците от фолклорната група при 203.ПЕГ.
Празникът донесе много усмивки и радост за всички и ни напомни колко хубаво е да бъдем заедно и да творим с общ ентусиазъм.

 

 

 

ВЕЛИКДЕНСКОТО ЯЙЦЕ НА 203. ПЕГ НА ПЛОЩАД "МАКЕДОНИЯ"
   
     
 
Учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" се включиха в инициативата на район "Красно село" - великденска изложба “Моите ръчички творят, а не цапат”, представена в линеен парк Македония. Голямото яйце на 203.ПЕГ бе сътворено в топлата цветова гама на оранжево, червено и жълто.
Можете да видите него и другите цветни яйца, нарисувани от децата на район Красно село до 10.05.2024 г.

 

 

 

203.ПЕГ "СВЕТИ МЕТОДИЙ" В НОВИНИТЕ НА BULGARIA ON AIR
   
   
 
ДНЕС. 02.05.2024 г. , в 0.30 минута.
Сърдечно благодарим на репортера на Bulgaria ON AIR - г-н Благовест Илиев за интервюто с нашите ученици!

 

 

 

203.ПЕГ "СВЕТИ МЕТОДИЙ" В НОВИНИТЕ НА BTV
   
   
 
ДНЕС. 02.05.2024 г. , в Обедната емисия "Новини", в 1.30 минута.
Сърдечно благодарим на репортера на btv - г-жа Николета Хаджийска за интервюто с нашите ученици!

 

 

 

БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА
   
   
 
Ученици от клуб "Млади възрожденци" от 203. ПЕГ " Свети Методий", за втора поредна година се включиха в инициатива за традиционно боядисване на великденски яйца, организирана от Софийската Света Митрополия. С много ентусиазъм, днес, 02.05.2024 г.., на Велики Четвъртък, под ръководството на своя мотивиращ ги ръководител, г-жа Атанаска Христоскова, те участваха като доброволци и съдействаха на организаторите и малките деца. Всички с общи усилия успяха да боядисат 1000 яйца, които бяха отнесени с празнично шествие до църквата "Света София". Целта е боядисаните яйца да бъдат раздадени на лекари от различни столични болници.
Нашите ученици дадоха интервю пред репортери на БТВ Новините - Обедна емисия, България On Air, BGNES, Euronews.

 

 

 

Японска вишна в двора на 203. ПЕГ
   
   
 
Японската вишна в градинката към двора на 203. ПЕГ "Свети Методий" цъфти в прекрасни цветове, благодарение на всеотдайните грижи и обичта на нашите ученици.

 

 

 

Приложение на тригонометрията в науката
   
   
 
Учениците от Xв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ нагледно представят тригонометричните функции, намирането на стойностите им за някои специални ъгли, както и ъгъл по дадена стойност на функцията. Те демонстрират едно от основните приложения на тригонометрията - решаване на произволен триъгълник чрез прилагане на синусова и косинусова теорема. Десетокласниците умело проявяват усвоените знания за рационалност и целесъобразност при избор на подход за решаването на проблемни ситуации.
Под ръководството на своя всеотдаен учител – г-жа Маргаритка Карпачева, учениците ентусиазирано демонстрират приложението на тригонометрията в науката: кинематиката, електрониката и медицината.

 

 

 

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАБОТНА СРЕЩА В ПРАГА
   
   
 
Представители от 203. ПЕГ „Свети Методий“, взеха участие в заключителната работна среща по европейска програма „Еразъм“, по проект, в който нашето училище участва, на тема: „LARPIC – Life Action Role Play to increase Yout active citizenship“. Срещата се проведе на 26.04.2024 г., в гр. Прага, след официалното тестване на прототипа на образователната игра "Град на сенките". В присъствието на партньорите по проекта от Чехия, Италия и Полша, на работната среща бяха обобщени и оценени постигнатите резултати и уточнени предстоящите дейности, до финализирането на проекта през октомври 2024 г.

 

 

 

ПРАГА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БЕЗДОМНИКА
   
   
 
Вълнуващо докосване до една житейска съдба, разказ за трудния живот на бездомника, живеещ с години под моста на река Вълтава, в гр. Прага - част от международния обучителен семинар на тема: „Ролеви игри на живо за повишаване на активната гражданска позиция на младите хора", с партньори от Чехия, Италия, Полша, по европейска програма „Еразъм“, проект на тема: „LARPIC – Life Action Role Play to increase Yout active citizenship“.

 

 

 

СЕРТИФИКАТИ ЗА УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНО ОБУЧЕНИЕ
   
   
 
Представители от 203. ПЕГ „Свети Методий“, взеха участие в международен обучителен семинар на тема: „Ролеви игри на живо за повишаване на активната гражданска позиция на младите хора“, който се проведе в гр. Прага, в периода: 22-26.04.2024 г. , с участието на партньори от Чехия, Италия, Полша.
Работната среща е по европейска програма „Еразъм“, проект на тема: „LARPIC – Life Action Role Play to increase Yout active citizenship“.
Сертификати за участие получиха директорът на 203. ПЕГ „Свети Методий“ – г-жа Таня Трапова и г-жа Маргарита Франгова-Димитрова – учител по английски език в 203. ПЕГ.

 

 

 

УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДЕН ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР
   
   
 
Участие в международен обучителен семинар на тема: „Ролеви игри на живо за повишаване на активната гражданска позиция на младите хора“, който се провежда в гр. Прага, в периода: 22-26.04.2024 г. , с участието на партньори от Чехия, Италия, Полша и България - 203. ПЕГ "Свети Методий" е представлявано от директора - г-жа Таня Трапова и учителят по английски език- г-жа Маргарита Димитрова.
Работната среща е по европейска програма „Еразъм“, проект на тема: „LARPIC – Life Action Role Play to increase Yout active citizenship“.
 
Методически насоки и практически умения за прилагане на интерактивни игри в учебния процес, стимулиращи развитието на личностни умения за изразяване на активна гражданска позиция. Методи за неформално образование, ръководство и нагледни материали за провеждане на LARP, стратегия за осигуряване на качеството.

 

 

 

ПРОБНО НВО ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
   
   
 
Учениците от Xa и Xб клас в 203. ПЕГ "Свети Методий", с профил "Чужди езици", изучаващи английски език като първи чужд език, направиха пробно Национално външно оценяване.
Изпитният тест бе в съответствие с новия модел на НВО по чужд език, определен от МОН за тази учебна година. Форматът има за цел да тества знанията и да провери уменията на учениците по компонентите: СЛУШАНЕ, ЧЕТЕНЕ С РАЗБИРАНЕ и ПИСАНЕ. Десетокласниците работиха по задачи, свързани с извличане на информация от текст от типа вярно-грешно ; с избор на верен отговор измежду три предложени варианта, от които само един е правилен, както и върху задачи с кратък свободен отговор. Наред с това трябваше да създават два текста от типа лично съобщение/и-мейл и есе със споделяне на лично мнение/опит по зададена в условието на задачата комуникативно-речева ситуация и 3 положения. Общото време за изпълнение на тези три компонента бе 130 мин. Десетокласниците се справиха с лекота с поставените предизвикателства.
Поздравления за добрата подготовка и мотивиращата роля на учителя - г-н Илиян Войнов!

 

 

 

203. ПЕГ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ОБЩИНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ
   
   
 
Ученици от клуб „Млад възрожденец“, към 203. ПЕГ „Свети Методий“, посетиха в Деня на отворените врати Общински културен институт „Красно село“. Директорът на ОКИ „Красно село“ - г-жа Ивелина Кючукова показа на нашите ученици изложбената зала, театър "Сириус", залата с красива дърворезба, в която се провеждат фолклорни изпълнения, зала за танци и други пространства за разнообразни изяви.
Организаторът на ОКИ „Красно село“ - г-жа Даниела Иванова разведе учениците в помещения с интересни декори, където се прави „Театър на сетивата“.
Вълнуващо докосване до ОКИ, с пожелание да реализираме бъдещи съвместни творчески инициативи.

 

 

 

ГЕРОИТЕ НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ
   
   
 
Учениците от Xа клас в 203. ПЕГ ,, Свети Методий '' се потопиха в невероятната атмосфера на Априлското въстание. Чрез работа с исторически извори и изображения, сравнителен анализ на възгледите на българските революционери и търсене на междупредметни връзки с литературата, десетокласниците правят задълбочена оценка на това паметно за всички българи събитие. Под ръководството на своя всеотдаен учител – г-жа Виктория Клинчарова, те проследяват историческите процеси, анализират събития и явления, откриват причинно - следствените връзки.

 

 

 

ПЪРВО МЯСТО НА ОБЛАСТНО НИВО ПО БАСКЕТБОЛ
   
   
 
Отборът по баскетбол към 203. ПЕГ "Свети Методий" успя да завоюва купата за ПЪРВО място на областния кръг от ученическите игри по баскетбол, след като спечели убедителна победа на финала срещу Британското училище с резултат 72 на 49 точки.
Блестяща победа на отборът на 203. ПЕГ!
БРАВО, МОМЧЕТА!
Поздравления и за техния мотивиращ ги ръководител – г-жа Светла Димитрова!

 

 

 

ТРЕТО МЯСТО НА ОБЛАСТНО НИВО ПО ФУТБОЛ
   
   
 
Отборът по футбол към 203. ПЕГ "Свети Методий" се представи достойно на областния кръг от ученическите игри по футбол - юноши VIII - X клас и завоюва призовото трето място.
Поздравления за добрата игра, момчета!

 

 

 

ОТЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ В НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА
       
   
 
За поредна година 203. ПЕГ “Свети Методий” се гордее с отличното ниво на знания по български език и литература на своите ученици в Националното състезание „Стъпала на знанието“. 13 ученици от нашето училище получиха отлични резултати и в двата кръга на Националното състезание.
С най-високи и близки до максималния брой точки (100) са:
Симеонка Добринова - 97 точки.
Александра Василева - 90 точки.
Елица Балова - 90 точки
Салим Хакимзада - 90 точки.
БРАВО, ДЕЦА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Поздравления и за всеотдайните им учители – г-жа Светла Кънчева, г-жа Красимира Тодорова и г-жа Деница Юлиева!

 

 

 

ИСТОРИЯ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
   
   
 
Когато обичаш историята като учебен предмет и изучаваш английския език като първи профилиращ предмет, с ентусиазъм и лекота се справяш с поставените от учителя задачи. Състезавайки се в отбори, учениците от IXб клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, с профил „Чужди езици“, показаха отлични знания за периода на Новото време и умения: за работа с линия на времето и определяне на хронология, за разпознаване на личности, цитати и понятия, посочване на верни и грешни исторически факти, свързани с разглеждания период, умения за превод на текст от английски на български език на историческа тематика. Учениците демонстрираха отлично ниво на знания по история и цивилизации и по английски език, постигнати в резултат от всеотдайната работа на техния вдъхновяващ ги учител - г-жа Борислава Юдже,

 

 

 

Беседа за модата в час по немски език
   
   
 
Дванадесетокласници от 203. ПЕГ "Свети Методий", изучаващи немски език като профилиращ предмет, с интерес дискутират по темата за модата. Под ръководството на своя учител - г-жа Лазаринка Хранова, те изразяват аргументирана лична позиция на немски език.

 

 

 

„Минута е много" в час по пазарна икономика
   
   
 
Чрез играта "Минута е много", учениците от Xг клас, в 203. ПЕГ „Свети Методий“, с профил „Предприемачески“ правят преговор на изучения материал по пазарна икономика. Състезавайки се в два отбора (отбор на Знаещите и отбор на Можещите), те демонстрират отлично ниво на знания за основните стълбове на свободната стопанска инициатива, производствените ресурси, вътрешната и външна бизнес среда. Те анализират и изследват бизнес средата с понятия на английски език. Под ръководството на своя мотивиращ ги учител – г-жа Христина Минкова, те дискутират по въпроси, свързани с инструментите на маркетинга и основните нормативни актове, които засягат предприемаческата дейност.

 

 

 

Ситуации, илюстрации и симулации в час по география и икономика
   
   
 
В час по география и икономика, учениците от IXв клас, в 203. ПЕГ „Свети Методий“, под ръководството на своя учител – г-н Илиян Пентов, правят анализи, участват в симулации, търсят решения на поставените задачи за ендогенни и екзогенни релефообразуващи процеси. Интерактивните методи повишават интереса на деветокласниците към учебния процес.

 

 

 

ПРОБНА МАТУРА ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА
   
   
 
Дванадесетокласници от 203. ПЕГ „Свети Методий“, избрали да се явят на втори държавен зрелостен изпит по география и икономика, полагат целенасочени усилия за постигане на високи резултати.
Под ръководството на г-н Илиян Пентов, те се подготвят за този важен изпит.

 

 

 

Футбол в час по физическо възпитание и спорт
   
   
 
Футболът е интригуваща игра не само за момчетата.
Момичетата от IXд клас в 203. ПЕГ "Свети Методий" се справят чудесно!

 

 

 

203. ПЕГ ВЪВ ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ
   
   
 
Ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“, с профил „Природни науки“ и интерес към медицината, посетиха Военномедицинска академия, под ръководството на своя мотивиращ ги учител, насърчаващ тяхното кариерно ориентиране – г-жа Вера Патева. Те се запознаха с възможностите за квалификация и професионална реализация, получиха обстойна информация за професиите: военен лекар и военна мед. сестра и присъстваха на симулация на авария на боен военен кораб.
 
Нашите ученици имаха възможност за лични, мотивиращи разговори с доц. Михайлов , който прави трансплантация на черен дроб и проф. Цачев завеждащ „ортопедия“.
Впечатляващ за учениците ни бе факта, че ВМА предлага високотехнологична медицина в областта на трансплантация за черен дроб, ортопедия, реанимация и че единствено във ВМА има трансплантация на черен дроб в България.

 

 

 

УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ
   
   
 
Ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“, взеха участие в Националната конференция "Променяме се с климата". Те имаха възможност да се запознаят с функционалностите на онлайн портала "Климадапт", с проекта "Променяме се с климата" и опита на норвежката организация "Приятели на Земята". Нашите ученици, под ръководството на своя мотивиращ ги учител по география и икономика – г-жа Петя Василева, участваха в куиз "Климатична фреска", в която показаха своите отлични знания относно климата и промените, търсиха причинно-следствени връзки и даваха решения за справяне с тях.

 

 

 

КУПА ЗА ОТБОРА ПО ФУТБОЛ КЪМ 203. ПЕГ
   
   
 
Отборът по футбол към 203. ПЕГ "Свети Методий" се представи отлично на ученическите игри по футбол и завоюва заслужено купа за добрата си игра.
БРАВО, МОМЧЕТА!
Поздравления и за техния ръководител - г-жа Светла Димитрова, която ги мотивира за постигане на високи резултати!

 

 

 

203. ПЕГ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ
   
   
 
Ученици от 203 ПЕГ "Свети Методий", с профил „Природни науки“ и с интерес към медицината като възможност за бъдеща реализация, под ръководството на своя мотивиращ ги учител по химия и ООС – г-жа Десислава Маринова, посетиха Анатомичната аудитория към МУ-София. Професор д-р Каролина Любомирова (родител на наш ученик в VIII клас), ги запозна със специалностите и възможностите за обучение на кандидат-студентите в МУ в различните професионални направления, възможностите за развитие на бъдещите лекари, стоматолози и фармацевти.
След презентационната част, нашите ученици посетиха музея по патоанатомия, залите по дисекция към катедра „Патоанатомия“ и залата по хистология.
В залата по дисекция учениците видяха как посредством изучаване на дисекцирани човешки трупове студентите се обучават, изучавайки човешкото тяло. В залата по хистология учениците имаха възможност да научат как се проследява историята на патологични заболявания, посредством микроскопско идентифициране и изучаване на измененията на тъкани, клетки и органи. Бяха изложени различни материали на патологични изменения.
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ на проф. д-р Любомирова за специалната покана към учениците на 203. ПЕГ!

 

 

 

ПРОБНА МАТУРА ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИИ
   
   
 
Дванадесетокласници от 203. ПЕГ „Свети Методий“, със засилен интерес към историята, с нетърпение очакваха момента, в който ще докажат натрупаните знания и умения. Те с лекота се справиха с изготвения от техните всеотдайни учители: г-жа Борислава Юдже и г- жа Виктория Клинчарова примерен вариант на държавен зрелостен изпит по история и цивилизации.
Ключът към високата успеваемост е добрата мотивация, професионализъм и положен труд от ученици и учители.

 

 

 

ПРОБНО НВО ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА
   
   
 
Десетокласниците от 203. ПЕГ „Свети Методий“ усърдно се подготвят за Национално външно оценяване по български език и литература. Под ръководството на своя всеотдаен учител – г-жа Петя Василева, те упорито и целенасочено полагат усилия за повишаване успеваемостта на резултатите от националното външно оценяване през тази учебна година.

 

 

 

СРЕЩА С АКТРИСАТА ГЕРГАНА СТОЯНОВА
   
   
 
Вълнуваща среща с актрисата Гергана Стоянова имаха учениците от IXг клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“. По изключително запомнящ се начин, тя проведе беседа на тема: „Аз уча, вярвам, мога, знам“. Актрисата сподели свои интересни спомени от ученическите си години и от своето израстване и развитие като професионалист, разкази, които оказаха изключително въздействие върху учениците. Споделената формула за успех: учене, труд, дисциплина, поставяне на цели впечатлиха силно учениците и ги мотивира да бъдат упорити и отдадени в осъществяването на своите приоритети и мечти. Те получиха много интересни тетрадки-дневници, в които да записват всичко, което ги прави по-родолюбиви, природолюбиви, добри.
Поздравления за прекрасната инициатива на родителите на учениците от IXг клас и на техния класен ръководител – г-жа Маргаритка Карпачева!

 

 

 

Професор Христо Смоленов в 203. ПЕГ
   
   
 
Изключително интересна среща на ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ с професор Христо Смоленов - специалист по логика и методология на науката, автор на редица документални филми, книги и публикации, имащи за цел да докажат, че най-древната цивилизация е възникнала по нашите земи преди повече от 7 хиляди години. Темата на срещата с нашите ученици бе именно за най-древната българска история. Професор Смоленов направи паралел между история, геометрия, математика и изкуство.

 

 

 

ПРЕЗЕНТАЦИИ И БЕСЕДА ЗА БДП
   
   
 
Презентации и беседа във връзка с темата „Безопасност на движението по пътищата“ изпълниха часа на класа на 12."А" с много емоции и дадоха решения за предотвратяване на войната по пътищата.
Учениците, повечето от които записали шофьорски курсове, под ръководството на своя класен ръководител – г-жа Деница Юлиева, обсъждаха правилата за движение, осъждаха безотговорното поведение зад волана и категорично заявиха:
„Да си отговорен на пътя, значи да си отговорен към живота!"

 

 

 

РИСУВАМЕ КАК ДА СЕ ДВИЖИМ БЕЗОПАСНО ПО УЛИЦИТЕ
   
   
 
Учениците от Xг клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, в час на класа, си припомниха правилата за безопасно движение по пътищата и ги изобразиха под формата на обща рисунка. Под ръководството на своя класен ръководител – г-жа Цветелина Терзиева, те проведоха дискусия как безопасно да стигнат до училище.

 

 

 

ПОСТЕРИ С ПЪТНИ ЗНАЦИ В ЧАС ПО БДП
   
   
 
В час на класа, посветен на безопасността на движение по пътищата, учениците от IXв клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, работейки по групи, изготвиха постери с пътни знаци и послания за безопасно пресичане и придвижване. Под ръководството на своя класен ръководител – г-жа Милена Русинова, деветокласниците представиха свои презентации по темата и акцентираха на необходимостта от спазването на пътните знаци за безопасното движение по пътищата.

 

 

 

ПРАВИЛАТА ПО БДП ПРЕЗ РИСУНКИ
   
   
 
Учениците от IXa клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, в час на класа, посветен на безопасното движение по пътищата, под ръководството на своя класен ръководител – г-жа Маргарита Димитрова, си припомниха основни правила и рисуваха опасни ситуации на пътя, в които те или техни близки са попадали. Деветокласниците показват добри познания и осведоменост относно правилата за безопасност на движението и Закона за движение по пътищата на Република България.

 

 

 

Представители от Държавна агенция по Безопасно движение по пътищата в 203. ПЕГ
   
   
 
На 27.03.2024 г. в сградата на 203. ПЕГ „Свети Методий“ се проведе изключително интересна и полезна дискусия за безопасно движение по пътищата, организирана от г-жа Диляна Жавова, заместник-кмет на район „Красно село“ и г-жа Събина Ванчева, главен експерт в направление "Култура, образование, спорт, социални дейности, интеграция, комуникация, електронно управление и мобилност" в район „Красно село“.
Г-н Алекси Кисяков от „Асоциация на полицейските началници“ и представители от Фондация "Стефан Стефанов ПМС заедно за едно", запознаха обстойно ученици от десети и единадесети клас в 203. ПЕГ, с всички опасности на пътя и възможните им решения. Коментирани бяха опасностите от високите скорости на МПС, неуместното каране на тротинетки и скутери от младежите, слушането на музика, докато се кара велосипед, мотор и скутер. Акцентът в дискусията бе поведението на пешеходците на пътя и държанието им като пътници в автомобила.
Сърдечно благодарим на г-жа Диляна Жавова и г-жа Събина Ванчева за изключително полезната инициатива, насочваща вниманието на младежите към безопасното движение по пътищата!

 

 

 

Дискусия за пътна безопасност в 203. ПЕГ "Свети Методий"
   
   
 
На 27.03.2024 г. в сградата на 203. ПЕГ „Свети Методий“ се проведе изключително интересна и полезна дискусия за безопасно движение по пътищата, организирана от г-жа Диляна Жавова, заместник-кмет на район „Красно село“ и г-жа Събина Ванчева, главен експерт в направление "Култура, образование, спорт, социални дейности, интеграция, комуникация, електронно управление и мобилност" в район „Красно село“.
Г-н Алекси Кисяков от „Асоциация на полицейските началници“ и представители от Фондация "Стефан Стефанов ПМС заедно за едно", запознаха обстойно ученици от десети и единадесети клас в 203. ПЕГ, с всички опасности на пътя и възможните им решения. Коментирани бяха опасностите от високите скорости на МПС, неуместното каране на тротинетки и скутери от младежите, слушането на музика, докато се кара велосипед, мотор и скутер. Акцентът в дискусията бе поведението на пешеходците на пътя и държанието им като пътници в автомобила.
Сърдечно благодарим на г-жа Диляна Жавова и г-жа Събина Ванчева за изключително полезната инициатива, насочваща вниманието на младежите към безопасното движение по пътищата!

 

 

 

ПРОБНА МАТУРА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
   
   
 
В условия, близки до реалния държавен зрелостен изпит, дванадесетокласници от 203. ПЕГ „Свети Методий“, направиха пробна матура по английски език. Те показаха отлично ниво на знания и умения върху варианта за тест, подготвен от мотивиращите ги учители: - г-жа Еленка Тодорова и г-жа Стела Бояджиева. Гордеем се, че като езикова гимназия, нашите ученици, избират преобладаващо английския език като втори държавен зрелостен изпит, демонстрирайки отлични умения за слушане с разбиране, четене с разбиране, съставяне на собствен текст и изпълнение на разнородни тестови задачи.

 

 

 

ПРОБНА МАТУРА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА В XIIБ
   
   
 
Дванадесетокласниците от XIIб клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ полагат целенасочени усилия за постигане на високи резултати на държавните зрелостни изпити по български език и литература. Мотивираща е ролята на техния вдъхновяващ учител – г-жа Деница Юлиева, която ги подготвя за този важен изпит.

 

 

 

ПРОБНА МАТУРА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА В XIIА
   
   
 
Уверено и упорито учениците от XIIa клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ преговарят и затвърждават учебния материал по български език и литература, подготвяйки се за матура, с незаменимата подкрепа на своя всеотдаен учител г-жа Деница Юлиева.

 

 

 

Засаждане на храсти и дръвчета в двора на 203. ПЕГ
   
   
 
Ученическият съвет към 203. ПЕГ „Свети Методий“ инициира засаждане на дръвчета и храсти в двора на училището ни. Изграждането на зелен и цветен остров, започна от миналата учебна година и вече се обогатява с нови, цветни нюанси: розови храсти и лавандули, кестен, липа, японска вишна, туи и дрян.
Цветната градина на 203. ПЕГ, създава уют за ученици и учители, зарежда с красота и възпитава в учениците ни ценни навици и добродетели.

 

 

 

ГРАМОТА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
   
   
 
Изключителна гордост за 203. ПЕГ „Свети Методий“ е грамотата от Националния кръг на олимпиадата по английски език на Ивайло Любомиров, ученик от 203. ПЕГ „Свети Методий“.
Ивайло се класира на националния кръг с 91 от 100 точки и показа отлично ниво на знания и умения по английски език.
БРАВО, ИВАЙЛО!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ, с това, че си сред най-добрите 54 ученици в цяла България!
Поздравления и за неговия всеотдаен учител - г-жа Лиляна Ценова, която го мотивира за постигане на високи резултати!

 

 

 

ГРАМОТИ ЗА 203.ПЕГ ОТ БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ
   
   
 
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ на журито от Българска академия на науките за високата оценка, грамотите и наградите за победителите в конкурса „Вода за Мир“, организиран от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН!
За 203. ПЕГ "Свети Методий" е чест и гордост нашите ученици да бъдат отличени с ПЪРВИ МЕСТА!
 
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ "Свети Методий"

 

 

 

НАГРАЖДАВАНЕ В БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ
   
   
 
ПЪРВИ МЕСТА за ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" в конкурса „Вода за Мир“, организиран от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките
 
КАТЕГОРИЯ "ЕСЕ"
 
ПЪРВО място - Елица Балова
ВТОРО място - Борислава Кокоева
ВТОРО място - Любов Дамянова
ТРЕТО място - Пресияна Панева
 
КАТЕГОРИЯ "ПРЕЗЕНТАЦИИ"
ТРЕТО място ' Денис Кръстев
 
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
 
НАГРАДЕНИ УЧИТЕЛИ ОТ 203. ПЕГ:
Петя Василева - учител по география и икономика
Руслан Иванов - учител по география и икономика
 
ПОЗДРАВЛЕНИЯ, КОЛЕГИ!
БЛАГОДАРЯ за всеотдайния труд и умението Ви да мотивирате и вдъхновявате към изява творческите заложби на нашите талантливи ученици!
 
Таня Трапова
Директор на 203.ПЕГ

 

 

 

203. ПЕГ В БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ
   
   
 
Амбициозни и талантливи ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ представят своите проекти в Българска академия на науките, с които бяха отличени на първи места в конкурса „Вода за Мир“, организиран от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН.
Сърдечно благодарим на организаторите на конкурса и на журито за високата оценка на учениците от 203. ПЕГ!

 

 

 

ПРОБНА МАТУРА ПО МАТЕМАТИКА
   
   
 
Високите резултати са гарантирани, когато с труд, постоянство и упоритост работиш целенасочено, за да повишиш успеваемостта си на Националното външно оценяване по математика. Когато учител и ученик са устремени в една посока, резултатите са гордост, както за учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий", така и за всеотдайния им учител - г-жа Маргаритка Карпачева.

 

 

 

ПРОБНО НВО ПО МАТЕМАТИКА В X КЛАС
   
   
 
Математиката е трудна и сложна, но когато полагаш усилия и правиш всичко възможно да постигнеш добър успех на Националното външно оценяване по математика в X клас, резултатите са налице.
Поздравления за доброто представяне на пробното национално външно оценяване по математика на десетокласниците в 203. ПЕГ "Свети Методий", което отчита техния всеотдаен учител - г-жа Снежана Георгиева!

 

 

 

ПРОБНА МАТУРА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА
   
   
 
Дванадесетокласниците от 203. ПЕГ „Свети Методий“ усърдно се подготвят за своя държавен зрелостен изпит по български език и литература. Под ръководството на своя всеотдаен учител – г-жа Цветелина Терзиева, те упорито и целенасочено полагат усилия за повишаване успеваемостта от матурите през тази учебна година.

 

 

 

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ В ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА
   
   
 
Отборът по тенис на маса към 203. ПЕГ „Свети Методий“ се представи отлично на IX -то Градско ученическо първенство по тенис на маса, организирано от Столична община, фондация „София – Европейска столица на спорта“, Българска федерация по тенис на маса и РУО – София-град.
БРАВО, МОМЧЕТА!

 

 

 

УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
   
 
Днес, 16.03.2024 год., 5 ученици от 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, взеха участие в Националния кръг на международното състезание по английски език, организирано от Асоциация на Кеймбридж училищата в България. Нашите амбициозни, знаещи и можещи ученици, се състезаваха с участници от цялата страна, представяйки достойно училището ни.
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

 

 

 

КЛАСИРАН ЗА НАЦИОНАЛЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
   
 
Гордост за 203. ПЕГ „Свети Методий“ е високото постижение на нашия амбициозен, знаещ и можещ ученик - Ивайло Любомиров, който след отлично представяне на общински и областен кръг (91 от 100 точки), се класира за участие в Националния кръг на олимпиадата по английски език.
БРАВО, ИВАЙЛО!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
Поздравления и за неговия всеотдаен учител по английски език- г-жа Лиляна Ценова!

 

 

 

7 КЛАСИРАНИ ЗА НАЦИОНАЛЕН КРЪГ НА МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
   
 
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Поздравления и за техните всеотдайни учители: г-жа Маргарита Франгова-Димитрова, г-н Илиян Войнов, г-н Димитър Иванов!

 

 

 

ОТЛИЧНА ОЦЕНКА НА ВТОРИ, ФИНАЛЕН КРЪГ ОТ НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ КОНКУРС
   
 
След отлично представяне на първи кръг от Осми национален ученически конкурс "Пространство и време“, Йорда Стоименова, ученичка от IXб клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“, продължи своето участие във втори кръг, където защити блестящо своя проект на тема: „Малка е мойта Родина - шепа набрани, нагънати шарени черги от ниви...неизбродна, безкрайна е тази шепа препълнена...". Журито оцени защитата на Йорда с отлична оценка.
БРАВО, ЙОРДА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
Поздравления и за нейния амбициозен и мотивиращ я ръководител и учител – г-жа Петя Василева!
БЛАГОДАРИМ на журито за високата оценка!
Конкурсът е организиран от Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", Исторически факултет, Академия за лидери.

 

 

 

Дискусия за пътна безопасност с представители от Столична община и МОН
   
   
 
По инициатива на общински съветници от Столичен общински съвет: г-жа Анна Стойкова и г-н Диян Стаматов, стартира информационна кампания по пътна безопасност. Сърдечно благодарим за честта 203. ПЕГ „Свети Методий“ да бъде първото училище в София, в което стартира тази изключително полезна за младежите инициатива за безопасно движение по пътищата!
Съвместно с “Асоциация за квалификация на автомобилистите в страната”, Фондация "Годишни награди за пътна безопасност" и Фондация "Стефан Стефанов ПМС заедно за едно", с активната подкрепа на представител от МОН в лицето на г-н Станислав Груев, на г-жа Диляна Жавова (заместник-кмет на район Красно село), г-жа Сабина Ванчева (главен експерт в район Красно село), осъществихме днес, 13.03.2024 г. вълнуваща среща - дискусия на тема пътна безопасност. Десетокласниците от 203. ПЕГ имаха възможност да изгледат въздействащ филм, с ясно послание за безопасно, разумно и отговорно движение по пътищата, да споделят своите мнения, участвайки в дискусията и да изпробват алко-очила, за да разберат какво е усещането след употреба на алкохол и наркотици, като осъзнаят колко безотговорно и опасно е да се шофира след тяхната употребата.
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ на г-жа Анна Стойкова и г-н Диян Стаматов за прекрасната, необходима и полезна за младите хора инициатива за пътна безопасност!

 

 

 

ТРИ ПЪРВИ МЕСТА В НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ КОНКУРС
   
   
 
Изключителна гордост за 203. ПЕГ „Свети Методий“ са завоюваните три първи места в Национален ученически конкурс „Наследник съм на….“, посветен на 110 години от Балканските войни (1912 – 1913 г.). За официално връчване на наградите на победителите, днес, 13.03.2024 г. специални гости в училището ни бяха: д-р Ваня Кастрева – началник на РУО София-град, полк. Николов и лейтенант Димитров от Министерство на отбраната, г-н Спиридон Спиридонов – заместник-председател на Съюза на ветераните от войните на България, за да връчат грамотите и наградите на победителите.
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ за високата оценка и престижните отличия от Националния инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни (1912 – 1913 г.) и за изключително вълнуващия и стоплящ поздрав от д-р Ваня Кастрева, която отправи ценно послание към нашите ученици да се гордеят с българската история!
 
НАШИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ СА:
ПЪРВО място - Даная Мариянова
ВТОРО място - Мартин Кръстев
ТРЕТО място - Гергана Иванова
Отлично представяне на: Мария-Клара Борисова, Ангел Петров и Григорий Димитренко, които също получиха своите грамоти и награди.
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Поздравления и за техния млад, всеотдаен и мотивиращ ги учител - г-жа Виктория Клинчарова!

 

 

 

„Ще дойдете ли с нас на бала?“
   
   
 
Оригинална, изключително вълнуваща и стопляща изненада и покана за бал за любимия учител и класен ръководител на учениците от XIIа клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ – г-жа Деница Юлиева.

 

 

 

Цветя, бонбони и картички от момчетата към момичетата в Xа клас в 203. ПЕГ "Свети Методий"
   
   
 
БРАВО, МОМЧЕТА!
Чудесна инициатива!

 

 

 

Картички, гривнички и цветя за дамите в 203. ПЕГ
   
   
 
Прекрасна инициатива на Ученическия съвет към 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" днес, в Международния ден на жената – цветя, ръчноизработени картички и гривнички, направени с много обич за всички прекрасни дами в 203. ПЕГ.
БЛАГОДАРИМ ВИ, ДЕЦА!
Чудесна инициатива, която искрено ни зарадва и стопли и направи денят ни наистина празничен!

 

 

 

Отлично представяне в Национален конкурс "Българските архитектурни паметници в макети"
   
   
 
Ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ се представиха отлично в Национален ученически конкурс "Българските архитектурни паметници в макети", с тема "Възрожденска къща". Под ръководството на своите мотивирани и подкрепящи ги учители: г-жа Виктория Клинчарова и г-жа Петя Василева, те създадоха своите оригинални макети на възрожденски къщи.
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

 

 

 

203. ПЕГ В СЪДЕБНА ЗАЛА ПО ПРОГРАМА „ДЕЦАТА И СЪДЪТ“
   
   
 
С голям интерес и вълнение, ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" посети Софийски районен съд по програма "Децата и съдът". Четири групи от наши амбициозни ученици, с интерес към правото, прекрачиха прага на съдебните зали в СРС. Умело водени от съдии, разказващи за всичко, което се случва в съдебната зала, учениците ни бяха въвлечени в конкретни ситуации и влязоха в ролята на адвокати, съдии и прокурори по съответните казуси. Обличането в тоги, направи изживяването още по-вълнуващо. С голям интерес, учениците влязоха в ролята и на ищци и ответници, свидетели и вещи лица. Ситуирани бяха много интересни казуси и се стигна до неочаквани обрати. Ролевите игри запалиха интереса на учениците към професиите на адвоката, съдията и прокурора и провокираха желанието им за бъдещо развитие в тази посока. Откриха и това колко е трудно да вземеш решение по съответен случай и разбраха, че всяка постъпка има последици, някои от които със съдбовно значение.
Сърдечно БЛАГОДАРИМ на прекрасния екип професионалисти от Софийски районен съд, които посрещнаха изключително топло и дружелюбно нащите ученици и предизвикаха в тях изключително вълнуващи емоции! Специално благодарим на съдия Александър Ангелов - председател на СРС, на г-жа Веселина Кръстева - началник на административна служба "Съдебно деловодство III ГО" и на Обществения съвет към 203.ПЕГ "Свети Методий"!

 

 

 

Дискусия за безопасен интернет „Кой стои срещу мен в мрежата?“
   
   
 
Ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ взеха участие в информационно-дискусионна среща, организирана от „Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите“, посветена на безопасното използване на интернет. Мероприятието се проведе в Общински културен институт „Красно село“.
Темата на информационно-дискусионната среща беше „Кой стои срещу мен в мрежата?“, чиято цел е да повиши осведомеността на учениците по въпросите на киберсигурността и безопасното поведение в интернет.
На събитието експерти от отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП представиха разнообразни активности, които да развият критичното мислене на учениците и уменията за предпазване от онлайн заплахи, като същевременно насърчават позитивното и отговорно поведение в цифровото пространство.
Учениците научиха какво може да направят, ако непознат ги притеснява в интернет или имат подозрения, че не е този, за когото се представя, както и в случай, че станат жертва на онлайн тормоз от „приятел”.
Експертите наблегнаха на необходимостта от дигитална култура.

 

 

 

УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ В 203. ПЕГ
   
   
 
Родолюбиви ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий" отбелязаха по вълнуващ начин паметната в нашата история дата: 3 март - Деня на Освобождението. С рисунки, изображения, постери, стихове и песни, посветени на Националния ни празник, те показаха уважение и почит към славната ни история, народ и революционери, дали живота си за родината. Под ръководството на своя всеотдаен учител по български език и литература- г-жа Светла Кънчева, нашите учениците демонстрираха отлични знания за паметни дела, личности и събития, които оставят трайна следа в българската история. С благодарност към смелите герои, извоювали нашата свобода, учениците ни произнесоха силни думи на възхвала, запечатани в стиховете на Иван Вазов, Асен Босев, Дамян Дамянов и други творци от съкровищницата на нашата богата литература. Прозвучаха някои от най-зареждащите с патриотизъм стихове в българската литература, сред които и Вазовата ода "Опълченците на Шипка".

 

 

 

С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ УЧЕНИЧЕСКИЯ СЪВЕТ И КЛУБ "МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ" КЪМ 203. ПЕГ
   
   
 
Ръководството на 203. ПЕГ "Свети Методий" благодари от сърце на Ученическия съвет и на клуб "Млади възрожденци" към нашето училище, които с много творчески ентусиазъм организираха съвместните акции между 203. ПЕГ и 142. ОУ за изготвянето и подаряването на мартенички и успяха да допринесат за изключително вълнуващите и стоплящи емоции между учениците и учителите от двете училища!
БРАВО, мили момичета и момчета!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
 
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ

 

 

 

203. ПЕГ И 142. ОУ – ЗАЕДНО ПОДАРЯВАТ МАРТЕНИЦИ
   
   
 
Баба Марта обедини усмивки, мартенички и поздрави на малки и големи ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ и 142. ОУ „Веселин Ханчев“.
Сърдечно благодарим на ръководството на 142. ОУ „Веселин Ханчев“, че подкрепи инициативата на Ученическия съвет към 203. ПЕГ за съвместна акция!
Благодарим на всички ученици и учители от 142. ОУ, които съдействаха тази вълнуваща за всички ни акция да се реализира!
Най-хубавите празници са онези, в които си подаваме ръка и се обединяваме в името на една цел – да съхраним българските традиции, подарявайки си много стоплящи и споделени емоции!

 

 

 

203. ПЕГ с поздрав към Столична община
   
   
 
Учениците от клуб „Млади възрожденци“ към 203. ПЕГ „Свети Методий“ поздрави с ръчно-изработени от нашите ученици мартеници, заместник-кметове на Столична община: г-жа Яна Генова (Направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“), г-н Никола Барбутов (Направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“), г-н Иван Гочев (Направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие") и г-жа Диляна Жавова (Заместник-кмет на район „Красно село“).
Благодарим за топлото посрещане, красивите мартеници и предложението за съвместни бъдещи дейности!

 

 

 

203. ПЕГ с поздрав към г-жа Янка Такева
   
 
Ученици от клуб "Млади Възрожденци" към 203. ПЕГ "Свети Методий", поднесоха своите ръчно-изработени мартеници на д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.
БЛАГОДАРИМ СЪРДЕЧНО на г-жа Такева за изключително топлото и дружелюбно посрещане и за прекрасните мартеници!

 

 

 

Ученички от 203. ПЕГ "Свети Методий" пред обектива на "Етюд-и-те на София
   

 

 

203. ПЕГ И 142. ОУ – обща работилница за мартеници
   
 
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ НА Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА, началник на РУО София-град за съдействието и подкрепата тази съвместна акция между 203.ПЕГ "Свети Методий" и 142. ОУ "Веселин Ханчев" да се реализира по този вълнуващ за всички начин!
 
Таня Трапова
Директор на 203.ПЕГ
 

 

 

 

Класирани на втори кръг в Национален конкурс
   
 
Амбициозни, знаещи и можещи ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ се представиха отлично на първи и се класират за втори кръг в Национален ученически конкурс "Пространство и време". Те ще представят своите проекти пред аудитория във Великотърновския университет, на 01.03.2024 г.
Интригуващи са темите, които са избрали нашите ученици:
1. Изкуствен интелект и географски хоризонти
2. Географски аспекти на глобалните проблеми на съвременността
3. Устойчиво развитие - цели и подцели - регионални измерения.
4. "Малка е моята Родина - шепа набрани, нагънати шарени черги от ниви...неизбродна, безкрайна е тази шепа препълнена..."
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Поздравления и за вдъхновяващия им учител – г-жа Петя Василева, която с много ентусиазъм подготвя нашите ученици за защита на проектите във втори кръг на Националния конкурс!

 

 

 

Шкафчета за мобилни телефони
   
 
Когато в училище има ред и дисциплина и учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий", гр. София, си спазват стриктно забраната да ползват телефони по време на учебните часове, дори и по време на 7 час, втора смяна, директорът се чувства особено удовлетворен и горд!
Благодаря на изпълнителните и отговорни ученици и мотивирани учители, които успяват да ги заинтригуват да участват активно в учебния процес и да спазват правилата в училище!
Таня Трапова,
Директор на 203. ПЕГ

 

 

 

„Класни войни“ в час по биология
   
   
 
Когато урокът по биология и здравно образование протича под формата на състезателна игра, си мотивиран да покажеш високо ниво на знания и умения, за да спечели твоят отбор.
Разделени на два отбора, учениците от IXд клас, с профил „Природни науки“ в 203. ПЕГ „Свети Методий“, демонстрират отлични знания за опорно- двигателна система. Под формата на състезателната игра "Класни войни" , деветокласниците отговарят на въпроси, свързани с устройството на гръбначния стълб, гръдния кош и крайниците, разпознават изображения проектирани чрез мултимедия на мускули от различни мускулни групи и различни заболявания на опорно- двигателната система на човека. Интерактивният подход на младия, амбициозен и всеотдаен учител – г-жа Айсел Пидева, успява да мотивира учениците ни да обогатяват своите знания по интересен и забавен начин!

 

 

 

Отлично представяне в Национален и в Международен конкурси
   
       
 
Талантливи ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ се представиха отлично в Национален конкурс с международно участие "България в картини и слово" и в Международен конкурс "Разкажи на света за своята Родина".
БРАВО, ДЕЦА!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Поздравления и за всеотдайния им научен ръководител и учител по география и икономика – г-жа Петя Василева!

 

 

 

203. ПЕГ И 142. ОУ – ОБЩА РАБОТИЛНИЦА ЗА МАРТЕНИЦИ
   
   
 
Баба Марта обедини усилията на учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" и най-малките ученици от 142. ОУ "Веселин Ханчев", които се отзоваха на нашата покана за обща работилница за мартеници. Учениците на 203. ПЕГ посрещнаха изключително топло и дружелюбно първокласниците от 142. ОУ, с вкусна пита и мед, лакомства и много слънчеви усмивки. Малки и големи, заедно сътвориха прекрасни мартеници – обединявайки творчески идеи, в дух на партньорство и приятелство. Съвместната акция бе уважена от заместник-кмета на район "Красно село" - госпожа Диляна Жавова, която откри общата работилница.
Ръководството на 203. ПЕГ „Свети Методий“ сърдечно благодари на г-жа Цвета Николаева - кмет на район "Красно село", на г-жа Диляна Жавова и на г-жа Нели Недялкова – директор на 142. ОУ „Веселин Ханчев“, за това че подкрепиха нашата инициатива за добро сътрудничество между двете училища.
Благодарим от сърце и на г-жа Даниела Станоева, родител на прекрасна първокласничка от 142. ОУ, която искрено сподели, че е силно впечатлена от позитивния климат в 203. ПЕГ, от топлото посрещане и мило отношение. Г-жа Станоева изрази надежда за още бъдещи общи инициативи между двете училища.
Въодушевени и щастливи сме от тази съвместна акция! Толкова много радост и любопитство имаше в детските очи. Бели и червени, румени, засмени бяха всички участници. С общи усилия сътвориха толкова много, но най-ценно бе общуването и взаимното откриване на една нова емоция, която може да даде толкова много на всяко дете... усещането за подкрепа на език, който всички разбираме.. този, който говорят сърцата ни
 
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ

 

 

 

ИНТЕРВЮ ВЪВ ВЕСТНИК "ДОКТОР"
   
 
Световният и европейски шампион по лека атлетика - г-жа Светла Димитрова, която вече 7 години е учител по физическо възпитание и спорт в 203. ПЕГ "Свети Методий", гр. София, даде интервю пред вестник "Доктор", в което споделя радостта си да работи в нашето училище и казва, че се чувства прекрасно при нас.
ГОРДИ СМЕ, че г-жа Димитрова успява да мотивира нашите прекрасни ученици за високи постижения в спорта!

 

 

 

203. ПЕГ с покана към 142. ОУ за ОБЩА РАБОТИЛНИЦА ЗА МАРТЕНИЦИ
   
 
203. ПЕГ „Свети Методий“ инициира ОБЩА работилница за мартеници, в която да вземат участие ученици и учители от 203. ПЕГ и от 142. ОУ. Водени от идеята ЗАЕДНО да отбележим един от най-обичаните български празници „Баба Марта“, ръководството на 203. ПЕГ поднесе днес, 26.01.2024 г. покана на директора на 142. ОУ „Веселин Ханчев“ за участие в работилниците. С много ентусиазъм, учениците от Ученическия парламент, вече подготвят материалите за мартениците и очакват с нетърпение съвместната инициатива с учениците на 142. ОУ. Вълнуващо е когато идеята да обединим усилия и енергия ученици и учители от две училища, в сътворяването на нещо толкова ценно и смислено, за да съхраним българските традиции живи, се приема ентусиазирано от самите ученици.
Вярваме, че идеята за съвместната ни работа по мартеничките, ще допринесе за сплотяване на учениците и учителите от двете училища!
 
Таня Трапова
Директор на 203. ПЕГ "Свети Методий" - град София

 

 

 

14 КЛАСИРАНИ ЗА ОБЛАСТЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
   
 
14 амбициозни, знаещи и можещи ученици от 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" се представиха отлично на общинско ниво и се класираха за областен кръг на олимпиадата по английски език.
БРАВО, ДЕЦА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
Поздравления и за техните всеотдайни учители: г-жа Маргарита Димитрова, г-жа Лиляна Ценова, г-н Димитър Иванов и г-н Илиян Войнов!

 

 

 

Урок за Левски
   
   
 
Ученици от клуб "Млади възрожденци" към 203. ПЕГ "Свети Методий" отбелязват 151 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски: стихове за великия българин, песни за него, дискусия за живота и делото му, ръчно нарисувани картички с лика на Апостола и негови паметни цитати.
БРАВО на нашите млади възрожденци и техните всеотдайни ръководители: г-жа Атанаска Христоскова и г-жа Светла Кънчева, които възпитават в дух на патриотизъм и преклонение пред подвига на личността, пред която всички българи се прекланяме!

 

 

 

Денят на любовта в 203. ПЕГ
   
   
 
Един незабравим ден в 203. ПЕГ "Свети Методий". Толкова много прегръдки, стоплящи усмивки и любов... Изненадите при нас започнаха от ранни зори с много сърчица с мъдри мисли за любовта, подготвени с много старание от Ученическия съвет към 203. ПЕГ.
Много вълнуващи емоции донесе на всички ни Пощенската кутия за любовни послания, които намериха своите получатели сред ученици и ученички, учители и учителки.
Определено имаше изненадани..., ноо какво е любовта без смелост...
Денят измина неусетно, а толкова много ни се искаше да е безкраен...
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ на Ученическия съвет към 203. ПЕГ за стоплящите емоции днес и красивото послание: Всичко е любов

 

 

 

"Пощенска кутия за любов"
   
 
Учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" са в трепетно очакване на Деня на любовта. В училището ни цари голямо оживление. Кодовата дума е Любов. Развълнувани ученици са в очакване на 14 февруари. Вълнението е голямо, стоплящо е да дадеш и да получиш любов. Всеки може да се впусне в любовното предизвикателство, оставяйки своето любовно послание в специалната "Пощенска кутия за любов" , която ще се окаже малка за всички писма...
Посланието ще достигне до своя получател точно на 14 - ти февруари. Как ще се случи това.. Очаквайте скоро продължение....

 

 

 

Дискусия по превенция на употребата на наркотични вещества
   
   
 
Психолози от Превантивно-информационнен център по проблемите на наркоманиите в гр. София проведоха дискусия по превенция на употребата на наркотични вещества при юношите. Учениците от 203. ПЕГ „Свети Методий“ бяха въвлечени по интересен начин, чрез анимационен филм, в последствията и опасностите от употребата на тези опасни субстанции. Бяха обсъдени различните форми на рисково поведение и алтернативите, които има пред хората с рисково поведение. Психолозите отвориха пространство за споделяне и размисъл.
Сърдечно благодарим на психолозите г-жа Росица Станулова и г-жа Деница Анастасова за интересната и полезна за нашите ученици беседа!

 

 

 

2 КЛАСИРАНИ НА ОБЛАСТЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИЯ
   
 
Ученици от 203. Профилирана езикова гимназия ,,Свети Методий", със засилен интерес към историята, взеха участие в общинския кръг на олимпиада по история и цивилизации, като двама от тях, след отличните си резултати, се класират на областния кръг.
Нашите амбициозни, знаещи и можещи ученици, демонстрираха отлични умения за работа с исторически извори, изображения, създаване на писмен текст с ключови моменти от българската история.
Поздравления за Александър Александров и Мария - Клара Борисова и за техния всеотдаен учител- г-жа Виктория Клинчарова!
БРАВО!
ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

 

 

 

12 КЛАСИРАНИ ЗА ОБЛАСТЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО ИСПАНСКИ ЕЗИК
   
 
В конкурентна среда възпитаниците на 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий" придобиват опит като състезатели, увереност във възможностите си, демонстрират знания и упоритост.
Дванадесет талантливи ученици от 203. ПЕГ "Свети Методий", след отлично представяне на общинския кръг на олимпиадата по испански език, продължават участието си на областен кръг, където отново ще защитят достойно името на нашето училище и ще се борят за участие на националния кръг .
 
Мили деца, изключително горди сме от изключителните ви резултати и ви желаем успех на следващия етап! Поздравления и за всеотдайните ви учители: г-жа Мария Януцева, г-жа Милена Русинова, г-жа Симона Лазаркова!

 

 

 

Курс по испански език за учители от 203. ПЕГ
   
   
 
Мотивирани и ентусиазирани учители от 203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий": г-жа Виктория Клинчарова (учител по история и цивилизации) и г-жа Атанаска Христоскова (учител по музика), заедно с директора г-жа Таня Трапова (преподаващ история и цивилизации), поеха предизвикателството да изучават испански език, за да имат възможност амбициозните ученици от нашето училище да изучават повече учебни предмети на испански език.