новини


 

 

 

 

 

УТВЪРДЕНИ 5 ПАРАЛЕЛКИ В VIII КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023 Г.

   
 
 
 
203. Профилирана езикова гимназия "Свети Методий", гр. София е ЕДИНСТВЕНОТО училище в район "Красно село", което е с утвърдени 5 паралелки прием в VIII клас!!!
Излезе заповедта за утвърждаване на държавен план-прием в VIII клас за учебната 2022 /2023 година, според която са ни утвърдени за ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА И ПЕТТЕ предложени паралелки!
Повече от 10 години не бе осъществяван план-прием за VIII клас с 4 паралелки в нашето училище до миналата учебна 2020/2021 година, в която не само ги реализирахме, но и всяка от 4-те паралелки, бе заета с максималния допустим брой ученици - по 26!
От 15 години в нашето училище не бе реализиран план-прием за VIII клас с 5 паралелки!
През настоящата учебна 2021/2022 година за първи път от 15 години реализирахме изключително успешен план-прием с 5 паралелки, като всяка от тях бе с максимална пълняемост - 26, като за две от тях имаме одобрен от акад. Николай Денков, министър на образованието и науката и надпланов прием.
Фактът, че за предстоящата учебна 2022/2023 година, РУО София - град и МОН ни гласуват огромно доверие, утвърждавайки ни за втора поредна година и 5-те предложени паралелки е огромно признание за целия ни екип и е повод за гордост за всеки от нас!
СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ ЗА ГЛАСУВАНОТО ДОВЕРИЕ!
Ще направим всичко възможно да го оправдаем и да реализираме успешно и тази година утвърдения план-прием
.
 

 

 

   
 
   
 
Учениците от Xб клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи немски език като първи чужд език, с голям интерес дискутират по вълнуващата тема за семейството като ценност. Те затвърждават с лекота лексика, свързана със семейни празници, тържества и взаимоотношения, показват отлични умения за употреба на Винителен и Дателен падеж, използват възвратни местоимения и съществителни в съответните падежи.
Под ръководството на своя всеотдаен учител по немски език – г-жа Хранова, десетокласниците ентусиазирано обсъждат житейски съдби на техните връстници от Германия и разсъждават за възможния избор и любовта в семейството.
Изучаваната от тях тема "Заедно" поставя въпроси за отговорността в семейния живот, за сплотените взаимоотношения и добронамереност в комуникацията между членовете на едно семейство.
.
 

 

   
 
 
 
Учениците от Xб клас на 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“, изучаващи немски език като първи чужд език, с голям интерес дискутират по вълнуващата тема за семейството като ценност. Те затвърждават с лекота лексика, свързана със семейни празници, тържества и взаимоотношения, показват отлични умения за употреба на Винителен и Дателен падеж, използват възвратни местоимения и съществителни в съответните падежи.
Под ръководството на своя всеотдаен учител по немски език – г-жа Хранова, десетокласниците ентусиазирано обсъждат житейски съдби на техните връстници от Германия и разсъждават за възможния избор и любовта в семейството.
Изучаваната от тях тема "Заедно" поставя въпроси за отговорността в семейния живот, за сплотените взаимоотношения и добронамереност в комуникацията между членовете на едно семейство.
.
 

 

 

   
 
 
 
Учениците от XIIа клас на 203. ПЕГ „Свети Методий“ , се подготвят интензивно и задълбочено за матурата по български език и литература. Те демонстрират отлични знания и умения при сравнението на проблеми, конфликти и образи в три популярни произведения: "Две души" на Пейо Яворов, "Потомка" на Елисавета Багряна и "Честен кръст" на Борис Христов. Под ръководството на своя учител по български език и литература - г-жа Елка Христова, те правят междутекстови връзки, разсъждават върху темата за избора и раздвоението.
В рубрика под заглавие, "Диалогът на музите" дванадесетокласниците правят съпоставителна връзка между стихотворението "Потомка" и картината на художника Иван Милев "Крали Марко и Вила самовила" - 1926 г.
.
 

 

   
 
 
 
Със своите прекрасни рисунки, посветени на големия християнски празник Великден, с много усмивки и празнично настроение, учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" Ви пожелават светли и споделени празнични дни!
С благодарност към нашите всеотдайни учители по изобразително изкуство: г-жа Мая Голова и г-жа Марта Донкова, които мотивираха нашите ученици да представят под формата на рисунка детайли, с които свързват този почитан от всички християни празник!
.
 

 

 

 

   
 
 
 
С постери, мултимедийни проекти и дискусии за Априлското въстание, ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ отбелязаха днес, 20 април 2022 г., годишнината от избухването на Априлското въстание.
Поздравление за прекрасните постери и оригинални презентации на нашите ученици и за вдъхновяващата идея на техния млад и амбициозен учител по история и цивилизации – г-жа Виктория Клинчарова, която успява да ги мотивира да представят чрез свои оригинални проекти своята концепция за Априлското въстание!
.
 

 

 

   
 
 
 
Един различен час на класа проведоха днес, 20 април 2022 г., учениците от Xб клас на 203. ПЕГ „Свети Методий“. С много празнично настроение и творческо вдъхновение, те декорираха великденски меденки. Обединени като едно сплотено семейство на празнична трапеза, те украсиха в различни цветови нюанси, великденски меденки. Празничните сладки се оказаха и изключително вкусни. Те доставиха истинска наслада на десетокласниците, зареждайки ги с много празнично настроение.
БРАВО, ДЕЦА!
Поздравления и за класния ръководител – г-жа Борислава Ставрева Юдже, която с много обич възпитава учениците си да спазват празничните традиции и ги сплотява като екип!
.
 

 

 

     
 
   
 
Голямо БРАВО за Боян Цинзев – ученик от Xа клас на 203. ПЕГ „Свети Методий“, който само за 30 секунди успява да нареди разбъркано кубче на Рубик в час по математика. Нареждането на кубчето на Рубик има за цел развитие на пространственото мислене и онагледяване на елементите на куба.
 

 

   
 
 
 
Индивидуален подход и изпълнение на различни по вид, сложност и тип задачи по математика изпълняват учениците от Xа клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“. Според своите интереси и творчески заложби, под ръководството на своя учител г-н Никола Славов, те правят макети на пирамиди и двадесетостен – икосаедър, решават задачи по планиметрия разкриващи връзки с алгебрата и стереометрията. С интерес те разделят фигури, състоящи се от три квадрата на четири еднакви фигури.
 

 

 

   
 
 
 
Учениците от VIIIд клас в 203. ПЕГ „Свети Методий“ приеха предизвикателството на своя учител по изобразително изкуство – г-жа Марта Донкова, да си нарисуват Великден. С много старание и празнично настроение, те нарисуваха характерни детайли от Великденската украса, които за тях имат най-силно символично значение за този голям християнски празник – Великден.
БРАВО, ДЕЦА!
 

 

 

   
 
   
 
Поздравления за учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий", които собственоръчно, с много творчески ентусиазъм изработиха красиви детайли от празничната украса за очаквания от всички голям християнски празник Великден.
 

 

 

   
 
   
 
С много обич и признателност, нашите прекрасни осмокласници благодарят на своите скъпи родители за извършения от тях ремонт на класните им стаи.
203. ПЕГ "Свети Методий" се гордее с всеотдайната подкрепа на родителите на нашите ученици и изказва сърдечна благодарност за всички усилия!
БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! ❤ ❤ ❤
 

 

 

 

 

   
 
 
 
203. ПЕГ "Свети Методий" честити 90 годишният юбилей на нашите приятели - 19.СУ "Елин Пелин" - знаещи, можещи, развиващи се, доказващи се!
ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!
Бъдете все така всеотдайни и продължавайте да се развивате като съвременно и едно от най-добрите училища в София!
Благодарим Ви сърдечно за поканата за юбилейния концерт! За нас е чест и удоволствие да бъдем Ваши гости!
 

 

   
 
 
 
С творческо вдъхновение и много ентусиазъм ученици от 203. ПЕГ „Свети Методий“ , от клуб „Работилничка за идеи“ изработиха собственоръчно венци и кошнички за големите празници Лазаровден и Цветница.
Браво на децата и на техните вдъхновяващи ръководители: г-жа Тоня Томова и г-жа Олимпия Тенева, които ги възпитават в почит и уважение към българските традиции и стимулират развитието на техните творчески заложби!
 

 

   
 
 
 
203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ се гордее, че в училището ни учи внукът на Николай Хайтов – Никола Хайтов. Като ученик в VIIIв клас, с профил Чужди езици, той изучава интензивно испански език през тази учебна година. Под ръководството на своя всеотдаен учител по испански език – г-н Рафаел Георгиев, той напредва бързо в усвояването на езика и подготвя презентация на испански език, в която разказва интересни факти за живота и творчеството на дядо си. С голям ентусиазъм и чувство на гордост, той презентира пред своите съученици от VIIIв клас и от IXв клас, които изучават испански език като първи чужд език.
Интересната и вълнуваща презентация даде възможност на осмокласниците и деветокласниците да обогатят не само своите знания за личността и творчеството на големия български белетрист, драматург и публицист Николай Хайтов, но и да научат, че най-известната му книга - сборника "Диви разкази", издаден през 1967 г. , е преведенa на 28 чужди езици.
 

 

 

     
 
   
  Удостоверение за участие в обучение "Функционална оценка на специалните образователни потребности на ученици със СОП" - изключително полезно като насоки в работата ни с ученици със специални образователни потребности.
 

 

   
 
 
 
Ученици от деветите класове на 203.ПЕГ "Свети Методий" , с много ентусиазъм и творческо вдъхновение изработиха модели на прокариотна клетка, с помощта на пластелин. Под ръководството на своя млад и вдъхновяващ учител по биология и здравно образование - г-жа Радина Романова, те се справиха блестящо със задачата да изработят задължителните и незадължителните структури на клетката.
БРАВО, ДЕЦА!
Прекрасни модели!
 

 

 

     
 
   
 
БРАВО на учениците от VIII а клас от 203. ПЕГ "Свети Методий" , които се грижат старателно за хигиената в класната си стая!
Стаята им днес, след 7 час, втора смяна, изглежда идеално чиста 🙂
Поздравления и за техния всеотдаен класен ръководител - г-жа Адриана Полежанска, която с много обич ги възпитава в ценности и отговорности!
БРАВО!
 

 

 

 

   
 
 
 
СКЪПИ РОДИТЕЛИ,
БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!!!
 

 

 

 

   
 
 
 
Участие в онлайн обучение на тема "Функционална оценка на специалните образователни потребности (СОП) на ученици със СОП", проведено от специалисти от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование София-град.
Изключително ползотворно обучение, ценно като насоки за работа с ученици със специални образователни потребности!
В онлайн обучението взеха участие ръководството на 203. ПЕГ "Свети Методий" и Екипите за подкрепа на личностно развитие към 203. ПЕГ, учители, преподаващи на ученици със СОП в нашето училище.
 

 

 

 
 
 
 
 
С ОГРОМНА БЛАГОДАРНОСТ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ на учениците от 203. ПЕГ "Свети Методий" и подкрепата на представителите на Обществения съвет към нашето училище!
Скъпи родители, БЛАГОДАРИМ ВИ за топлата грижа и обич към нашите ученици - Вашите деца, за всеотдайността и усилията, които полагате да подобрим ЗАЕДНО материалната база и уюта в 203. ПЕГ!
 

 

 

 

   
 
 
 
Още едно ТРЕТО място в Държавен лично отборен шампионат по борба за кадетки за прекрасната Ивет Борисова – ученичка от Xв клас на 203. ПЕГ „Свети Методий“. В рамките на месец, нашата Ивет успя да спечели две трети места/два бронзови медала в две национални състезания по борба за кадетки, които се проведоха в Стара Загора и в Бургас!
Във всяко от двете национални състезания участват повече от 50 момичета, от които най-добрите печелят първите места!
БРАВО, ИВЕ!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.